Εντολή κατάπαυσης πυρός 36 ωρών έδωσε ο Πούτιν: “Κυνική παγίδα” απαντούν οι Ουκρανοί

FILE PHOTO: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. EPA, MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να κηρύξει κατάπαυση του πυρός  στην Ουκρανία για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Tην εκεχειρία έσπευσε να απορρίψει το Κίεβο, κάνοντας λόγο για “κυνική παγίδα”.

Τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να παύσουν πυρ για 36 ώρες αρχής γενομένης από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα κάλεσε επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Εκεχειρία λόγω Χριστουγέννων είχε ζητήσει νωρίτερα ο Ρώσος Πατριάρχης και πολεμοχαρής σύμμαχος του Πούτιν, Κύριλλος.

Στην δήλωσή του ο Πούτιν σημείωσε:

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εφαρμόσει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή κρούσης στην Ουκρανία από τις 12.00 στις 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου 2023.

Από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που ομολογούν την Ορθοδοξία ζουν σε περιοχές εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Κυνική παγίδα λέει το Κίεβο

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε τη γενοκτονία των Ουκρανών, ενθάρρυνε τις μαζικές δολοφονίες και επιμένει στην ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, η δήλωση για την “χριστουγεννιάτικη εκεχειρία” είναι μια κυνική παγίδα και στοιχείο προπαγάνδας”, δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ερντογάν, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε «σοβαρό διάλογο», αλλά το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα», σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.

  • «Υπό το πρίσμα της ετοιμότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τουρκική μεσολάβηση για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε το άνοιγμα της Ρωσίας σε σοβαρό διάλογο, υπό τον όρο ότι οι αρχές του Κιέβου συμμορφωθούν με τα γνωστά και επανειλημμένα διατυπωμένα αιτήματα και θα λάβουν υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες », ανέφερε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών την Πέμπτη.

Με πληροφορίες απο Reuters/ The Moscow Times

Τώρα θυμήθηκε ότι είναι ιεράρχης ο πολεμοκάπηλος Κύριλλος: Ζητεί εκεχειρία για τα Χριστούγεννα των παλαιοημερολογιτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: