Ο Αβραμόπουλος συναντούσε Επιτρόπους ενώ ήταν μέλος της ΜΚΟ Fight Impunity: Είδε Σχοινά, Κυριακίδου και αρκετούς άλλους

FILE PHOTO: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσέρχεται στην εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του “Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς”, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ βρισκόταν στη μισθοδοσία της ΜΚΟ Fight Impunity, της ΜΚΟ που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate.

Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα EUObserver, σε κείμενο του Nikolaj Nielsen.

Σε ανακοίνωσή της (20/12), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως οι πρόσφατες συναντήσεις του με τη Vera Jourova και τον Johannes Hahn ήταν «ιδιωτικές».

Ο Αβραμόπουλος, όμως, σημειώνει το δημοσίευμα, είχε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2021, λίγο πριν το τέλος της διετίας μετά την αποχώρησή του από Επίτροπος.

Κατά την περίοδο αυτή, δεν επιτρεπόταν να κάνει Lobbying σε Ευρωπαίους Επιτρόπους για λογαριασμό της ΜΚΟ, για θέματα για τα οποία ήταν αρμόδιος κατά τη θητεία του ως Επίτροπος.

Οι συναντήσεις με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτική μπορούν να πραγματοποιηθούν αν οι λομπίστες είναι καταγεγραμμένοι στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια διαδικτυακή βάση δεδομένων για ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος. Η Fight Impunity δεν βρισκόταν στο εν λόγω μητρώο. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν μέλος του ΔΣ της εν λόγω ΜΚΟ μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, ενώ δήλωσε πως δεν είχε εκτελεστικές αρμοδιότητες ή διαχειριστικό ρόλο.

Επισημαίνει ότι είχε ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμετοχή του και τη σχετική αποζημίωση, η οποία και του δόθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η ιταλική La Stampa αποκάλυψε ότι η ΜΚΟ τον έχει αποζημιώσει με 600 χιλιάδες ευρώ για διάστημα ενός έτους (ΦΕ. 2021-Φεβ.2022).

Κατά την περίοδο αυτή, είχε συναντήσεις με εννέα Ευρωπαίους Επιτρόπους, επισημαίνει το δημοσίευμα, φωτογραφίες από τις οποίες είχε αναρτήσει και στο Twitter. Μεταξύ των Επιτρόπων που συνάντησε ήταν οι: Frans TimmermansMargrethe Vestager, Maros SefcovicVera Jourova, Μαργαρίτης Σχοινάς, Στέλλα Κυριακίδη, Mariya GabrielYlva Johansson και Johannes Hahn. 

Η Κύπρια Επίτροπος δήλωσε πως συζήτησαν για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ δεν είναι σαφές ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν. 

Την εποχή αυτή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιδιώκει να οριστεί ο επόμενος ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για στις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Αβραμόπουλος έχει κατηγορήσει ορισμένους στην Ιταλία για προσπάθεια διαστρέβλωσης της εικόνας του με αφορμή τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ Fight Impunity προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητές του να αναλάβει την παραπάνω θέση.

Άλλοι διεκδικητές της θέσης είναι ο πρώην Σλοβάκος ΥΠΕΞ Jan Kubis, ο πρώην Ιταλός ΥΠΕΞ Luigi di Maio και ο πρώην Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

ΠΗΓΗ: EUObserverNikolaj Nielsen – Avramopoulos met EU officials while on Fight Impunity payroll

Αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα: Μετά από πολλούς δισταγμούς, η Ελλάδα προτίθεται να παραδώσει ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: