Στεγνή προειδοποίηση του Μακρόν: “Δεν θέλω οι Κινέζοι και οι Τούρκοι να είναι αυτοί που θα διαπραγματεύονται την επόμενη μέρα”

epa10374721 French President Emmanuel Macron (2-R) attends the Baghdad Conference for Cooperation and Partnership at the Dead Sea, Jordan, 20 December 2022. EPA, MOHAMMAD ALI




Σε συνέντευξη κατά την επιστροφή από την Ιορδανία (στη Le Monde, τη Wall Street Journal και τη λιβανέζικη εφημερίδα An-Nahar) ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε “μια στρατηγική απόλυτης υπεράσπισης της Ουκρανίας”.

Επίσης πρόβαλε τον εαυτό του σχετικά με τους όρους διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, (κείμενο Philippe Ricard).

Αναφορικά με την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον, ο Macron παρέμεινε μάλλον λακωνικός δηλώνοντας ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν πολλά στο στρατιωτικό και στο οικονομικό σχέδιο“, χωρίς να φαίνεται να ενοχλείται από το γεγονός ότι ο Ουκρανός ηγέτης επέλεξε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή.

Η Ευρώπη κάνει επίσης πολλά και βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό“, πρόσθεσε. Για τον ίδιο, “είναι επίσης καλό” που ο Zelensky μιλάει στο Κογκρέσο, ιδίως για να παρουσιάσει “το σχέδιο δέκα σημείων που είχε την τόλμη και το θάρρος να θέσει στο τραπέζι για να αρχίσει να εργάζεται για την έξοδο από αυτόν τον πόλεμο“.

Αν και θεωρείται ο πιο επίμονος μεταξύ των δυτικών ηγετών που ζητά να τερματιστεί η σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων φαίνεται να έχει κατά νου ότι η ώρα για τη διπλωματία δεν έχει έρθει ακόμη, σχολιάζει ο Ricard.

Είμαστε σε μια στρατηγική απόλυτης υπεράσπισης της Ουκρανίας, της νίκης της Ουκρανίας, η οποία θα οικοδομηθεί στο τέλος από ένα νέο κείμενο που θα θέσει μια νέα τάξη που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια αυτής της περιοχής και της Ευρώπης“, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, για να κατευνάσει, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, την κατακραυγή που προκάλεσαν τα σχόλιά του, στις αρχές Δεκεμβρίου, σχετικά με το θέμα των “εγγυήσεων ασφαλείας” στη Ρωσία.

” (Οι εν λόγω εγγυήσεις) δεν είναι η προτεραιότητα- είναι ένα από τα πράγματα που θα έρθουν στο τέλος. Η προτεραιότητα σήμερα είναι να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, κάτι που κάνουμε από την πρώτη μέρα“, διευκρίνισε.

Για τον ίδιο, το ζήτημα της επανακατάκτησης της Κριμαίας δεν τίθεται ούτε σε αυτό το στάδιο.

Το ζήτημα της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας είναι θέμα των Ουκρανών. Η καρδιά της προσπάθειας σήμερα είναι η περιοχή που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους από τις 24 Φεβρουαρίου” δήλωσε. Η άλλη προτεραιότητα είναι να “σταματήσουν οι βομβαρδισμοί” των πολιτικών υποδομών, εξοπλίζοντας τους Ουκρανούς με τις απαραίτητες δυνατότητες αεράμυνας για να εμποδίζουν τις επιθέσεις.

Μετά την πρόσφατη παράδοση των πυραύλων Crotale, το Παρίσι συζητά με τους Ιταλούς εταίρους του για να μελετήσει την πιθανή προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων Mamba, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ήμουν πάντα σαφής όταν έλεγα ότι δεν πίστευα ότι αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να τελειώσει μόνο στρατιωτικά. Βλέπω επίσης τη στρατηγική ορισμένων ανθρώπων που λένε ότι η μόνη λύση θα ήταν ο αφανισμός ενός από τα δύο μέρη“, ανέφερε στη συνέχεια. “Ας μου εξηγήσουν λοιπόν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Δυτικοί που μου κάνουν μαθήματα ηθικής με ποιους θα καθίσουν στο τραπέζι. Δεν θέλω οι Κινέζοι και οι Τούρκοι να είναι οι μόνοι που θα διαπραγματεύονται την επόμενη μέρα” δήλωσε.

Το ζήτημα υπερβαίνει κατά πολύ τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Πρέπει να σκεφτούμε μια αρχιτεκτονική ασφάλειας και σταθερότητας που θα εγγυάται, πρώτα απ’ όλα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ουκρανίας, αλλά και της Μολδαβίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας. Και αύριο θα τεθεί επίσης το ζήτημα της Λευκορωσίας“, υποστήριξε ο Γάλλος ηγέτης. “Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει τεχνολογική αυτονομία και αυτονομία δυνατοτήτων από τις ΗΠΑ, ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικός ευρωπαϊκός πυλώνας στο ΝΑΤΟ“, κατέληξε ο Macron.

ΠΗΓΗ: Le MondePhilippe Ricard Emmanuel Macron sur la guerre en Ukraine : « Je n’ai pas envie que ce soient les Chinois et les Turcs seuls qui négocient le jour d’après »

Η διαφθορά όχημα για να “σκοτώσουν” την γερασμένη Ε.Ε.: “Τρώνε” τους μικρούς για να σώσουν τους μεγάλους… Οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ είναι δικαστές… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: