Η διαφθορά στις Βρυξέλλες κυριαρχεί παντού: “Εν προκειμένω πρόκειται μάλλον για την κορυφή του παγόβουνου”

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ, Εύα Καϊλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Στη συνέντευξη του Διευθυντή του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στις Βρυξέλλες Michiel von Hulten στον ανταποκριτή της εφημερίδας, Handelsblatt, στις Βρυξέλλες Christoph Herwartz, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Διαφθορά στις Βρυξέλλες: “Εν προκειμένω πρόκειται μάλλον για την κορυφή του παγόβουνου”»

Η φερόμενη δωροδοκία μίας Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συνταράξει τις Βρυξέλλες -αλλά ο Διευθυντής του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στη βελγική πρωτεύουσα Michiel von Hulten θεωρεί ότι αυτή η υπόθεση είναι μόνο μία από τις πολλές.

«Η υπόθεση αυτή έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα. Όμως έχουμε δει πολλά σκάνδαλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια, στα οποία ευρωβουλευτές ή συνεργάτες τους έχουν εμπλακεί σε απαράδεκτες διαδικασίες».

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν περιπτώσεις, κατά τις οποίες βουλευτές χρηματίστηκαν για να καταθέσουν τροπολογίες. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ασυνήθιστο για βουλευτές να πηγαίνουν ταξίδια, τα οποία πληρώνονται από τρίτες χώρες, όπως το Κατάρ.

Η φερόμενη δωροδοκία της Εύας Καϊλή δείχνει σε κάθε περίπτωση ότι «κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα. Όμως εν προκειμένω πρόκειται μάλλον για την κορυφή του παγόβουνου».

Ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος υποστηρίζει ότι οι παραβιάσεις των κανόνων δεν τιμωρούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας», η οποία με τη σειρά της ενθαρρύνει τη Διαφθορά (…)

Πάντως, ο von Hulten παραδέχεται πως από ορισμένες απόψεις οι Βρυξέλλες προηγούνται συχνά των κρατών-μελών.

«Η διαδικασία ψήφισης των νόμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφανής, οι ομάδες λόμπι είναι πολύ ορατές». Παρ’ όλα αυτά, μια χώρα όπως το Κατάρ «μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι θέλει χωρίς να την αντιληφθούν». (..) Ποιος επομένως εμποδίζει να υπάρξουν καλύτεροι κανόνες;

«Οι πολέμιοι των κανόνων αυτών πιθανώς εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στις δύο μεγάλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δηλαδή τους Συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες». Όμως το πρόβλημα είναι πάνω απ’ όλα πολιτισμικό: «Στην Ευρωβουλή αισθάνεσαι σαν να είσαι υπεράνω του νόμου».

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Christoph Herwartz

Στην τελική ευθεία η απόφαση των ανακριτών για Καϊλή: Ολοκληρώθηκε η πολύωρη ακρόαση των τεσσάρων κατηγορουμένων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: