Η κηδεία του τέως βασιλιά, επίλογος μιας ιστορικής εποχής: Τα πρόσωπα που θα παραστούν και οι μακροχρόνιες διευθετήσεις…[video]

Οι τάφοι του πατέρα και της μητέρας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. 11 Ιανουαρίου 2023. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




O Θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, είναι ουσιαστικά ο επίλογος μιας ιστορικής εποχής, που ανά περιόδους υπήρξε ταραχώδης ειδικά σε ότι αφορά την διευθέτηση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

Σε ότι αφορά το πολιτειακό σύστημα η απάντηση στον θεσμό της Βασιλείας δόθηκε από τον ελληνικό λαό μια για πάντα μετά το δημοψήφισμα του 1974. Ωστόσο οι οικονομικές διευθετήσεις κράτησαν πάνω από 20 χρόνια με την οριστική λύση να δίδεται από το διεθνές δικαστήριο.

Σε ότι αφορά την εξόδιο ακολουθία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία, η « εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.
Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους: ‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
AXION HELLAS
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

Αναφορικά με τις προετοιμασίες εν όψει της κηδείας, αμέσως μετά την διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίσθηκε ότι θα ταφεί ως ιδιώτης, κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, ξεκίνησαν εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εκεί όπου βρίσκεται οι τάφοι.




Μηχανήματα και εργάτες εδώ διαμορφώσουν το χώρο, ο οποίος επηρεάστηκε και από τη φωτιά που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια στην περιοχή, ενώ υπάρχει παρουσία της αστυνομίας στην περίμετρο, για τη φύλαξη του μνημείου όσο και για τα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα ληφθούν, δεδομένου ότι αναμένονται πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία. Στο παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναμένεται να δώσουν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου και εκπρόσωποι από τις βασιλικές οικογένειες Δανίας, Σουηδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία ορίστηκε ως υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του χώρου, τελικά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και ο Αντιπρόεδρό της Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με την κα Μενδώνη.
Επιπρόσθετα , αναμένεται στην Μητρόπολη να παρευρεθούν η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά, καθώς και βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης ΄όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο Open. Σενάρια υπάρχουν και για βουλευτές από περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, αν και ως τώρα πολλοί κάνουν αναγνωριστικές συζητήσεις, ενώ ακούγονται και άλλα ονόματα.

Η υπουργός Πολιτισμού την Πέμπτη μετέβη στο Τατόι για να εξετάσει τον χώρο και να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την οργάνωση των εργασιών που πραγματοποιούνται. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποδέχθηκε το αίτημα της οικογένειας να τελέσει την εξόδιο ακολουθία.





Το χρονικό της διευθέτησης για την περιουσία

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εγκατέλειψε την χώρα τον Δεκέμβριο του 1967 αλλά συνέχισε να λαμβάνει την βασιλική χορηγία από την Χούντα μέχρι το 1973, ενώ το 1970 είχε πουλήσει μια μεγάλη αγροτική έκταση στο Τατόι, έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ σύναψε συμφωνία με τον Κωνσταντίνο βάσει της οποίας εκχωρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης «βασιλικής ακίνητης περιουσίας» σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα ο τέως να πάρει τα πρώην ανάκτορα του Τατοΐου μαζί με τα κειμήλια αξίας που υπήρχαν εκεί. Τα αντικείμενα που χαρακτηρίσθηκαν ως “κινητή βασιλική περιουσία”, μεταφέρθηκαν από τα παλαιά ανάκτορα του Τατοϊου στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί στην Αγγλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ανάμεσα τους υπήρχαν κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Είχε προηγηθεί μια «ύποπτη» διάρρηξη μέσα από τα Κοντέινερς, που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να δώσει μια λογική εξήγηση.

Η άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου ακύρωσε την συμφωνία του Κωνσταντίνου με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με νέο νόμο, αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από τον Κωνσταντίνο και την οικογένειά του, και η λεγόμενη βασιλική περιουσία περνά στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου, με την αιτιολογία ότι είχε ήδη απαλλοτριωθεί από την Χούντα.

Η αντίδραση του Κωνσταντίνου ήταν η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο κατά του ελληνικού κράτους. Το 1988 το δικαστήριο αποδέχεται μόνο το περιουσιακό σκέλος της προσφυγής και παραπέμπει την υπόθεση σε νέο τμήμα. Οι διαφορές αφορούσαν το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, το Κτήμα Τατοΐου, και το κτήμα Πολυδενδρίου στην Αγιά Λάρισας.

Ένας από τους νομικούς που εκπροσώπησαν την χώρα στο Στρασβούργο για λογαριασμό του δημοσίου ήταν ο Μιχάλης Σταθόπουλος ο οποίος δήλωσε στο Open: «Παρουσιάσαμε πρώτον, ότι δεν πλήρωνε ποτέ φόρο, φόρο κληρονομιάς και λοιπά. Δεύτερον, όλα τα έξοδα για την περιουσία αυτή επισκευές και λοιπά καταβάλλονταν από το ελληνικό δημόσιο και με πολλά άλλα επιχειρήματα μειώσαμε σε ένα πολύ μικρό από το αιτούμενο».

Το 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επιδίκασε υπέρ του τέως βασιλιά 13,7 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά μικρότερο ποσό από τα 161 εκατομμύρια που διεκδικούσε ο Κωνσταντίνος. Το Ελληνικό Κράτος κατέβαλε αυτό το ποσό από τον προϋπολογισμό «φυσικών καταστροφών» το 2003.

Ο τέως δημιούργησε το Ίδρυμα «Άννα – Μαρία» για να διαθέσει την αποζημίωση σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Με την λήξη της δικαστικής διαμάχης ο Κωνσταντίνος άρχισε να επισκέπτεται συχνότερα την Ελλάδα για τελικά αποφάσισε να παραμείνει μόνιμα έως και το τέλος της ζωής του.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: