Η πανδημία δεν μεταμόρφωσε τον κόσμο προς το καλύτερο: Η ανθρωπότητα εκπέμπει εικόνα αυθαιρεσίας και παραλογισμού

FILE PHOTO: H Κεντρική Αγορά (Grand Central Market) στο Λος Αντζελες την εποχή του κορονοϊού. EPA, CAROLINE BREHMANK




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Νέα Υόρκη

Οι παγκόσμιες πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού πριν τρία περίπου χρόνια και οι επιπτώσεις της σε κάθε επίπεδο της ζωής μας, προσέδωσαν μία μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο.

Πολλοί άνθρωποι, σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να έλαβαν σημαντικές αποφάσεις, να αναθεώρησαν προτεραιότητες και συμπεριφορές, προτάσσοντας την ποιότητα του χρόνου και την ανυπότακτη ροή του. Συνολικά, όμως, η ανθρωπότητα εκπέμπει εικόνα αυθαιρεσίας και παραλογισμού.

Αρχικά, οι δραματικές αλλαγές που επέφερε η πανδημία τροφοδότησαν την ελπίδα ότι τώρα υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την ειρήνη και το περιβάλλον, για τη συνεννόηση των ηγεσιών και την αλληλεγγύη των λαών, αλλά γρήγορα αυτή η προσδοκία μετατράπηκε σε ψευδαίσθηση.

Σήμερα, μετά από αρκετές δεκαετίες, ένας πυρηνικός πόλεμος είναι πιθανός. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η βαρβαρότητα που αναδεικνύει και οι πολύπλευρες τραγικές επιπτώσεις της προκαλούν παγκόσμια ανασφάλεια.

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής χειροτέρευσε και ο χρόνος για την αντιμετώπισή του τελείωσε. Οι καταστροφικές επιπτώσεις τών ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι μη αναστρέψιμες.

  • Η πανδημία και στη συνέχεια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έμοιαζαν ως «απροσδόκητες ευκαιρίες» για τους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί να εστιάσουν την προσοχή του κόσμου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με την προσπάθεια της Δύσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το επιχείρημα για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια φαινόταν ισχυρότερο από ποτέ.

Τελικά όμως ο αγώνας για την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων οδήγησε σε αναστολή αρκετά οικολογικά έργα. Τα ορυκτά καύσιμα απέκτησαν νέα δυναμική, με πολλές χώρες να υποβαθμίζουν την ανάγκη για άμεση μείωση των εκπομπών αερίων. Ακύρωσαν σχεδιασμούς για να σταματήσουν την καύση άνθρακα και επιδιώκουν να βρουν περισσότερο πετρέλαιο ή να κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι συνθήκες στο διεθνές σκηνικό μεταβάλλονται προς το χειρότερο και γίνονται όλο και πιο απογοητευτικές.

Η εμπειρία της πανδημίας αντί να λειτουργήσει καταλυτικά για να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα υγείας, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φαίνεται ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα έχουν αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο. Οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσεων σε συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις έχουν ελαχιστοποιηθεί.

  • Εξουσίες σε δημοκρατικές χώρες έγιναν ακόμα πιο διεφθαρμένες, χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα και χωρίς καμία επίπτωση. Η παγκοσμιοποίηση άλλαξε μορφή. Η προπαγάνδα, το ψέμα και ο αποπροσανατολισμός κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πανδημία δεν μεταμόρφωσε τον κόσμο προς το καλύτερο. Αντιθέτως, ανέδειξε κάθε «κρυμμένη» παράλογη και συνωμοτική θεωρία, καθώς και βίαιες συμπεριφορές.

Η ανισότητα γιγαντώθηκε, το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα διευρύνθηκε περαιτέρω και μια ομάδα δισεκατομμυριούχων και επιχειρηματικών κολοσσών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους όρους ισχύος και συνάμα τη μοίρα του πλανήτη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ευνοϊκές συνθήκες για αλληλοϋποστήριξη μεταξύ πολιτικών και λομπιστών: Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιβάλλουν κριτήρια διαφάνειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: