Πρώτη και καλύτερη για έκτη χρονιά η Μεσογειακή Διατροφή στην παγκόσμια αξιολόγηση του US News & World Report [videos]

FILE PHOTO: Η μεσογειακή διατροφή με βάση φυτική και έμφαση στο παρθένο ελαιόλαδο. Photo via pixabay.com/RitaundMit




Τα χρυσά μετάλλια συσσωρεύονται. Για έκτη συνεχή χρονιά, το μεσογειακό στυλ διατροφής κέρδισε τον τίτλο της “συνολικά καλύτερης διατροφής”, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του 2023 που ανακοινώθηκαν σήμερα  από το US News & World Report .

Τα γεύματα από την ηλιόλουστη Μεσόγειο κατέλαβαν επίσης την πρώτη θέση στις κατηγορίες της “καλύτερης δίαιτας για υγιεινή διατροφή” και της “καλύτερης διατροφής με βάση τα φυτά”, αναφέρει η έκθεση.

«Πάντα αναζητούμε περισσότερες υγιεινές καταστάσεις  που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Συχνά, όμως, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να εξετάζουν τη δίαιτα Χ και την κατάσταση Χ», δήλωσε η Γκρέτελ Σούλερ, διευθύντρια  υγείας για το US News & World Report, η οποία επιβλέπει την ετήσια κατάταξη.

«Ωστόσο, η υγεία των οστών και των αρθρώσεων είναι ένας τομέας όπου υπάρχει αρκετός όγκος επιστημονικής βιβλιογραφίας», είπε η Σούλερ. «Αναγνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθυσμός μας γερνάει, επομένως η εστίαση σε δίαιτες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων είναι ένα σημαντικό στοιχείο».

Επίσης νέο φέτος: Οι αξιολογητές κατέταξαν αξιολογικά μόνο 24 δίαιτες αντί για 40 περίπου δίαιτες που αναλύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πέντε δίαιτες από την αρχική λίστα – χορτοφαγική, βίγκαν, σκανδιναβική, παραδοσιακή ασιατική και ο γλυκαιμικός δείκτης – ενσωματώθηκαν από τους κριτές στη μεσογειακή και σε άλλες δίαιτες λόγω του ότι βασίζονται στα φυτά.

  • «Το μήνυμα εδώ είναι η αναγνώριση ότι η μεσογειακή διατροφή δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα γύρω από τη Μεσόγειο», είπε η Σούλερ. «Μπορείτε να πάρετε τα μαθήματα και την προσέγγιση του μεσογειακού διατροφικού μοτίβου και να το εφαρμόσετε σε οποιαδήποτε κουζίνα σε οποιαδήποτε χώρα».

«Αναγνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν ένα είδος διατροφής με βάση περισσότερα φυτά ή τα φυτά, ή τουλάχιστον προσπαθούν να το κάνουν», είπε.

«Βλέπουμε μια ώθηση προς την κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων, κάτι που νομίζω ότι είναι υπέροχο», πρόσθεσε

Τι νοείται ως μεσογειακό στυλ διατροφής;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη , υψηλής χοληστερόλης , άνοιας , απώλεια μνήμης , κατάθλιψης και καρκίνου του μαστού . Η δίαιτα, η οποία είναι περισσότερο τρόπος διατροφής παρά περιοριστική δίαιτα, έχει επίσης συνδεθεί με ισχυρότερα οστά , πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής .

Η δίαιτα περιλαμβάνει απλή, φυτική μαγειρική, με την πλειοψηφία κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Άλλα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προορίζονται για ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συνήθως μόνο για να αρωματίσει ένα πιάτο. Η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενθαρρύνεται, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

  • Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις [βλέπε κουβέντα γύρω απ’ το τραπέζι]  κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η άσκηση αποτελούν βασικούς ακρογωνιαίους λίθους του μεσογειακού στυλ διατροφής.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποτελούν μέρος της διατροφής περιλαμβάνουν φαγητό με φίλους και την οικογένεια, κοινωνικές συναναστροφές στα γεύματα, προσεκτική κατανάλωση αγαπημένων τροφών, καθώς και προσεκτική κίνηση και άσκηση.

 

 

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: