Ο Ερντογάν δεν βάζει μυαλό, δεν ακούει κανένα: Επιδιώκει να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στα πλήθη EPA, TURKISH PRESIDNET OFFICE




Το περιοδικό Foreign Policy δημοσιεύει άρθρο της Erin O’ Brian (ανεξάρτητης δημοσιογράφου με έδρα την Κωνσταντινούπολη), το οποίο αναφέρεται στην ετοιμότητα και την εκπεφρασμένη πρόθεση της Τουρκίας να εξαπολύσει μία χερσαία επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρία.

Αναφέρεται και στους φόβους που έχουν εκφραστεί για μια τέτοια εξέλιξη εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), αλλά ακόμη και εκ μέρους της Ρωσίας, όπως σημειώνεται (…)

Όπως τονίζεται, η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό (σ.σ. στο 84% περίπου), έχουν κοστίσει στον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) όσον αφορά την στήριξη των ψηφοφόρων.

Επίσης, η κυβέρνηση Erdogan δέχεται κριτική και πίεση από την αντιπολίτευση αναφορικά με την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς η δυσαρέσκεια στην τουρκική κοινή γνώμη αυξάνεται αναφορικά με τα περίπου 3,6 εκατ. προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία.

Η αντιπολίτευση υπόσχεται να εκδιώξει τους πρόσφυγες εντός δύο ετών από τότε που θα αναλάβει την εξουσία, αναφέρεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εκλογικό εργαλείο για τον Erdogan προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο σε ένα όλο και πιο δυσμενές πολιτικό περιβάλλον.

Πρώτα και κύρια, θα σήμαινε για τη βάση του – έναν πληθυσμό με αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τους Σύρους πρόσφυγες στη χώρα – ότι αυτός και το κόμμα του «κάνουν κάτι» για τη Συρία και τους πρόσφυγες, τους οποίους λέει ότι θα επιστρέψει σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία.

Δεύτερον, μια σύγκρουση θα αποτελούσε ένα κάλεσμα συσπείρωσης για εθνικιστικά στοιχεία του τουρκικού πληθυσμού. Ο Erdogan, στο τιμόνι μιας εισβολής στη Συρία, θα μπορούσε να προβληθεί ως προστάτης της χώρας από τους Κούρδους τρομοκράτες ενόψει των εκλογών (…)

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι για πάνω από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το AKP και ο Erdogan έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να μετατρέπουν τη βία και τις συγκρούσεις σε πολιτική επιρροή. Και πιθανότατα δεν θα διστάσουν να το κάνουν ξανά για να διατηρήσουν την εξουσία.

Τίτλος: «Will Waging War in Syria Save Erdogan?» και
Υπότιτλος: «Turkey’s president appears to be betting on conflict to bolster his political prospects in 2023»

ΠΗΓΗ: Foreign Policy«Will Waging War in Syria Save Erdogan?

Η διαφθορά στις Βρυξέλλες κυριαρχεί παντού: “Εν προκειμένω πρόκειται μάλλον για την κορυφή του παγόβουνου”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: