Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Σάντος ομολόγησε ότι εξελέγη λέγοντας ψέμματα για την καταγωγή, τις σπουδές, τη δουλειά του: Αλλά δεν παραιτείται

US Representative-Elect George Santos speaks during the 2022 Republican Jewish Coalition Annual Leadership Meeting at the Venetian hotel and casino in Las Vegas, Nevada, USA, 19 November 2022. EPA/CAROLINE BREHMAN




Ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος βουλευτής Τζορτζ Σάντος της Νέας Υόρκης παραδέχτηκε σε δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις τη Δευτέρα ότι είπε ψέματα για μέρη του βιογραφικού του, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και σκοπεύει να υπηρετήσει στο Κογκρέσο.

Ο Σάντος αντιμετώπισε εξονυχιστικό έλεγχο για αποκλίσεις στην ιστορία της απασχόλησης και της εκπαίδευσης του, καθώς και για άλλους δημόσιους ισχυρισμούς που έχει κάνει σχετικά με τη βιογραφία του. Σε συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο WABC και τη New York Post -τις πρώτες φορές που ο Σάντος μίλησε δημόσια για τη διαμάχη– αναγνώρισε ότι είχε κατασκευάσει κάποια γεγονότα.

«Δεν είμαι εγκληματίας. Ούτε εδώ, ούτε στο εξωτερικό, σε καμία δικαιοδοσία στον κόσμο έχω διαπράξει ποτέ εγκλήματα», είπε ο Σάντος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό παρουσιαστή του WABC, Τζον Κατσιματίδη.

«Δεν είμαι απατεώνας. Δεν είμαι εγκληματίας που εξαπάτησε ολόκληρη τη χώρα και επινόησε αυτόν τον φανταστικό χαρακτήρα και έθεσε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Είμαι εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή, με ξέρουν πολλοί. Ξέρουν ποιος είμαι. Έχουν κάνει επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί μου», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να δικαιολογήσω αυτό, αλλά πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τα βιογραφικά τους ή στρίβουν λίγο. … Δεν λέω ότι δεν είμαι ένοχος γι’ αυτό», είπε.

Ο Σάντος παραδέχτηκε επίσης ότι ποτέ δεν εργάστηκε απευθείας για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες Citigroup και Goldman Sachs, όπως είχε προτείνει προηγουμένως, αλλά ισχυρίστηκε ότι όντως δούλευε για αυτές μέσω της εταιρείας του, λέγοντας στη New York Post ότι ήταν «κακή επιλογή λέξεων». να πει ότι δούλεψε για αυτούς.

Είπε επίσης στην Post ότι δεν αποφοίτησε από κανένα κολέγιο ή πανεπιστήμιο, παρά τον ισχυρισμό ότι είχε πτυχία από το Baruch College και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Δεν αποφοίτησα από κανένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Νιώθω αμηχανία και λυπάμαι που στολίζω το βιογραφικό μου», είπε στην Post, προσθέτοντας ότι το κάνει αυτό και ότι «κάνουμε ανόητα πράγματα στη ζωή».

Είπε στο WABC, «Θέλω να πω ότι αν απογοήτευσα κάποιον με τον στολισμό του βιογραφικού, λυπάμαι».

Οι New York Times αποκάλυψαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι η βιογραφία του Santos φαινόταν εν μέρει φανταστική. Το CNN επιβεβαίωσε λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κολεγιακής του εκπαίδευσης και του ιστορικού απασχόλησης

Το KFile του CNN ανέφερε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι ισχυρισμοί του Σάντος ότι οι παππούδες του «επέζησαν από το Ολοκαύτωμα» καθώς Ουκρανοί Εβραίοι πρόσφυγες από το Βέλγιο που άλλαξαν το επώνυμό τους διαψεύδονται από πηγές όπως γενεαλογικά δέντρα που συγκεντρώθηκαν από ιστοτόπους γενεαλογίας, αρχεία για Εβραίους πρόσφυγες και συνεντεύξεις με πολλούς γενεαλόγους. Ένας δικηγόρος του Santos αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNN.

«Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι Εβραίος», είπε ο Σάντος στην Post. «Είμαι καθολικός. Επειδή έμαθα ότι η μητρική μου οικογένεια είχε εβραϊκή καταγωγή, είπα ότι ήμουν «εβραίος».

Ο Σάντος είχε δηλώσει ότι ήταν «πολύ περήφανος» για την «εβραϊκή του κληρονομιά» μόλις πριν από μια εμφάνισή του στα τέλη Νοεμβρίου του 2022 με το Jewish News Syndicate.

Το CNN επικοινώνησε με την ηγεσία του GOP της Βουλής και την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή του Κογκρέσου μετά τις παραδοχές του Santos. Η ηγεσία του GOP της Βουλής έμεινε σιωπηλή εν μέσω των αποκαλύψεων της περασμένης εβδομάδας. Ο ηγέτης της μειονότητας Kevin McCarthy δεν απάντησε στις ερωτήσεις του CNN την Πέμπτη όταν ρωτήθηκε εάν ανησυχούσε για προφανείς παραποιήσεις.

Ο Σάντος νίκησε τον Δημοκρατικό Ρόμπερτ Ζίμερμαν σε μια νέα περιφέρεια που καλύπτει τμήματα του Κουίνς και κάποια κοντινά προάστια του Λονγκ Άιλαντ, μεταφέροντας τον έλεγχο στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι κυριάρχησαν στα προάστια της Νέας Υόρκης στο δρόμο τους για να κερδίσουν την πλειοψηφία της Βουλής.

Ήταν η δεύτερη θητεία του Σάντος – έχασε από τον Δημοκρατικό βουλευτή Τομ Σουότσι το 2020 – και οι περισσότερες επικρίσεις που αντιμετώπισε κατά την πρόσφατη εκστρατεία του επικεντρώθηκαν στη συμμετοχή του στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021 και σε ένα βίντεο στην οποία ισχυρίστηκε ότι είχε γράψει μια «ωραία επιταγή» για να βοηθήσει τους φερόμενους ταραχοποιούς με τις νομικές αμοιβές τους.

Με πληροφορίες από CNNi

“Qatargate: ένα σκάνδαλο μπορεί να κρύβει πολλά άλλα”: Το τρέχον σκάνδαλο με το Κατάρ αποτελεί συνέχεια του “Caviargate”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: