Διπλωματικές μάχες της Κύπρου στον ΟΗΕ: Με βελτιώσεις το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ EPA, JUSTIN LANE




Διπλωματικές μάχες εντός και εκτός Ηνωμένων Εθνών ενόψει του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», στο πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος που κυκλοφόρησε ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εντοπίζονται βελτιώσεις σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ανέφεραν στον «Φ» καλά ενημερωμένες πηγές, σε γενικές γραμμές το προσχέδιο του ψηφίσματος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε σύγκριση με τις εκθέσεις του ΓΓ ΟΗΕ.

Στο προσχέδιο του ψηφίσματος υπάρχει αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ότι αυτή θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Επιπρόσθετα, στα θετικά που εντοπίζονται, είναι η καταδίκη των έκνομων ενεργειών και ζητά συμμόρφωση στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις προεδρικές δηλώσεις που είχαν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Η ενημέρωση που έγινε σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφορούσε τις εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο νησί.

Μετά το πέρας των κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεων, ο Κόλιν Στιούαρτ ρωτήθηκε για την ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο δε θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, η βάση λύσης του Προβλήματος, τα τουρκικά εμπόδια στο έργο της Ειρηνευτικής Δύναμης και η δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Βαρώσι, ήταν τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν κατά την κλειστή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από τον Κόλιν Στιούαρτ.

Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να προχωρεί σε εκτενή ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες (που μετέδωσε το ΡΙΚ), μετά την ενημέρωση από τον κ. Στιούαρτ, οι εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ελβετίας και της Μάλτας, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ώστε να αναθερμανθεί η διαπραγματευτική διαδικασία.

Παράλληλα, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογράμμισαν την ανάγκη προσήλωσης στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στις τοποθετήσεις τους, Μεγάλη Βρετανία, Αλβανία, Ελβετία, Κίνα και Μάλτα, αναφέρθηκαν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τονίζοντας το ανησυχητικό γεγονός, ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι η Τουρκία αδιαφορεί για τις πρόσφατες εκκλήσεις του Συμβουλίου, αναφορικά με την ανάγκη αποφυγής ενεργειών, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι στην έκθεσή του, ο ΓΓ ΟΗΕ αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα οδηγούσαν σε κοινά συμφωνημένη λύση.

Χριστοδουλίδης: Θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ

Αν εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας θα μεταβεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες και θα απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γενί Ντουζέν και τον Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο υποψήφιος ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Τουρκία έχει μια σειρά από απαιτήσεις από την ΕΕ, όπως η Τελωνειακή Ένωση, το αμυντικό σύμφωνο, η ελεύθερη κυκλοφορία.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε όλα αυτά τα αιτήματα στο ίδιο καλάθι και να επωφεληθούμε από αυτά με αμοιβαίο κέρδος», είπε.

Ανέφερε επίσης πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. «Δεν έχουμε στόχο να αποκλείσουμε τους Τουρκοκύπριους.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η Άγκυρα είναι το κλειδί της λύσης. Αν ήταν στο χέρι των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, θα βρίσκαμε λύση».

Ερωτηθείς για το θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά Τουρκοκυπρίων που γεννιούνται σε μεικτούς γάμους, ανέφερε πως πρόκειται για ένα πραγματικά ανθρωπιστικό πρόβλημα που εμπεριέχει πολλές δυσκολίες.

«Θα εξετάσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε τα δεδομένα που έχουμε», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως ελλείψει λύσης, η ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία είναι μια πολύ πιο ανησυχητική και ισχυρή πιθανότητα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Περίεργοι ισχυρισμοί του Αβέρωφ χωρίς στοιχεία: Υποστηριξε ότι οι άλλοι υποψήφιοι “μοιράζουν υποσχέσεις” και οι υποσχέσεις είναι όπως τις επιταγές!!!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: