«Ανίκητα» τεθωρακισμένα που θα αλλάξουν το παιγνίδι στέλνει το Λονδίνο στην Ουκρανία [videos]

Φωτογραφία από βίντεο




Σε συζητήσεις με τους δυτικούς συμμάχους προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι που θα αποσταλούν στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα που θα «αλλάξουν το παιχνίδι» βρίσκεται η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «επιταχύνει» την υποστήριξή του προς την Ουκρανία «με στρατιωτική τεχνολογία επόμενης γενιάς που θα βοηθήσει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Ο ίδιος είπε ότι τα συγκεκριμένα τανκς θα μπορούσαν να δώσει μια δύναμη «αλλαγής του παιχνιδιού».

Συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει να προμηθεύσει στο Κίεβο με άρματα μάχης Challenger II, τα θεωρούμενα και ως «ανίκητα» τανκς της Βρετανίας.

Δυτικός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Ουκρανία χρειάζεται άρματα μάχης και τεθωρακισμένα για να ανακτήσει εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία μόλις βελτιωθεί ο καιρός στις αρχές της άνοιξης και ειδικά γύρω από οχυρές θέσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης για περίπου 300 τανκς «δεν είναι ένας παράλογος αριθμός» για να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα που απαιτείται για μια δεύτερη επιτυχημένη αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων».

Θα ακολουθήσει η Γερμανία;

Η προσοχή εστιάζεται τώρα στο κατά πόσον η Γερμανία θα συμφωνήσει επίσης να στείλει άρματα μάχης Leopard 2, ανοίγοντας το δρόμο σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ να πράξουν το ίδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι Tagesschau σε συνέντευξή του την Τετάρτη «σίγουρος» ότι η Γερμανία θα παραδώσει τελικά τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Ακόμη και αν η Γερμανία έχει ορισμένα λογικά επιχειρήματα για μην το κάνει τώρα, θα το κάνει ούτως ή άλλως σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Το έχουμε ήδη δει αυτό με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, με το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T και πιο πρόσφατα με τα συστήματα Marder και Patriot», συνέχισε ο Κουλέμπα.

Και εκτίμησε ότι το Βερολίνο ακολουθεί πάντα ένα μοτίβο δισταγμού όσον αφορά τις συζητήσεις σχετικά με την προμήθεια προηγμένων όπλων. «Πρώτα λένε όχι, μετά υπερασπίζονται σθεναρά την απόφασή τους, και τελικά λένε ‘ναι’», κατέληξε ο Κουλέμπα.

Ετσι μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο

Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων, εκτίμησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Μόνο πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε σημαντικά την ανακατάληψη εδαφών», που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου «είτε στα τέλη της άνοιξης είτε στις αρχές του καλοκαιριού, είτε το καλοκαίρι, ή πιθανόν το φθινόπωρο», είπε ο Ποντολιάκ.

Αυτός ο τύπος πυραύλων θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να φτάσει τις ρωσικές αποθήκες όπλων που έχει μεταφέρει η Μόσχα μακριά από το μέτωπο σε κατεχόμενα εδάφη ώστε να τις θέσει εκτός πρόσβασης από τα συστήματα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος στις ουκρανικές δυνάμεις, συμπλήρωσε.

Οι Ουκρανοί που χρησιμοποιούν ήδη αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS (βεληνεκές 80 χιλιομέτρων) και μόλις παρέλαβαν τους αντίστοιχους γαλλικούς εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων LRU (βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων) ζητούν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

Με όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές, «θα καταστρέψουμε όλη τη στρατιωτική υποδομή του ρωσικού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς» (ανατολική Ουκρανία) και στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος εφόσον αποκτήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, είπε.

«Δεν θα επιτεθούμε στη Ρωσία. Διεξάγουμε έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο», τόνισε, προειδοποιώντας ότι χωρίς μαζικές παραδόσεις αυξημένων δυτικών βαρέων όπλων, ο πόλεμος είναι πιθανό να διαρκέσει «δεκαετίες».

Εκτός από πυραύλους, το Κίεβο χρειάζεται επίσης τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα «βαρέα άρματα μάχης», όπως τα γερμανικά Leopards που απαιτεί η Ουκρανία από το Βερολίνο, και πυροβόλα όπλα.

«Η Γαλλία μας παραδίδει ήδη ελαφρά άρματα μάχης. Αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά θέλουμε ακόμα να πάρουμε 250 έως 300 με 350 βαρέα άρματα μάχης», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Οι ανάγκες με προτεραιότητα για το Κίεβο περιλαμβάνουν επίσης περισσότερες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών, μαχητικά drones ικανά να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κατεχόμενα εδάφη και αντιαεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων Cheetah, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα μπορούσαν σύντομα να επιταχύνουν τις παραδόσεις, γιατί «συνειδητοποιούν» ότι αυτό είναι το κλειδί στον πόλεμο.

Επιπλέον, η άφιξη νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως τα αμερικανικά και γερμανικά Patriots ή τα γαλλικά Crotales, θα μπορέσουν σύντομα να εξουδετερώσουν την απειλή που θέτουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.

«Θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε τον εναέριο χώρο μας μέσα σε διάστημα ενός μήνα», είπε, κρίνοντας ότι η Ουκρανία θα μπορέσει σύντομα να καταρρίπτει το 95% των πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Ρωσία, αντί για το 75% σήμερα.

Με πληροφορίες από Politico, και AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Liberation – «Δυνάστες σε κίνδυνο»: Καλή χρονιά το 2023 αφού τύρρανοι όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν ίσως ανατραπούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: