Μπροστά σε μία ασταθή γεωπολιτική συγκυρία: Ο βρετανικός Independent ασχολείται με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο!

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συγκέντρωση της Λευκωσία. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή εστιάζει το ενδιαφέρον του η βρετανική εφημερίδα Independent, (κείμενο Menelaos Hadjikostis).

Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι επιλέγουν έναν νέο πρόεδρο, από τον οποίο αναμένουν να τους καθοδηγήσει αποφασιστικά μέσα σε μια ασταθή γεωπολιτική συγκυρία και ένα κλίμα διάχυτης οικονομικής αβεβαιότητας που έχουν γίνει το πρωταρχικό μέλημα του λαού, επισκιάζοντας τις αδιέξοδες προσπάθειες να επανενωθεί η διχασμένη χώρα.

Η πολύμηνη εκστρατεία εξελίχθηκε σε χαμηλούς τόνους, κυρίως επειδή οι τρεις κύριοι υποψήφιοι είναι όλοι στενοί συνεργάτες του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και έτσι οι συγκρούσεις τους επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι όλοι ‘μια από τα ίδια’.

Ταυτόχρονα όμως, έψαχναν για ψήφους από διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα, προσπαθώντας να αποφύγουν τη ‘βαριά’ σκιά του δεξιού Αναστασιάδη, του οποίου οι επικριτές τον κατηγόρησαν ότι έδωσε τη δυνατότητα να εξαπλωθεί η διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένας από τους τρεις βασικούς υποψηφίους δεν πρόκειται να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους που είναι ο πήχης για μια οριστική νίκη στον πρώτο γύρο. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν σταθερό προβάδισμα έως και 10 μονάδων στον Νίκο Χριστοδουλίδη έναντι των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα περάσει στον δεύτερο γύρο, με τους υπόλοιπους να μάχονται για την δεύτερη θέση.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των 3 υποψηφίων μη παραλείποντας να κάνει αναφορά και στις προκλήσεις τις οποίες θα βρει μπροστά του ο νικητής.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα σχέδια άμεσης αξιοποίησης των σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου εν μέσω της αναζωπύρωσης των συζητήσεων για την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια ταχεία πολιτική διευθέτηση που θα επιλύσει τον μακρόχρονο εθνοτικό διχασμό του νησιού θα το διευκόλυνε αυτό, εκτιμά ο αρθρογράφος, εντούτοις  οι προοπτικές φαίνονται δυσοίωνες, καθώς το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά από τότε που έγινε η διχοτόμηση του νησιού το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στο νησί μετά από ένα πραξικόπημα που είχε ως στόχο την ένωση με την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι η αξίωση τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων να αναγνωριστεί το αποσχισθέν κράτος της Βόρειας Κύπρου πριν καν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο αφετηρίας των συνομιλιών και για το λόγο αυτό καταδικάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), τις ΗΠΑ και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα.

ΠΗΓΗ: Independent, Menelaos Hadjikostis – Cyprus picks new president amid economic doubtethnic split

Ένα πολύ πικρό υστερόγραφο: Δεν μετάνιωσα ΠΟΤΕ για την αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων του Κραν Μοντανά, μετάνιωσα που χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: