Μετωπική για «σούπερ μάρκετ pass» και αμυντικές δαπάνες μετά τη Βουλή και… χρησμός Μητσοτάκη: «Στο βουνό οι αποφάσεις»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023, Αθήνα, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Με 156 ψήφους «ναι», έναντι 143 «όχι» σε σύνολο 299 ψηφισάντων κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έλαβαν 190 “ναι”, 109 “όχι”, ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 “ναι” και 32 “όχι”.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και τούς ευχήθηκε καλές γιορτές. «Χρονιά πολλά. Να ξεκουραστείτε γιατί το επόμενο διάστημα μας περιμένει πολλή κοινοβουλευτική δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό πού σχεδιάζει να κάνει γιορτές. «Θα πάω στην Ήπειρο», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα πάτε στην Πρέβεζα;», τον ρώτησε δημοσιογράφος. «Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Θα πάω στο Μέτσοβο. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ευχές με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αντάλλαξε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της διαδικασίας ψήφισης του Προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τι απάντησε στον πρωθυπουργό, όταν κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε «είστε εθνική εξαίρεση», για την επιλογή της καταψήφισης του Προϋπολογισμού των δαπανών εθνικής άμυνας. Η ερώτηση υπεβλήθη στον κ.Τσίπρα δεδομένου ότι την ώρα που απάντησε στον πρωθυπουργό, το μικρόφωνο ήταν κλειστό.

«Του είπα ‘δεν ντρέπεσαι; Που παρακολουθούσες τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Τον Αρχηγό ΓΕΣ; Γιατί παρακολουθούσες τους διευθυντές για τα εξοπλιστικά; Πες μας τώρα, γιατί; Τι ήθελες να ελέγξεις;’. Ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε να απαντήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Οξύτατη ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εξαγγελία του κ. Μητσοτάσκη για το super market Power pass:

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του με τίτλο: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αγοράσει τη λαϊκή ψήφο με 30 ευρώ μετά από 15 μήνες αισχροκέρδειας», ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός των υποκλοπών ανακοίνωσε στη Βουλή ότι από τον Φεβρουάριο το κράτος θα καλύπτει το 10% των εξόδων του σούπερ μάρκετ για όλους τους πολίτες». «Τελικά το περίφημο προεκλογικό επίδομα είναι μεσοσταθμικά 30 ευρώ», σχολιάζει, προσθέτοντας: «Ντροπή και μόνο ντροπή για αυτή τη χυδαία απόπειρα εξαπάτησης της ελληνική κοινωνίας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «η ντροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη άμα αναλογιστούμε ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη αφήνουν ανέγγιχτο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και αποτελούν προσβολή προς τους πολίτες». Σημειώνει ότι «με βάση τα τελευταία στοιχεία ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να περιορίζει βίαια το εισόδημα των  πολιτών: ψωμί και δημητριακά 18,7%, κρέας 16,7%, γαλακτοκομικά 25,3%». Επιπλέον σημειώνει ότι «τη στιγμή που τα κέρδη των διυλιστηρίων φτάνουν τα 3 δισ., η κυβέρνηση θα πάρει μόλις 600 εκ. για το επίδομα των 22 ευρώ».

Καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «με τη σημερινή χοντροκομμένη απάτη του ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πόσο περιφρονεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών», για να τονίσει πως «την απάντηση θα την πάρει στην κάλπη. Η ώρα έρχεται».

Από την πλευρά της η κυβένρηση επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκ νέου καταψήφιση των αμυντικών δαπανών:

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει: «Στο νέο προϋπολογισμό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, σε ένα ζήτημα που οι πολίτες και η ελληνική κοινωνία απαιτούν συναίνεση και κοινή στάση, σε ένα κρίσιμο θέμα όπου η στάση μας αποτιμάται με πράξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ξανά να γίνει εθνική εξαίρεση. Οι πολίτες βλέπουν, καταλαβαίνουν και κρίνουν».

Τέλος στον απόηχο της κοινοβουλευτικής συζήτησης το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με δήλωση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, σχολιάζει:

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε σήμερα ότι είναι ένας “πρίγκιπας” σε αποδρομή», αναφέρει σε δήλωσή του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων και των εκθετικά αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων είχε το πολιτικό θράσος να συσχετίσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη με τον Πάνο Καμμένο».

«Μάλλον θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είναι παιδιά της ίδιας πολιτικής μήτρας και συνυπήρξαν για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα», προσθέτει και καταλήγει στη δήλωσή του: «Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη όσο και αν δεν αρέσει στον κ.Μητσοτάκη και στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που υπηρετεί με ευλάβεια εις βάρος του ελληνικού λαού».

 

Καταγγελία συνεργάτιδας του Τέλλογλου: Πώς του έκλεψαν τσάντα με σημειώσεις και αρχεία για τις παρακολουθήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: