Ισραηλινή εταιρεία πειράζει το γονιδίωμα στα μαυρομάτικα φασόλια: Τα κάνει ψηλά και στητά για να μην… σέρνονται στο χώμα

photo credit: BETTERSEEDS




Το μπιζέλι (Vigna unguiculata) είναι ένα ετήσιο ποώδες όσπριο από το γένος Vigna. Το πρώτο φυτό cowpea που είναι κατάλληλο για μηχανοποιημένη συγκομιδή αναπτύσσεται από την BetterSeeds, μια ισραηλινή εταιρεία αγροτεχνολογίας που βελτιώνει γενετικά τις γεωργικές καλλιέργειες χρησιμοποιώντας την αποκλειστική τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος.

Η εταιρεία θα φυτέψει τους ενισχυμένους σπόρους του μαυρομάτικου μπιζελιού (lubia) στις ΗΠΑ αυτή την άνοιξη για να δοκιμάσει τις δυνατότητές της για μαζική καλλιέργεια.

Το μπιζέλι (Vigna unguiculata) είναι ένα ετήσιο ποώδες όσπριο από το γένος Vigna. Αν και η ημερομηνία έναρξης της καλλιέργειας μπορεί να είναι αβέβαιη, εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις παλαιότερες εξημερωμένες καλλιέργειες. Υπολείμματα απανθρακωμένων μπιζέλιων από καταφύγια βράχων στην Κεντρική Γκάνα χρονολογούνται στη 2η χιλιετία π.Χ.

Η ανοχή του στο αμμώδες έδαφος και οι χαμηλές βροχοπτώσεις το έχουν καταστήσει σημαντική καλλιέργεια σε ημίξηρες περιοχές σε όλη την Αφρική και την Ασία . Απαιτεί πολύ λίγη βοήθεια, καθώς τα οζίδια της ρίζας του φυτού είναι σε θέση να σταθεροποιήσουν το ατμοσφαιρικό άζωτο, καθιστώντας το μια πολύτιμη καλλιέργεια για αγρότες με φτωχούς πόρους και κατάλληλη για διασπορά.

Ολόκληρο το φυτό χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για ζώα, με τη χρήση του ως ζωοτροφή για βοοειδή πιθανότατα υπεύθυνη για το όνομά του. Μπορούν να είναι όρθιες, ημιόρθιες (συρόμενες) ή αναρριχητικές. Η καλλιέργεια καλλιεργείται κυρίως για τους σπόρους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, αν και τα φύλλα και οι ανώριμοι λοβοί σπόρων μπορούν επίσης να καταναλωθούν.

Παρέχουν μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ενέργειας τροφίμων, καθώς και μέταλλα και βιταμίνες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, της αντοχής στη θερμότητα και της εξαιρετικά αποδοτικής κατανάλωσης νερού και λιπασμάτων, το Cowpea είναι ένα πολύ βιώσιμο όσπριο με τεράστια θρεπτική και γεωπονική αξία.

Η σόγια, το όσπριο που καλλιεργείται με τη μεγαλύτερη αφθονία, απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και λιπασμάτων και αναπτύσσεται καλά μόνο σε εύκρατο κλίμα. Ως εκ τούτου, η απόδοσή του προβλέπεται να μειωθεί κατά 30% την επόμενη δεκαετία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Έτσι, ως βιώσιμη πηγή τροφής και φυτικής πρωτεΐνης, τα μπιζέλια είναι κορυφαίος υποψήφιος για όσπρια για να καλύψει το κενό στην απόδοση σόγιας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα μπιζέλια «εξημερώθηκαν» στην Αφρική και είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες που καλλιεργήθηκαν. Ένα δεύτερο γεγονός εξημέρωσης συνέβη πιθανώς στην Ασία, πριν εξαπλωθούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι σπόροι συνήθως ψήνονται και γίνονται μαγειρευτά και κάρυ ή αλέθονται σε αλεύρι ή πάστα.

Τα περισσότερα μπιζέλια καλλιεργούνται στη Νιγηρία και τον Νίγηρα, που αντιπροσωπεύουν το 66% της παγκόσμιας παραγωγής. Έχουν παγκόσμια παραγωγή τριών εκατομμυρίων τόνων και καταναλώνονται από 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Η προσβολή από έντομα είναι ένας σημαντικός περιορισμός στην παραγωγή του μπιζέλιου.

Γιατί χρειάστηκαν «επανασχεδιασμό» τα μαυρομάτικα;

Πριν το επιτυχημένο επίτευγμα της γονιδιακής επεξεργασίας από την BETTERSEEDS, η φυτική αρχιτεκτονική και η εμφάνιση των καρπών του cowpea δεν ήταν κατάλληλη για μηχανοποιημένη συγκομιδή και επομένως δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε κλίμακα.

Απλώνεται στο έδαφος με σταδιακή εμφάνιση λοβών, θα μπορούσε να συλλεχθεί μόνο με το χέρι και καλλιεργείται σε αναπτυσσόμενες περιοχές όπου η εργασία είναι λιγότερο δαπανηρή.

Η Betterseeds, η μεγαλύτερη και κορυφαία εταιρεία επεξεργασίας φυτικού γονιδιώματος του Ισραήλ, επανασχεδίασε τα μπιζέλια στοχεύοντας το γονίδιο που αλλάζει τη δομή του φυτού σε ένα καθοριστικό και όρθιο φυτό με ταυτόχρονη εμφάνιση λοβού, ταιριάζοντας έτσι τα μπιζέλια για μηχανοποιημένη συγκομιδή ακριβώς όπως η σόγια.

Με αυτό το επανασχεδιασμένο μπιζέλι, οι αγρότες μπορούν να αυξήσουν την ευελιξία της καλλιέργειας οσπρίων, να χρησιμοποιήσουν τη γη τους όλο το χρόνο και επίσης να εξασφαλίσουν ότι η αγορά έχει βιώσιμο εφοδιασμό φυτικής πρωτεΐνης. Το BetterSeeds ενισχύει περαιτέρω το μπιζέλι με το επερχόμενο χαρακτηριστικό της αντοχής στα ζιζανιοκτόνα.

Η BetterSeeds έδειξε ότι η καλύτερη γενετική των καλλιεργειών είναι το κλειδί για την επίλυση της πρόκλησης της επισιτιστικής ασφάλειας της σίτισης του αυξανόμενου πληθυσμού του κόσμου. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τη μοναδική της τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος, EDGE (Efficient Delivery of Gene Editing), που επιτρέπει την ευρεία εφαρμογή του CRISPR σε όλες τις καλλιέργειες, καθιστώντας έτσι δυνατή την ανάπτυξη νέων ποικιλιών σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλλιεργειών που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που αλλάζουν το παιχνίδι. δεν είναι διαθέσιμο σήμερα λόγω των περιορισμών της εφαρμογής τεχνολογιών επεξεργασίας γονιδιώματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BetterSeeds, Ido Margalit, δήλωσε: «Αν έπρεπε να επιλέξω μια καλλιέργεια για να εστιάσω, αυτό θα ήταν το μπιζέλι, καθώς αντιμετωπίζουμε τεράστια έλλειψη στην προσφορά φυτικών πρωτεϊνών, συγκεκριμένα της σόγιας, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το Cowpea έχει τη δυνατότητα να καλύψει αυτό το κενό εν αναμονή του επανασχεδιασμού του για να το κάνει κατάλληλο για μαζική καλλιέργεια, κάτι που ακριβώς κάνει η BetterSeeds. Το Cowpea θα βοηθήσει να ταΐσει τον κόσμο. Η BetterSeeds δεσμεύεται να παρέχει καλύτερες καλλιέργειες που θα λύσουν τα διαφαινόμενα προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο. Πιστεύω ότι θα έχουμε τεράστιο αντίκτυπο».

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Κάνουν τα φύκια… μεταξωτές κορδέλες: Η πανάκεια του 21ου αιώνα παράγει από τζιν και κεφτεδάκια έως απορρυπαντικά και «πλαστικά» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: