Τουρκία και Ιράν εκμεταλλεύονται τον πόλεμο, πωλούν πολεμικό υλικό και κερδίζουν χρήματα: Θα προσεγγίσουν τα 4 δις δολάρια φέτος

FILE PHOTO: Islamist President of Turkey Recep Tayyip Erdoğan, met with President Ebrahim Raisi of Iran. Photo via Turkish Presidency




Το περιοδικό Forbes σε άρθρο του Amir Husain, σημειώνει ότι o πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ωθήσει δύο απίθανα κράτη – το Ιράν και την Τουρκία – στο ρόλο των βασικών εξαγωγέων όπλων.

Για δεκαετίες αυτές οι χώρες βασίζονταν στις εισαγωγές όπλων, αλλά τώρα προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα, αξιοποιώντας τις επενδύσεις που έχουν κάνει στην εγχώρια βιομηχανία τους, για να αναδειχθούν ως εξαγωγείς drones, πυρομαχικών ακριβείας και πολλών άλλων.

Τίτλος: Ukraine War Thrusts Iran And Turkey Into The Role Of Arms Suppliers – (Ο πόλεμος της Ουκρανίας ωθεί το Ιράν και την Τουρκία στο ρόλο των προμηθευτών όπλων)

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ουκρανία και η Ρωσία επιδιώκουν να αντικαταστήσουν και να αναβαθμίσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Η σύγκρουση μέχρι στιγμής ήταν ένας μεγάλος πόλεμος φθοράς, με τις δύο πλευρές να χάνουν χιλιάδες άρματα, δεκάδες αεροσκάφη και εκατοντάδες ελικόπτερα.

Αυτές οι τεράστιες απώλειες έχουν οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για προμηθευτές όπλων και το Ιράν και η Τουρκία δεν δίστασαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Από υλικοτεχνικής άποψης, η εγγύτητα αμφότερων των χωρών στη σύγκρουση τις καθιστά ιδανικούς προμηθευτές.

Στην περίπτωση του Ιράν, οι πτήσεις ή τα πλοία μέσω της Κασπίας Θάλασσας επιτρέπουν την εξαγωγή στη Ρωσία χωρίς την ανάγκη διέλευσης μη φιλικών εδαφών ή υδάτων.

Η Τουρκία είχε ήδη δημιουργήσει όνομα διεθνώς ως σημαντικός εξαγωγέας drones. Η εταιρεία Baykar έχει λάβει παραγγελίες για το επιτυχημένο επιθετικό drone TB-2 από σχεδόν 20 χώρες. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εκτενώς στη σύγκρουση, όπου έχει αποδειχθεί πολύτιμο πλεονέκτημα.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν έχει καλύψει μια σημαντική ανάγκη για τη Ρωσία, προμηθεύοντας τις ρωσικές δυνάμεις με τον πύραυλο Shahed, που είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, έως και 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 έχουν παρασχεθεί στη Ρωσία, ενώ έχει πουληθεί και μικρότερος αριθμός μη επανδρωμένων οχημάτων αναγνώρισης (UAV).

Για τη Ρωσία, η οποία έχει δαπανήσει χιλιάδες από τα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας της, όπως οι πύραυλοι Kalibr και Iskander, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έχουν συμβάλει στην παροχή κρίσιμης ικανότητας σε σημαντική κλίμακα.

Η προμήθεια όπλων στη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων στον κόσμο, δεν είναι μικρό επίτευγμα και είναι ένας εντελώς νέος ρόλος για το Ιράν. Ενώ η Τουρκία έχει ήδη πετύχει ως εξαγωγέας όπλων, τα προϊόντα της έχουν φτάσει τώρα σε θρυλική θέση, με Ουκρανούς πολίτες να συνθέτουν και να τραγουδούν τραγούδια για το TB-2 και τις δυνατότητές του.

Ο ρόλος που είχε το TB-2 στη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, “Moskva”, και τα εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και τα μέσα αεράμυνας που έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής αποτελούν μια τεράστια διαφήμιση στις διεθνείς αγορές.

Οι πωλήσεις όπλων γίνονται σημαντική πηγή εσόδων τόσο για το Ιράν όσο και για την Τουρκία, και οι δύο χώρες είναι πιθανό να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης. Οι συνολικές εξαγωγές αμυντικού υλικού της Τουρκίας θα προσεγγίσουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αυξάνοντας με τον φρενήρη ρυθμό 42% από έτος σε έτος.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, ενώ έχει διατηρήσει προσεκτική ισορροπία στις σχέσεις της με τη Ρωσία σε άλλα θέματα, όπως η προμήθεια του συστήματος αεράμυνας S-400 και η διαμεσολάβηση στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη Ρωσία.

Παρά τις κυρώσεις και την αναστολή του JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), το Ιράν κατάφερε να εξάγει όπλα σε αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και σε πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, και τώρα έχει προσθέσει τη Ρωσία στον κατάλογο.

Σε αντάλλαγμα, φήμες υποδηλώνουν ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει σύγχρονα μαχητικά πολλαπλών ρόλων SU-35, για να αναβαθμίσει τη γερασμένη αεροπορία του. Μένει να δούμε αν το Ιράν θα ακολουθήσει τις εξαγωγές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed με μεγαλύτερα πυρομαχικά και ακόμη και με βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε πολλές επιπτώσεις δεύτερης και τρίτης τάξης στην παγκόσμια ασφάλεια. Ένα από αυτά ήταν η ώθηση του Ιράν και της Τουρκίας στο ρόλο των μεγάλων προμηθευτών όπλων. Και για τις δύο χώρες, ο πόλεμος χρησιμεύει ως ευκαιρία για αύξηση των εσόδων και απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στην ανάπτυξη των εγχώριων οπλικών συστημάτων τους.

Οι σχέσεις που σφυρηλατεί η Τουρκία με την Ουκρανία και το Ιράν με τη Ρωσία πιθανότατα θα οδηγήσουν σε βαθύτερη συνεργασία μεταξύ τους στο μέλλον. Για παράδειγμα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επενδύουν σε τοπικά εργοστάσια για την παραγωγή ιρανικών και τουρκικών όπλων στην εγχώρια αγορά.

Με βάση την επιτυχία τουρκικών προϊόντων, όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB-2, και τα ιρανικά Shahed, είναι πιθανό αυτά τα προϊόντα – και οι χώρες που τα χορηγούν – να γνωρίσουν επιτυχία στις εξαγωγές οπουδήποτε αλλού. Και τα κεφάλαια που λαμβάνουν θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων παραγωγής των οπλικών συστημάτων τους.

****

Amir Husain είναι επιχειρηματίας, εφευρέτης, τεχνολόγος και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βραβευμένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, SparkCognition, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της SkyGrid, μιας κοινοπραξίας Boeing και SparkCognition που κατασκευάζει ένα εναέριο λειτουργικό σύστημα για να τροφοδοτήσει τον επόμενο αιώνα της αεροπορίας. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις «The Sentent Machine: The Coming Age of Artificial Intelligence».

ΠΗΓΗ: περιοδικό ForbES, άρθρο του Amir Husain – Ukraine War Thrusts Iran And Turkey Into The Role Of Arms Suppliers

Στεγνή προειδοποίηση του Μακρόν: “Δεν θέλω οι Κινέζοι και οι Τούρκοι να είναι αυτοί που θα διαπραγματεύονται την επόμενη μέρα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: