Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κάιρο: Αποχώρησαν Χαμάς και Ισραήλ * Πίσω στην Ουάσιγκτον κι ο αρχηγός της CIA * Συνεδριάζει το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

epa11329169 Internally displaced Palestinians leave with their belongings following an evacuation order issued by the Israeli army, in Rafah, southern Gaza Strip, southern Gaza Strip, 09 May 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό σήμερα νωρίς το απόγευμα ότι η Χαμάς έφυγε από το Κάιρο όπου εξελίσσονταν οι αδιέξοδες μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, τα δυσοίωνα μηνύματα αυξήθηκαν καθώς και ο αρχηγός της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, επίσης εγκατάλειψε την Αίγυπτο και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, ενώ τέλος και η ισραηλινή αντιπροσωπεία πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς επέστρεψε στην Ντόχα.

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, η αποχώρηση του Μπερνς αποτελεί ένδειξη της «σύνθετης κατάστασης» των συνομιλιών, τρεις ημέρες αφότου η Χαμάς παρουσίασε τους όρους της για συμφωνία.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι η αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας δεν έχει σχέση με με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να σταματήσει ορισμένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Λίγη ώρα αργότερα, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε.

Συνεδριάζουν  το πολεμικό και το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί άρχισε να συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα και μετά την λήξη της συνεδρίασης αναμενόταν να συνέλθει και το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας.

Τα δυο σώματα θα καθορίσουν την αντίδραση του Ισραήλ στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην παραδώσει πυρομαχικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, είπε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

  • Σε γενικές γραμμές, η θέση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι αυτή που είπε στον Μπάιντεν στο τηλεφώνημά τους τη Δευτέρα — «Θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας αν χρειαστεί», είπε ο αξιωματούχος.

Το ισραηλινό Channel 12 ωστόσο μετέδωσε ότι αυτή η ρήση ήταν από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όχι από την τηλεφωνική επικοινωνία του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν.

 

 

Με πληροφορίες από Haaretz/The Times of Israel

 

Ευρωπαϊκές ανησυχίες…Ερντογάν: Κλονίστηκε, λέει, η πίστη στις αξίες της ΕΕ* Αλλά θέλει ενταξιακές συνομιλίες * «Βλέπει» ισλαμοφοβία και ρατσισμό έναντι των Τούρκων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: