Από την Τραπεζούντα στο Ντίσελντορφ: Τρίτης και τέταρτης γενιάς ομογενείς αναβιώνουν τους πανάρχαιους ποντιακούς “Μωμόγερους” [videos]

FILE PHOTO: Από’ το 2016 το πανάρχαιο έθιμο είναι ενταγμένο στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco, με ρίζες απ’ τα Λιβερά της Τραπεζούντας. Screenshot via YouTube




Μπορεί να είναι παιδιά και έφηβοι της ομογένειας της Γερμανίας, τρίτης και τέταρτης γενιάς, όμως κρατούν και τιμούν τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας στην καρδιά της πρωτεύουσας του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας, του Ντίσελντορφ.

Έδωσαν σήμερα ραντεβού στο κέντρο της παλιάς πόλης [Altstadt] του Ντίσελντορφ για να αναβιώσουν το πανάρχαιο δρώμενο των «Μωμόγερων».

Ο θίασος, απαρτίζεται από παιδιά της ομογένειας, τρίτης και τέταρτης ήδη γενιάς, που, με ζήλο και αγάπη ,ταυτίζονται με τον πολιτισμό και τον κρατούν ζωντανό.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιόσεφ Χίνγκελ, “Εδώ, στο Ντίσελντορφ, έχουμε μία τεράστια Ελληνική Κοινότητα. Καλωσορίζουμε τη Νέα Χρονιά, μπροστά στην Πλατεία Δημαρχείου, με το δικό σας δρώμενο, για να γιορτάσουμε από κοινού.  Σας ευχαριστώ από καρδιάς που θα αναβιώσουν μπροστά στο Δημαρχείο του Ντίσελντορφ”.

Ελληνόπαιδες τρίτης και τέταρτης ήδη γενιάς, ενδύονται τις παραδόσεις των Τραντέλληνων, σ’ ένα ευγονικό έθιμο του Δωδεκαημέρου, (οι 12 χορευτές συμβολίζουν τους αντίστοιχους μήνες του έτους) που ήδη απ’ το 2016 είναι ενταγμένο στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco, με ρίζες απ’ τα  Λιβερά της Τραπεζούντας.

Αυτή είναι η τρίτη φορά, με μία παύση δύο ετών λόγω covid, και θα συνεχίσει να αναβιώνει κάθε χρόνο στο Ντίσελντορφ.

 

 

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ

Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Αγώνας για να κρατηθεί ο τόπος ελληνικός και χριστιανικός… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: