Σίγουρο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου θεωρεί τον Μητροπολίτη Πάφου ο “Φιλελεύθερος”: Οι άλλοι υποψήφιοι μετρούν τα κουκιά που δεν βγαίνουν

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, που θεωρείται σίγουρος Αρχιεπίσκοπος, ομιλεί στους δημοσιογράφους. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Ο κύβος ερρίφθη και όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες συγκλίνουν πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, νέος Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, και μάλιστα σε εκλογές ενός γύρου με εννέα ψήφους, γράφει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Δεν αποκλείεται και εκλογή με δέκα ψήφους. Ήδη εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι έχει κλειδώσει αυτή η εξέλιξη.

Πάντως, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου φέρεται έτοιμος να θέσει θέματα αρχής στον επόμενο Αρχιεπίσκοπο για να δώσει την ψήφο του. Κυρίαρχα, οι σχέσεις με το Φανάρι αλλά και το ουκρανικό ζήτημα.

Από πλευράς του ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος επαναλαμβάνει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού, κάτι το οποίο ερμηνεύεται από κάποιους ως αναγνώριση των συσχετισμών εντός της Συνόδου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ OMEGA: Η επόμενη μέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών βρίσκει τους 3 μητροπολίτες που απαρτίζουν το τριπρόσωπο να επιδίδονται σε ένα αγώνα επίτευξης των απαραίτητων συνεργασιών εντός της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να καθίσουν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας αναζητούν τον μαγικό αριθμό των 9 συνοδικών και φαβορί είναι ο 2ος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου φαίνεται να εξασφαλίζει 7 ψήφους, μία η δική του, δεδομένη είναι και η υποστήριξη του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, ενώ κλειδωμένες σύμφωνα με πληροφορίες είναι και οι ψήφοι του Μητροπολίτη Κιτίου και των Επισκόπων Καρπασίας, Αρσινόης, Χύτρων και Μεσαορίας.

Στην αντίπερα όχθη ο Μητροπολίτης Λεμεσού εξασφαλίζει πέραν από την δική του ψήφο άλλες 3, αυτές των Επισκόπων Λήδρας, Νεαπόλεως και Αμαθούντος.

Ο Ταμασού και Ορεινής πέραν από τη στήριξη του Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρου δεν εξασφαλίζει σίγουρα οποιαδήποτε άλλη ψήφο.

Μετέωρες και συνεπώς καθοριστικές παραμένουν οι ψήφοι των Μητροπολιτών Μόρφου, Κωνσταντίας και Κυρηνείας με τους πρώτους 2 σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OMEGA να κλίνουν προς υποστήριξη του Πάφου Γεώργιου.

  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – 7 ΨΗΦΟΙ

Μητρ. Πάφου Γεώργιος

Μητρ. Κιτίου Νεκτάριος

Μητρ. Τριμυθούντος Βαρνάβας

Επ. Καρπασίας Χριστοφόρος

Επ. Αρσινόης Παγκρατίου

Επ. Χύτρων Λεοντίου

Επ. Μεσαορίας Γρηγόριος

  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – 4 ΨΗΦΟΙ

Μητρ. Λεμεσού Αθανάσιος

Επ. Λήδρας Επιφάνιος

Επ. Νεαπόλεως Πορφύριος

Επ. Αμαθούντος Νικόλαος

  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΪΑ – 2 ΨΗΦΟΙ

Μητρ. Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

Μητρ. Κύκκου Νικηφόρος

  • ΜΕΤΕΩΡΕΣ ΨΗΦΟΙ – 3 ΨΗΦΟΙ

Μητρ. Μόρφου Νεόφυτος (Προς Πάφου Γεώργιο)

Μητρ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος (Προς Πάφου Γεώργιο)

Μητρ. Κυρηνείας Χρυσόστομος

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, Χριστάκη Ευσταθίου «η κατάσταση παραμένει ρευστή και μέχρι το τέλος δεν μπορούμε να προδικάσουμε το τελικό αποτέλεσμα».

Πάντως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Μόρφου Νεόφυτο και τον Κωνσταντίας Βασίλειο να στηρίζουν τον Μητροπολίτη Πάφου τότε ο τοποτηρητής του θρόνου θα εξασφαλίσει τον αριθμό των 9 ψήφων και θα εκλεγεί από την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση θα περάσουμε στην δεύτερη φάση με τον Ταμασού και Ορεινής να αποκλείεται και να πρέπει αυτός καθώς και οι Κύκκου Νικηφόρος και Κυρηνείας Χρυσόστομος που αναμένεται να τον στηρίξουν να κατευθύνουν τις ψήφους τους είτε στον Λεμεσού είτε στον Πάφου.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, «η Ιερά Σύνοδος έχει ξανά μια ευκαιρία για την αυτοκριτική της και όλοι μαζί μονιασμένοι να προχωρήσουν για το καλό της εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος δήλωσε ότι «η ψήφος του λαού είναι και ιερή και σεβαστή. Επίσης η ψήφος της Ιεράς Συνόδου είναι ιερή, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα δημιουργηθούν αναταράξεις».

Επιμένει το επιτελείο του Μητροπολίτη Λεμεσού καθώς και ο ίδιος ότι η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού και συνεπώς να τον εκλέξει ως τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Τονίζοντας ότι θα μιλήσει με τους άλλους συνοδικούς, χωρίς όμως τις οποιεσδήποτε μεταξύ τους συναλλαγές.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος αναφέρει ότι «στην Ιερά σύνοδο κάθε συνοδικός θα κρίνει βάσει της συνείδησης του. Ο πρώτος που θα φιλήσει το χέρι του νέου Αρχιεπισκόπου θα είμαι εγώ και θα του δώσω τον εαυτό μου σε ότι καλό κάνει για την εκκλησία».

Η απάντηση ήταν σχεδόν άμεση από τον Πάφου Γεώργιο ο οποίος επανέλαβε και αυτός ότι πλέον υπάρχει τριπρόσωπο και μια νέα εκλογική διαδικασία, αλλά και διαφορετικά κριτήρια επιλογής. Οι ιεροί κανόνες της εκκλησίας, σημείωσε, πρέπει να γίνουν αποδεκτοί.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος υπογράμμισε ότι «ακόμη δεν έχω μιλήσει με κανένα αλλά το θεωρώ και λίγο παρακινδυνευμένο δηλαδή αχρείαστο, ξέρουμε ο ένας τον άλλον τόσα χρόνια, ξέρουμε ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε κάποια κύρια προβλήματα της εκκλησίας άρα ξέρουμε πως θα διατεθεί ο ένας έναντι του άλλου».

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Λεμεσού απέδωσε την απαξίωση του κόσμου στις εκλογές στο γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η Σύνοδος δεν θα τους λάβει υπόψιν και σημείωσε ότι είχε εκφράσει την διαφωνία του στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα διέψευσε τα σενάρια που αναφέρουν ότι στελέχη του επιτελείου του έστειλαν μηνύματα στον Κυρηνείας για να τον στηρίξει.

Και στη νέα δημοσκόπηση του Σίγμα πρώτος ο Χριστοδουλίδης: Ανατροπή, ο Μαυρογιάννης υπολείπεται μόνο 0,2% του Αβέρωφ Νεοφύτου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: