Η μάχη των μαχών θα γίνει την Άνοιξη για την Κριμαία: Το ξέρουν όλοι, αποφασισμένοι οι Ουκρανοί, γι’ αυτό στέλνουν βαρύ οπλισμό οι Δυτικοί [videos]

FILE PHOTO: Ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Χότζες, λέει πως η καταστροφή της γέφυρας Κερτς είναι καθοριστικής σημασίας για την επιχείρηση ανακατάληψης της Κριμέας από τις ουκρανικές δυνάμεις. Screenshot via YouTube δείχνει την τρομακτική ουκρανική επίθεση στη γέφυρα τον Οκτώβριο του 2022.




H μάχη για την Κριμαία θα είναι το κλειδί στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στο επομενο διάστημα, δήλωσε ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Μπεν Χότζες, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό έντυπο The Business Insider.

Η δήλωση αυτή έρχεται ΄καθώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό και ο πόλεμος είναι στα πρόθυρα μιας πιο βίαιης φάσης αφού αναμένεται νέα ρωσική επίθεση και η Ουκρανία υποδέχεται να νέα προηγμένα δυτικά όπλα.

  • Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας  του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε «αποφασιστική φάση».

Πράγματι, αυτό το νέο στάδιο του πολέμου θα μπορούσε να φέρει τη σύγκρουση σε ένα έδαφος ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένα έδαφος που αγαπά ιδιαιτέρως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν: την Κριμαία.

Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες, η Ουκρανία γνωρίζει ότι δεν θα είναι ασφαλής όσο η Ρωσία είναι εκεί.

  • «Το καθοριστικό έδαφος για αυτόν τον πόλεμο είναι η Κριμαία. Η ουκρανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη διατήρηση του ελέγχου της Κριμαίας από τη Ρωσία», είπε ο στρατηγός.

«Τους επόμενους μήνες θα δούμε την Ουκρανία να θέτει τις προϋποθέσεις για την τελική απελευθέρωση της Κριμαίας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η χώρα «δεν θα είναι ποτέ ασφαλής  σε θέση να ανοικοδομήσει την οικονομία της όσο η Ρωσία διατηρεί υπό τον έλεγχό της την Κριμαία».

Ο στρατηγός είπε ότι πιστεύει πως η Ουκρανία θα δημιουργήσει συνθήκες για την τελική απελευθέρωση της Κριμαίας τους επόμενους μήνες.

Πρόσθεσε ότι για την απελευθέρωση της Κριμαίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρειάζονται όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας, ιδιαίτερα ρουκέτες ATACMS.

  •  «Η παροχή δυνατοτήτων που θα στερήσουν από τη Ρωσία οποιοδήποτε καταφύγιο για τις αεροπορικές επιθέσεις, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους θα επιτρέψει στην Ουκρανία να καταστήσει την Κριμαία αβίωτη για τους Ρώσους», πρόσθεσε ο Χότζες.

Είπε επίσης ότι για να απελευθερωθεί η Κριμαία, θα χρειαστεί να απομονωθεί η χερσόνησος από τη Ρωσία καταστρέφοντας τη γέφυρα του Κερτς .

Η “ιερή γη” της Κριμαίας

Η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις και προσαρτήθηκε παράνομα από τον Πούτιν το 2014, λειτούργησε ως σημείο εκτόξευσης για τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν ένα σημαντικό κομμάτι της νότιας Ουκρανίας. Η Κριμαία εξακολουθεί να  φιλοξενεί μια σειρά από στρατιωτικές βάσεις καθώς και τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Η Κριμαία —που προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία υπό την Αικατερίνη της Μεγάλης το 1783— έχει επίσης μεγάλη συμβολική σημασία για τον Πούτιν, ο οποίος συνέδεσε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με το αυτοκρατορικό παρελθόν της. Ο Πούτιν έχει αναφερθεί στην Κριμαία ως «ιερή γη» για τη Ρωσία.

  • Από πολλές απόψεις, η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014 έθεσε τις βάσεις για τον ευρύτερο κατακτητικό πόλεμο που ξεκίνησε πέρυσι.

Ο αγώνας για την ανακατάληψη της Κριμαίας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά αιματηρός, σε έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Μικτού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι απαραίτητες για τον τερματισμό του πολέμου, είπε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η πιθανότητα η Ουκρανία να διώξει τη Ρωσία από την Κριμαία “βραχυπρόθεσμα δεν είναι υψηλή, από στρατιωτική άποψη”.

Όμως, ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που πιστεύουν ότι η ανάκτηση της Κριμαίας είναι επιτακτική ανάγκη για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της Ουκρανίας και υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη δείξει ότι έχουν την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά.

  • Μια απειλητική εκστρατεία κατά της Κριμαίας θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική δύναμη του Κιέβου σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Όσο η χερσόνησος παραμένει στα χέρια του Κρεμλίνου, η Ουκρανία —και οι Ουκρανοί— δεν μπορούν να είναι απαλλαγμένοι από τη ρωσική επιθετικότητα», έγραψε πρόσφατα ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, στο Foreign Affairs.

«Μετά από διαδοχικούς μήνες επιτυχίας στο πεδίο της μάχης, είναι σαφές ότι η Ουκρανία έχει την ικανότητα να απελευθερώσει την Κριμαία», είπε ο Zagorodnyuk, προσθέτοντας, «η Ουκρανία θα πρέπει επομένως να σχεδιάσει την απελευθέρωση της Κριμαίας – και η Δύση να σχεδιάσει να βοηθήσει».

Πανωλεθρία για την εγκληματική Wagner στην Ουκρανία: Μόνο ένας στους 5 επιβιώνει – 40.000 νεκροί ή αγνοούμενοι

Η Κριμαία είναι η γη μας…

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Με μια νέα ρωσική επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον και μια έντονη επιθυμία να ανακτήσει τον έλεγχο των κατεχόμενων εδαφών, το Κίεβο πίεσε σκληρά για πιο προηγμένα όπλα από τη Δύση.

“Η Κριμαία είναι η γη μας, είναι το έδαφός μας, είναι η θάλασσα και τα βουνά μας. Δώστε μας τα όπλα σας και θα φέρουμε τη γη μας πίσω”, είπε ο Ζελένσκι μέσω σύνδεσης βίντεο στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτόν τον μήνα.

Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν προηγμένα άρματα μάχης Leopard και M1 Abrams στην Ουκρανία, εκπληρώνοντας ένα σημαντικό αίτημα. Η Ουκρανία έχει τονίσει ότι τα τανκς θα είναι απαραίτητα για να ανακτήσουν τον έλεγχο των κατεχόμενων εδαφών που οι Ρώσοι έχουν ναρκοθετήσει και είναι πιθανό να έχουν ενισχύσει με δίκτυα τάφρων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης M1 Abrams.

Πριν από την ανακοίνωση, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους ότι τα τανκς παρέχονται όχι μόνο για να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, αλλά και για να της δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου «κυρίαρχο έδαφος». Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό περιλαμβάνει και την Κριμαία.

  • “Η Κριμαία είναι Ουκρανία. Δεν έχουμε αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση”, είπε ο αξιωματούχος.

Ομοίως, ο Μπάιντεν την Τετάρτη είπε: «Με την άνοιξη που πλησιάζει, οι ουκρανικές δυνάμεις εργάζονται για να υπερασπιστούν το έδαφος που κατέχουν και προετοιμάζονται για πρόσθετες αντεπιθέσεις. Για να απελευθερώσουν τη γη τους, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες τακτικές και στρατηγική της Ρωσίας στο πεδίο μάχης πολύ σύντομα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εντεταλμένοι του Κρεμλίνου στα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ήδη έχουν αρχίσει τις προειδοποιήσεις για επερχόμενη υπεροπλία της Ουκρανίας ενόψει της μάχης της Κριμαίας:

Σταματήστε τις καθυστερήσεις…

Ορισμένοι κορυφαίοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η ανησυχία της Δύσης γύρω από διάφορα όπλα παρατείνει τον πόλεμο και εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να δώσει τη μάχη με τους Ρώσους εισβολείς σε μια κομβική στιγμή.

«Οι σύμμαχοι πρέπει απλώς να σταματήσουν την προσέγγιση «δώστε τους μέρος από αυτό που χρειάζονται, πιο αργά από όσο χρειάζονται» για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη διαρκέσει πολύ καιρό.

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας, άρματα μάχης και πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας — και ρουκέτες για να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», έγραψε ο απόστρατος υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Ντούμπικ, τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, σε ένα πρόσφατο άρθρο για το The Hill.

Η παροχή τανκς στην Ουκρανία είναι «πολύ σημαντική», είπε ο Χότζες, προτού προσθέσει ότι «αποτελούν μόνο μέρος της συνολικής προσπάθειας που απαιτείται για να κερδίσει η Ουκρανία, να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν την Κριμαία».

Για την επιτυχή εκτόξευση της Ρωσίας από την Κριμαία, ο Χότζες υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί όπλα κρούσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς που μπορούν να εκτοξευθούν από εκτοξευτή HIMARS τοποθετημένο σε φορτηγό.

  • Η απελευθέρωση της Κριμαίας θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απομόνωση της χερσονήσου μέσω αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων για την αποκοπή και διακοπή των βασικών συνδέσεων της Ρωσίας με την Κριμαία – τη γέφυρα του Κερτς , η οποία έχει ήδη υπονομευτεί από την Ουκρανία και τη λεγόμενη χερσαία γέφυρα (κατεχόμενο έδαφος που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία ).

Μόλις απομονωθεί η Κριμαία, η Ουκρανία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μια «ευρεία σειρά συστημάτων μεγάλης εμβέλειας εναντίον των εκτεθειμένων ρωσικών εγκαταστάσεων και ομάδων στην Κριμαία, καθιστώντας την αβάσταχτη για αυτές και αναγκάζοντάς τους να φύγουν», πρόσθεσε ο Χότζες. 

Τούτου λεχθέντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί τον εφοδιασμό στην Ουκρανία με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία ή να φτάσουν σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην Κριμαία.

 

  • Ο Χότζες είπε ότι η απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας έχει ουσιαστικά προσφέρει «καταφύγιο» για τα ρωσικά συστήματα στην Κριμαία και αλλού που «σκοτώνουν αθώους Ουκρανούς».

«Η παροχή δυνατοτήτων που θα στερήσουν τη Ρωσία οποιοδήποτε καταφύγιο για τις αεροπορικές επιθέσεις, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πυραυλικά πλήγματα θα επιτρέψει στην Ουκρανία να καταστήσει την Κριμαία αβάσιμη για τους Ρώσους», πρόσθεσε ο Χότζες.

Με πληροφορίες από The Businnes Insider

Φοβούνται τόσο οι Ρώσοι που επικηρύσσουν… τα τεθωρακισμένα Leopard και Abrams!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: