Whatcheeria: Το τρομακτικό αρπακτικό που κυριαρχούσε στη Γη πριν από 328 εκατ. χρόνια – Ένας T-Rex της εποχής του

Το αρπακτικό Whatcheeria που έζησε πριν από περίπου 328 εκατ. χρόνια. Πηγή φωτογραφίας: Livescience




Ένα σαρκοφάγο μήκους σχεδόν δύο μέτρων που ήταν το κορυφαίο αρπακτικό στις καταβόθρες που έγιναν λίμνες στις μεσοδυτικές ΗΠΑ, ήταν ένας T. rex της εποχής του”, σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν το πλάσμα.

Το αρπακτικό, ένα πρώιμο τετράποδο σπονδυλωτό, έζησε περίπου 328 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το όνομά του είναι Whatcheeria deltae, από την πόλη What Cheer της Αϊόβα, όπου βρίσκονται πολλά από τα απολιθώματα του. Έζησε σε μια εποχή που η περιοχή ήταν πλούσια βλάστηση και διάστικτη από καταβόθρες που είχαν μετατραπεί σε λίμνες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το W. deltae κρυβόταν σε αυτές τις λίμνες.

Ο Ben Otoo, υποψήφιος διδάκτορας στο Chicago’s Field Museum και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο μελέτησε μαζί με συναδέλφους του μερικά θραύσματα οστών και μερικούς σχεδόν πλήρεις σκελετούς. Παρατήρησαν ωστόσο ότι τα οστά των άκρων του ζώου είχαν διαφορετικά μεγέθη.

Οι διαφορές μεγέθους δεν βασίζονταν στο πότε ή πού βρέθηκαν τα απολιθώματα, έτσι ο Otoo συνειδητοποίησε ότι κοίταζαν οστά από ζώα διαφορετικών ηλικιών. Τα μικρότερα οστά των άκρων είχαν μήκος περίπου 10 εκατοστά, ενώ τα μεγαλύτερα ήταν 0,8 μέτρα.

Αυτό σήμαινε ότι ο Otoo και οι συνάδελφοί του είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν πώς μεγάλωσε ο W. deltae.

Τα πρώιμα τετράποδα όπως τα whatcheeriads σχετίζονταν με σύγχρονα ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά, αλλά ήταν σε διαφορετική εξελικτική γενεαλογία από τον πρόγονο αυτών των τριών ομάδων.

Τα σύγχρονα πουλιά και τα θηλαστικά τείνουν να μεγαλώνουν γρήγορα στη νεότητά τους και μετά σταματούν να αναπτύσσονται, ενώ τα ερπετά τείνουν να μεγαλώνουν γρήγορα στην αρχή και μετά συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά πιο αργά. Εν τω μεταξύ, ορισμένα αμφίβια αναπτύσσονται με αργό και σταθερό ρυθμό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Λίγα ήταν γνωστά για το πόσο πρώιμα τετράποδα μπορεί να έχουν αναπτυχθεί.

Εξετάζοντας τους δακτυλίους ανάπτυξης στα οστά, η ομάδα διαπίστωσε ότι το W. deltae έγινε μεγάλο γρήγορα και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε σε έναν πιο χαλαρό αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Και τα εννέα δείγματα που μελέτησαν ήταν ηλικιωμένοι νεαροί και νεαροί ενήλικες, είπε ο Otoo, οπότε φαίνεται ότι τα ζώα είχαν μήκος περίπου 3,3 πόδια (1 μέτρο) καθώς πλησίαζαν τη σεξουαλική ωριμότητα και στη συνέχεια μεγάλωσαν πιο αργά στην ενήλικη ζωή.

“Αυτό το ζώο που αγωνίζεται για να φτάσει στην αναπαραγωγική ηλικία και να έχει ένα αξιοπρεπές μέγεθος, πολύ γρήγορα, προκειμένου να καταφέρει να ξεφύγει από την γκάμα των θηραμάτων ενός αρπακτικού”, είπε ο Otoo στο Live Science.

Άλλοι τύποι τετράποδων αυτής της εποχής αναπτύχθηκαν πιο αργά και σταθερά, είπε ο Otoo, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα πρώιμα τετράποδα ζώα δοκίμαζαν μια σειρά από διαφορετικά εξελικτικά μονοπάτια προς την επιτυχία.

ΠΗΓΗ: livescience 

Στον κατάλογο της UNESCO το διάσημο ψωμί της Γαλλίας: Η μπαγκέτα ανάμεσα στα 600 στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: