O αδέκαστος ιδεολόγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ του Qatargate: Γράφει νουάρ μυθιστορήματα και κυνηγά ανελέητα τη διαφθορά στις Βρυξέλλες [videos]

FILE PHOTO: Ο Βέλγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ, ο πολύπειρος αδέκαστος επικεφαλής των ερευνών για το Qatargate. Screenshot via YouTube




“Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι βουλευτές για τον άνθρωπο που οδηγεί καταγγελίες για μετρητά και επιρροή στο Κατάρ στην καρδιά της ΕΕ: ​​δεν θα σταματήσει πουθενά”.

Μ’ αυτά τα λόγια το POLITICO προλογίζει το δημοσίευμά του που παρουσιάζει τον Βέλγο ανακριτή που ηγείται της μεγάλης επιχείρησης κατά της διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί τον εφιάλτη όσων δεν έχουν και τόσο “καθαρή τη φωλιά τους” και, επομένως, εύκολα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χαρακτήρες ενός πολιτικο-οικονομικού θρίλερ με πρωταγωνιστή τον αδέκαστο Βέλγο ανακριτή.

Ο  ρόλος του είναι παρόμοιος με αυτόν του εισαγγελέα των ΗΠΑ και βρέθηκε το Σάββατο μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα στην εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

Τη Δευτέρα, όταν οι δημοσιογράφοι του POLITICO προσπαθούσαν να μάθουν σε ποια γραφεία του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες γίνονταν έφοδος στην εξελισσόμενη έρευνα του Qatargate, αξιωματικοί ασφαλείας τους είπαν ότι ο «δικαστής» εργαζόταν μέσα.

Σε μια σειρά εφόδων που συνεχίστηκαν την Τρίτη, ο Κλεζ και η ομάδα του ανακάλυψαν 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και συνέλαβαν έξι άτομα με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Μια εξ αυτών ήταν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και μέχρι χθες αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

 

Αδέκαστος, ανελέητος και … το διασκεδάζει

 

“Αν εμπλέκονται και άλλοι, καλά θα κάνουν να ανησυχούν” σημειώνει το POLITICO.

Στους ατελείωτους διαδρόμους του Palais de Justice – του Δικαστικού Μεγάρου – στις Βρυξέλλες, ο Κλεζ είναι γνωστός ως «Ο Σερίφης» για την ανελέητη καταδίωξη των στόχων του.

Ίσως το πιο ανησυχητικό για οποιονδήποτε ευρωβουλευτή και βοηθό που μπορεί να είναι ακόμη το στόχαστρο του, είναι το πόσο πολύ φαίνεται να το διασκεδάζει. “Μπίνγκο!” ήταν η απάντησή του σε μια επιτυχημένη επιδρομή σε μια άλλη υπόθεση, όπως είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: «Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό».

Αυτή η «πληθωρικότητα» είναι που κάνει τον Κλεζ να ξεχωρίζει, λέει ο Τζον Κρομπέζ,  ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου για την καταπολέμηση της απάτης μεταξύ 2011 και 2014.

«Πολλοί άλλοι σε αυτόν τον τομέα είναι ήσυχοι και σεμνοί, αυτός δεν είναι. Και δεν θα έπρεπε να είναι», είπε ο Crombez στο POLITICO. «Είναι σαν ανακριτής, δικαστής, διασκεδαστής. Είναι φανταστικό. Απλώς κάνει βαλς πάνω από τα πάντα, και όλα πηγάζουν από τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές ανησυχίες του. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο εξαιρετικό».

 

Ένας επαναστάτης ανθρωπιστής

Η βιογραφία του Κλεζ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σημερινή του δουλειά. Οι νεαροί γονείς του τον εγκατέλειψαν όταν ήταν μωρό σε ένα καλάθι στο αρτοποιείο των παππούδων του στο προάστιο Άντερλεχτ των Βρυξελλών, είπε στη Le Soir το 2020. Μεγάλωσε φτιάχνοντας ψωμί πριν το σχολείο και αγωνιζόταν να διαβάσει όσα περισσότερα βιβλία μπορούσε. Ο πατέρας του δεν ήθελε ποτέ να είναι μέρος της ζωής του και η σχέση του με τη μητέρα του, η οποία είναι πλέον νεκρή, ήταν «εξαιρετικά σκληρή».

  • Επικαλείται τις γαλλικές επαναστατικές ουμανιστικές αξίες ως κατευθυντήριες αρχές του. Για αυτόν, το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. «Το έγκλημα των λευκών κολάρων είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε ο Κλεζ σε ένα από τα βιβλία του, Le Forain (The Showman).

Στο μοντέρνο βιβλιοπωλείο Filigranes, το οποίο εξυπηρετεί την πνευματική ελίτ της ΕΕ, μπορείτε να βρεί κανείς  μυθιστορήματα του Κλεζ στα οποία δίνει τη δική του οπτική στην καταπολέμηση του εγκλήματος. «Έχει δύο μέρη στη ζωή του: προσωπικό και επαγγελματικό», είπε ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Marc Filipson, φίλος του. «Όταν είναι εδώ, δεν έχει τηλέφωνο, τίποτα».

Το δελτίο των υποθέσεων που έχει αναλάβει ο Κλεζ είναι ένα “who is who” για το βελγικό έγκλημα των λευκών κολάρων τις τελευταίες δύο δεκαετίες: περιλαμβάνει τις τοπικές τράπεζες Fortis και Belgolaise και την ασφαλιστική εταιρεία AGF, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες και Βέλγους  ευγενείς. Το 2019, ανάγκασε τη βρετανική τράπεζα HSBC να πληρώσει τίμημα ρεκόρ ύψους 295 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και άλλα διάφορα εγκλήματα. Ένα άλλο ψευδώνυμο για τον Κλεζ είναι «Mr Hundred Millions» [Κος Εκατοντάδες Εκατομμύρια] , λόγω των μετρητών που έχει ανασύρει και επιστρέψει πίσω για στο κράτος.

  • «Δεν τον ένοιαζε καθόλου η τάξη μεγέθους των αντιπάλων του», είπε ο Κρομπέζ. «Έτσι λειτουργεί: δεν φοβάται εύκολα».

 

Λειτουργία Μηδέν

Ο Κλεζ είναι γνωστός στο Βέλγιο για την παρακολούθηση υποθέσεων, ακόμη και εκείνων που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Η καταδίωξή του κατά των συμμοριών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βελγικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Μηδέν», συγκλόνισε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ο οποίος είναι βαθιά συνυφασμένος με τις βελγικές επιχειρήσεις και την πολιτική.

Ούτε η θλιβερή διπλωματία τον ενόχλησε, όπως η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον επικεφαλής της Libyan Investment Authority λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με το Euroclear, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τις Βρυξέλλες.

  • Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ήταν η επίβλεψη της εξάρθρωσης της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας SKY ECC, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων εμπόρων ναρκωτικών και υπόπτων εγκληματιών.

Ηταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από την αστυνομία και τους εισαγγελείς κατά των καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό σημείο διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη .

Η δραματική παρέμβαση του Κλεζ άφησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που εδρεύουν στις Βρυξέλλες να προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί χρειάστηκε ένας Βέλγος αξιωματούχος για να αποκαλύψει τη διαφθορά στον πυρήνα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Ο χαρακτήρας του και η δημόσια προβολή των επιτευγμάτων του είναι πολύ αντιβελγικοί, καθώς οι Βέλγοι διδάσκονται γενικά να είναι ταπεινοί για κάθε μεμονωμένο επίτευγμα. Ως χώρα υποδοχής της ΕΕ, μερικές φορές αισθάνεται ότι το Βέλγιο είναι ο Δαβίδ που πολεμά τους γίγαντες της ρωσικής ή κινεζικής κατασκοπείας , της τρομοκρατίας ή της διαφθοράς στους διεθνείς θεσμούς που φιλοξενούν.

Τώρα, η φήμη που προσέλκυσε η έρευνα δίνει στους Βέλγους κάτι για να είναι περήφανοι στα μάτια του κόσμου. Για μέρες, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την υπόθεση, διασκεδάζοντας με μικρές λεπτομέρειες – συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάστηκε για να μετρηθεί η τεράστια ποσότητα των κατασχεθέντων μετρητών – μερικά από τα οποία μοιάζουν σαν να είναι κατευθείαν από ένα από τα αστυνομικά μυθιστορήματα του ίδιου του Κλεζ.

«Η βελγική δικαιοσύνη κάνει αυτό που εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρου στα πρώτα του σχόλια για το σκάνδαλο την Τρίτη. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλά μέσα για να αυτορυθμιστεί. Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα αυτορρύθμισης που βασίζεται σε εθελοντικές προσπάθειες, το οποίο σαφώς δεν ήταν αρκετό».

Όμως ο Κλεζ απέχει πολύ από το να κολακεύεται. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο παραπονέθηκε ότι η αστυνομία του Βελγίου δεν διαθέτει πόρους, καθώς πολεμά ενάντια στη σύγχρονη, υψηλής τεχνολογίας διαφθορά χρησιμοποιώντας «καταπέλτες». Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, είπε ότι η βελγική κυβέρνηση «χρειάζεται Xanax και όχι Viagra». Τώρα, πάντως, έπιασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “στον ύπνο”…

 

 

 

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Η βαλίτσα πατρός Καϊλή με τα 600.000 ευρώ, σακούλες και χαρτόκουτα γεμάτα χρήμα: Νέες φωτογραφίες από τη Βελγική Αστυνομία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: