Οι Εβραίοι είναι και Έλληνες, λέει η συγγραφέας… Η τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ που “θυμίζει τη μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης”

«Το βραχιόλι της φωτιάς» βασίζεται στο ομότιμο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου και αφηγείται την πραγματική ιστορία της οικογένειάς της. Φωτογραφία ΕΡΤ




«Στην Ελλάδα, μια σειρά θυμίζει τελικά τη μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης» τιτλοφορείται η ανταπόκριση της Marina Rafenberg στην εφημερίδα Le Monde, αναφορικά με την τηλεοπτική σειρά “Το βραχιόλι της φωτιάς”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα.

Η σειρά πραγματεύεται την τύχη μιας εβραϊκής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα πιο σκοτεινά γεγονότα του 20ού αιώνα και θα προβληθεί στις 4 Φεβρουαρίου στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η σειρά είναι το πρώτο μυθιστόρημα στην Ελλάδα που πραγματεύεται αυτό το κομμάτι της ιστορίας της χώρας και αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της ίδιας της συγγραφέως Βεατρίκης Σάιας Μαγρίζου.  [..].

Με την τηλεοπτική αυτή σειρά η Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου ελπίζει ότι “η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, η οποία παρέμενε επί μακρόν ταμπού στην Ελλάδα, θα φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό και θα καταπολεμήσει τα στερεότυπα που εξακολουθούν να υφίστανται για την κοινότητα αυτή”.

Η συγγραφέας εκπλήσσεται πάντα από τις ερωτήσεις που της κάνουν για την καταγωγή της: “Για παράδειγμα, συχνά με ρωτούν αν είμαι Ισραηλινή και αναγκάζομαι να εξηγήσω ότι οι Εβραίοι είναι και Έλληνες, ότι υπάρχουν στη χώρα από την αρχαιότητα!».

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το 2019 μια έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew έδειξε ότι το 38% των Ελλήνων είχε αρνητική γνώμη για τους Εβραίους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δυσμενών απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ακολούθως, γίνεται εκτενής αναφορά στον εβραϊκό πληθυσμό της Ελλάδας και προβάλλονται οι δηλώσεις του Αναστάσιου Καραμπάμπα, ιστορικού με ειδίκευση στην ιστορία των Ελλήνων Εβραίων και της Σοά (Shoah):

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα πέρασε έναν εμφύλιο πόλεμο (1946-1949), χρόνια πολιτικής αστάθειας, μια στρατιωτική δικτατορία (1967-1974) και μια οικονομική κρίση. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αναζωπύρωση της μνήμης, με την έκδοση βιβλίων, με ομιλίες επιζώντων σε σχολεία, με την παραγωγή ντοκιμαντέρ και εκθέσεων“. [..]

Στη Θεσσαλονίκη, τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά σβηστεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πόλη έχει τσιμεντοστρωθεί, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 πάνω στο εβραϊκό νεκροταφείο, η πλατεία Ελευθερίας, όπου συγκεντρώθηκαν όλοι οι άνδρες της εβραϊκής κοινότητας μετά τη σύλληψη του Ιουλίου του 1942, είναι ακόμη πάρκινγκ, παρά τις υποσχέσεις να μετατραπεί σε πλατεία μνήμης… Για πολύ καιρό, ακόμη και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δεν γνώριζαν τίποτα για την εβραϊκή ιστορία της πόλης τους”..

Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνεται, αναπτύσσεται ο τουρισμός μνημείων, η κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, που χτίστηκε από τον Eli Modiano, έναν Ιταλό αρχιτέκτονα εβραϊκής πίστης, έχει αποκατασταθεί και εγκαινιάζεται στις αρχές του 2023, ενώ εντός δύο ετών αναμένεται να λειτουργήσει και ένα μνημείο της Σοά.

Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το κομμάτι της ιστορίας της, το οποίο έχει ξεχαστεί για πολύ καιρό. Υπάρχει πολιτική βούληση που συνδέεται με την ανάπτυξη οικονομικών και γεωστρατηγικών δεσμών με το Ισραήλ. Αλλά και επειδή η Ελλάδα είδε την είσοδο στο κοινοβούλιο ενός νεοναζιστικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι συνειδήσεις ξύπνησαν και ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε επιτέλους, κατανοώντας ότι ο κίνδυνος του αντισημιτισμού και του ρατσισμού εξακολουθεί να είναι επίκαιρος“, σημειώνει ο Αναστάσιος Καραμπάμπας.

Η ανταπόκριση κλείνει με την παρατήρηση ότι είναι λίγες μόνο δεκάδες Έλληνες Εβραίοι επιζώντες της Σοά που μπορούν να καταθέσουν μαρτυρίες, εξ ου και η σημασία, για τη Βεατρίκη Σαΐα-Μαγρίζου, να αυξηθεί ο αριθμός των δραμάτων, των μαρτυριών και των ντοκιμαντέρ για το θέμα, ενώ παράλληλα ελπίζει ότι η σειρά μπορεί να εξαχθεί [..]

ΠΗΓΗ: Le Monde – En Grèce, une série évoque enfin le sort des juifs de Thessalonique

Η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard (για την Ουκρανία), το “μήνυμα” από τη Γερμανία: Διαθέτει τα περισσότερα στην Ευρώπη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: