Πυθαγόρας, Φοίνικες, Ναβάχο, κατακόμβες της Ρώμης, Βούδας: 12.000 θετικά χρόνια Σβάστικα, «κατέστρεψε» ο εγκληματίας Χίτλερ [βίντεο, εικόνες]

Εύρεση του νεκροταφείου της αρχαίας Θήρας, 8ος έως 7ος αιώνας π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών Πηγή commons.wikimedia.org/wiki/File:Pottery_geometirc_painting_bird_swastika_7-7_c_BC_AM_Fira_0503313.jpg




Η σβάστικα είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε τον 20ο αιώνα από έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους που έχουν ζήσει ποτέ, και πλέον αντιπροσωπεύει τη σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων και έναν από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στη Γη.

Όμως ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό το σύμβολο. Στην πραγματικότητα, η προέλευση της σβάστικας είναι πολύ πιο περίπλοκη. Πριν από τον Χίτλερ, χρησιμοποιήθηκε ως θετικό και ισχυρό σύμβολο χιλιάδες χρόνια πριν υπάρξει ποτέ, σε πολλούς πολιτισμούς και ηπείρους.

Πνευματική Σβάστικα Προέλευση από όλο τον κόσμο

Για τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες, η σβάστικα ήταν ένα σημαντικό σύμβολο για πολλές χιλιάδες χρόνια. Μέχρι σήμερα, το σύμβολο της σβάστικας μπορεί να δει κανείς σε αφθονία – σε ναούς, λεωφορεία, ταξί και στο εξώφυλλο βιβλίων. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, και μπορεί να βρεθεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Τροίας , που υπήρχε πριν από 4.000 χρόνια.

Οι αρχαίοι Δρυίδες και οι Κέλτες χρησιμοποιούσαν επίσης το σύμβολο της σβάστικας, που αντικατοπτρίζεται σε πολλά αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί. Χρησιμοποιήθηκε από σκανδιναβικές φυλές και ακόμη και οι πρώτοι χριστιανοί χρησιμοποιούσαν τη σβάστικα ως ένα από τα σύμβολά τους, συμπεριλαμβανομένων των Τεύτονων Ιπποτών, ένα γερμανικό μεσαιωνικό στρατιωτικό τάγμα, το οποίο έγινε καθαρά θρησκευτικό Καθολικό Τάγμα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το σύμβολο και γιατί ο Αδόλφος Χίτλερ αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει;

Θετικές Ημέρες της Σβάστικας

Η λέξη «σβάστικα» είναι στην πραγματικότητα μια σανσκριτική λέξη (“svasktika”) που σημαίνει «είναι», «ευημερία», «καλή ύπαρξη» και «καλή τύχη». Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες χώρες – όπως Wan στην Κίνα, Manji στην Ιαπωνία, Fylfot στην Αγγλία, Hakenkreuz στη Γερμανία και Tetraskelion ή Tetragammadion στην Ελλάδα.

Το 1979, ένας σανσκριτικός μελετητής γνωστός ως PR Sarkar ισχυρίστηκε ότι η βαθύτερη σημασία της λέξης είναι «Μόνιμη Νίκη». Είπε επίσης ότι όπως κάθε σύμβολο μπορεί να έχει θετική και αρνητική σημασία ανάλογα με το πώς σχεδιάζεται. Έτσι στον Ινδουισμό, η δεξιά σβάστικα είναι σύμβολο του Θεού Βισνού και του Ήλιου, ενώ η αριστερή σβάστικα είναι σύμβολο της μαγείας του Κάλι.

Η διπλή σημασία των συμβόλων είναι κοινή στις αρχαίες παραδόσεις, όπως για παράδειγμα το σύμβολο του πενταγράμμου (πεντάκτινο αστέρι), το οποίο θεωρείται αρνητικό όταν δείχνει προς τα κάτω και θετικό όταν δείχνει προς τα πάνω.

Ξύλινο άγαλμα του Βούδα
Πηγή
commons.wikimedia.org/wiki/File:Wooden_Buddha_with_gamadian.jpg

12.000 Χρόνια Συμβολισμού: Η προέλευση της Σβάστικα

Το αρχαιότερο σχήμα που μοιάζει με σβάστικα που βρέθηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στο Μεζίνε της Ουκρανίας, σκαλισμένο σε ένα ειδώλιο από ελεφαντόδοντο που χρονολογείται πριν από απίστευτα 12.000 χρόνια. Ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησαν τη Σβάστικα ήταν ένας νεολιθικός πολιτισμός στη νότια Ευρώπη, στην περιοχή που είναι τώρα η Σερβία, η Κροατία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, γνωστή ως Πολιτισμός Βίντσα, η οποία χρονολογείται πριν από περίπου 8.000 χρόνια.

  • Στον Βουδισμό, η σβάστικα ήταν αρχικά σύμβολο καλής τύχης , ευημερίας, αφθονίας και αιωνιότητας. Σχετίζεται άμεσα με τον Βούδα και μπορεί να βρεθεί σκαλισμένο σε αγάλματα στα πέλματα των ποδιών του και στην καρδιά του. Λέγεται ότι περιέχει το μυαλό του Βούδα.
  • Στους τοίχους των χριστιανικών κατακόμβων στη Ρώμη, το σύμβολο της σβάστικας εμφανίζεται δίπλα στις λέξεις ZOTIKO ZOTIKO που σημαίνει «Ζωή της Ζωής». Μπορεί επίσης να βρεθεί στα ανοίγματα των παραθύρων των μυστηριωδών βραχωδών εκκλησιών Lalibela της Αιθιοπίας και σε διάφορες άλλες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.
  • Στη σκανδιναβική μυθολογία, ο Όντιν αναπαρίσταται να περνάει από το διάστημα ως ένας περιστρεφόμενος δίσκος ή μια σβάστικα που κοιτάζει προς τα κάτω σε όλους τους κόσμους.
  • Στη Βόρεια Αμερική, η σβάστικα χρησιμοποιήθηκε από τους Ναβάχο.
  • Στην αρχαία Ελλάδα, ο Πυθαγόρας χρησιμοποιούσε τη σβάστικα με το όνομα Τετρακτύς και ήταν σύμβολο που συνέδεε τον ουρανό και τη γη, με το δεξί χέρι να δείχνει προς τον ουρανό και το αριστερό του χέρι προς τη Γη.
  • Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους Φοίνικες ως σύμβολο του Ήλιου και ήταν ιερό σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ιέρειες.
Μωσαϊκό σβάστικα σε ανασκαμμένη βυζαντινή εκκλησία στο Shavei Tzion (Ισραήλ)
Πηγή
commons.wikimedia.org/wiki/File:ShaveyZion1.jpg

Η συμβολική σβάστικα προέρχεται από διαφορετικές τοποθεσίες και εποχές. Η αρχαία προέλευσή του ανά τους αιώνες εγείρει ορισμένα ερωτήματα. Πώς και γιατί τόσες διαφορετικές χώρες και πολιτισμοί, σε πολλές εποχές, χρησιμοποίησαν το ίδιο σύμβολο και προφανώς με το ίδιο νόημα;

Στην πρόσφατη ιστορία, είναι ειρωνικό και ατυχές το γεγονός ότι ένα σύμβολο ζωής και αιωνιότητας που θεωρείται ιερό για χιλιάδες χρόνια έχει γίνει σύμβολο μίσους και αηδίας λόγω της χρήσης του από το ναζιστικό καθεστώς.

Με πληροφορίες από ancient-origin.com

Σε παγκόσμιο σκάνδαλο εξελίσσεται η φωτογράφηση του οίκου Balenciaga με μικρά παιδιά και αρκουδάκια φετίχ: Επίθεση ακτιβιστών στα καταστήματα του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: