Με αφορμή την “σεξουαλική διαπαιδαγώγηση” τσαλαπάτησαν το Σύνταγμα: Οι πολιτικοί τραμπούκοι και ο άκρατος λαϊκισμός τους (video)

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κα Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία από την κυπριακή Βουλή




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Διερωτώμαι αν οι πρωταγωνιστές στην άθλια συνεδρία της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής αισθάνονται το παραμικρό ίχνος ντροπής για όσα έγιναν εξαιτίας τους… Προφανώς όχι.

Είναι θρασύτατοι και με όπλο αυτό το θράσος είναι που πολιτεύονται. Κι ασφαλώς δεν περιμένουμε από αυτούς να συμμαζευτούν, ούτε και να αναθεωρήσουν και να αλλάξουν συμπεριφορές και νοοτροπίες. Από τους υπόλοιπους, όμως, που ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό τούτου του δύσμοιρου τόπου, έχουμε απαιτήσεις και αναμένουμε πράξεις.

Όχι να κάνουν, μια ακόμη φορά, γαργάρα τις αθλιότητες σε βάρος της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου (αλήθεια, αν πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος ήταν άνδρας θα είχαμε αυτές τις συμπεριφορές;) της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, της Αριστεράς, όπως και κάθε υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου…

Κι όλα αυτά σε μια συζήτηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έγινε μείζον ζήτημα για να εξυπηρετηθούν τα «εγώ» κάποιων πολιτικών… Γιατί σίγουρα δεν είναι υπόθεση των όποιων βουλευτών να καθορίζουν το πρόγραμμα μαθημάτων στα σχολεία.

  • Θα μπορούσαν να βρουν άλλο τρόπο να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο Παιδείας, για να προωθήσει το όλο ζήτημα. Γιατί ένα ζήτημα εκπαιδευτικό δεν λύνεται με το μαγικό ραβδάκι, ούτε με μια απόφαση της Βουλής, όσο αγαθές προθέσεις και να είχαν οι πρωταγωνιστές του όλου ζητήματος.

Η ευθύνη, πρωτίστως επί της ουσίας, βαρύνει την Κυβέρνηση, που όφειλε να εκφράσει την πολιτική βούληση για την εισαγωγή του μαθήματος στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες και όχι να μαδά τη μαργαρίτα… Η σαφής και καθαρή έκφραση πολιτικής απόφασης στο διά ταύτα θα αποσοβούσε τον κίνδυνο ο ναός της Δημοκρατίας, το κυπριακό Κοινοβούλιο, να κινδυνεύει να «πνιγεί» στον λεκτικό οχετό ενός ατόμου που βάλθηκε να δοκιμάζει τις αντοχές και την ανοχή όλων… και είναι και εκπαιδευτικός.

Η Αννίτα Δημητρίου στάθηκε στο ύψος της σε όλη τη διάρκεια της άθλιας συζήτησης. Όμως το πρόβλημα είναι εκεί. Και θα παραμείνει αγκάθι στα πλευρά της Νομοθετικής Εξουσίας, όσο συντηρείται η ανοχή. Για όσο χρόνο οι πολιτικοί μας επιλέγουν να προσπερνούν το πρόβλημα. Και τι δεν ακούσαμε από τον Λεμέσιο ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους; Ότι:

1. «Αν το ΑΚΕΛ είχε δεχθεί σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν θα συρόταν στο δικαστήριο πρώην ευρωβουλευτής του για σεξουαλική παρενόχληση». Κρατάμε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρενέβη και αξίωσε από τον βουλευτή να ανακαλέσει, έστω και αν δεν το πέτυχε.

2. «Οποιο χέρι και να έγραψε το προοίμιο καθοδηγείτο από αρρωστημένο εγκέφαλο», αποφάνθηκε ο θιγμένος από την πρόταση νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, βουλευτής. «Ζούμε μία πορνική και ομοφυλοφιλική θύελλα».

3. «Να ξεκινήσουμε από την αντισυνταγματικότητα του νόμου, γιατί ο νόμος είναι αντισυνταγματικός; Για πολλούς λόγους. Ο πρώτος πήγε σε Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παλαιότερα η κοινοτική συνέλευση δεν είχε.

Το θέμα έπρεπε να πάει στην Παιδείας. Αλλά επειδή συνάδελφοι αγαπούν τα πιασάρικα θέματα, αντί να την πάρουν στην Επιτροπή Παιδείας την πήραν αλλού. Ο δεύτερος λόγος είναι ξεκάθαρο, είναι ρητή διάταξη του συντάγματος ότι το τι διδάσκεται σήμερα και ποιοι το διδάσκουν στα δημόσια σχολεία, δεν είναι δουλειά της Βουλής να τα καθορίζει.

Είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας. Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να ψηφίζουν επιπρόσθετο κόστος. Είναι ευθεία και άμεση επιβάρυνση στα οικονομικά του κράτους».

4. «Οσο και να σέβομαι τους αρχηγούς των κομμάτων και τις συσκέψεις τους, δεν αναγνωρίζω σε κανέναν από αυτούς να τσαλαπατά το Σύνταγμα και να καθορίζει κατά πόσον πρέπει οι βουλευτές ή όχι να έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν σε αυτή την αίθουσα. Ντρέπομαι.

Εδώ μέσα είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Το να ζητά η Πρόεδρος εξ ονόματος της επιτροπής αρχηγών ότι 53 νόμοι από τους 100 που θα ψηφιστούν σήμερα δεν δικαιούται κανένας βουλευτής να τοποθετηθεί, ένα πράγμα σημαίνει: η Δημοκρατία στον ναό της στο απόσπασμα». Μόνο στη Βόρειο Κορέα, πιθανόν και σε καμιά χώρα μπανανία υποσαχάρια, ίσως δε και σε κάποια φυλή βαθιά στον Αμαζόνιο, μπορεί να υπάρχει Βουλή που κάποιοι αποφάσισαν ότι οι βουλευτές της δεν θα δικαιούνται να τοποθετηθούν»…

Και δεν έφτανε αυτός ο λόγος, είχαμε και τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου να ζητά περίπου τα ρέστα από την κ. Δημητρίου, με επιχείρημα ότι (!!!) το κόμμα του την υπερψήφισε και τους είναι υπόχρεη… «Θεωρώ πως δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν, είτε αυτό ονομάζεται ΕΛΑΜ και με στήριξε, είτε ΔΗΚΟ και με στήριξε, είτε ΑΚΕΛ και δεν με στήριξε. Εγώ είμαι και εκπροσωπώ το Σώμα εδώ και θα είμαι εδώ αντικειμενικά και ξάστερα για οποιονδήποτε βουλευτή ή βουλεύτρια του Σώματος. Δεν έχετε τον λόγο, καθήστε στη θέση σας. Θα διακόψω σε ένα λεπτό, γιατί τέτοια προσβλητικά λόγια δεν μπορούν να ακούγονται από αυτό το Σώμα», τόνισε η Πρόεδρος.

Οι αθλιότητες διακόπηκαν μετά την παρέμβαση του Νίκου Τορναρίτη που ζήτησε να θεωρηθεί ολοκληρωθείσα η συζήτηση και να περάσουν στην έγκριση της πρότασης νόμου, όπως και έγινε… Όμως η συνεδρία θα είναι μαύρη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού Κοινοβουλίου.

  • Προεκλογικά και άλλα τινά…

Ούτε ο κομματικός πατριωτισμός ούτε ο λαϊκισμός είναι στοιχεία του μακρύτατου σε χρόνο, προεκλογικού για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Και δεν είναι στοιχεία που μπορούν να αποδώσουν «έσοδα» στον όποιο προεδρικό υποψήφιο επιμένει να λειτουργεί με αντανακλαστικά του παρελθόντος.

Ο κόσμος σήμερα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από παρελθούσες εκλογικές αναμετρήσεις. Έχει βεβαρημένο πινάκιο στην καθημερινότητά του και οι κομματικές αντιπαλότητες τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. Για να μην πούμε ότι του προκαλούν και αποστροφή.

Σίγουρα καταγράφονται διαφοροποιήσεις στην εκλογική συμπεριφορά της κοινής γνώμης, σήμερα, όχι όμως τέτοιες που να ανατρέψουν τα δημοσκοπικά δεδομένα όπως αποτυπώθηκαν από την αρχή αυτού του πολιτικού μαραθωνίου. Η στροφή του κόσμου προς την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει εξήγηση και δεν τη διαβάζουν μόνο όσοι δεν θέλουν να δουν τις πραγματικότητες.

Ο υποψήφιος δεν έχει κόστος από τους αντιπάλους. Οι «τάτσες» στο προφίλ του προκλήθηκαν από δική του και μόνο υπαιτιότητα, χωρίς οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν τη χλεύη και την κριτική που δέχτηκε.

Ακολουθεί μια τακτική χαμηλών τόνων, δεν προκαλεί και δεν λέει και κάτι που να απωθεί έστω και αν μπορεί να κριθεί ότι υστερεί στο διά ταύτα. Δεν έχει κανένα λόγο μέχρι σήμερα να διαφοροποιήσει το μοντέλο της προεκλογικής του εκστρατείας, αφού αποδίδει. Θα υποχρεωθεί να το πράξει; Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, δύσκολα μπορεί να γίνει μια τέτοια αλλαγή. Εκτός κι αν ο ίδιος αποφασίσει να αλλάξει…

  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν απέκρυψε όλο αυτό το διάστημα ότι επενδύει στον κομματικό πατριωτισμό και την επανασυτράτευση των συναγερμικών, επισείοντας ως φόβητρο την ενδεχόμενη επανάκαμψη δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου που διακαώς επιθυμούν αέρα εξουσίας.

Μπορεί να λειτουργεί αυτό το επιχείρημα, ώς ένα βαθμό όμως. Το γεγονός αυτό δείχνει ανασφάλεια, γιατί και ο ίδιος επιδίωξε συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις αλλά του γύρισαν την πλάτη, γιατί τα δημοσκοπικά ευρήματα έδειχναν ότι νικητής των Προεδρικών του 2023 θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Έστω και αν τα ανταλλάγματα που θα εξασφάλιζαν από τον συναγερμικό ηγέτη, θα ήταν πιο σίγουρα όπως οι ίδιοι παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους… Ο ηγέτης της Πινδάρου από την άλλη κερδίζει εντυπώσεις όταν εμφανίζεται πιο έτοιμος να διακυβερνήσει γνωρίζοντας τι έχει να αντιμετωπίσει.

Η δήλωσή του στον «Φιλελεύθερο» ότι έχει έτοιμη την ομάδα των συνεργατών του με την οποία θα κυβερνήσει, του δίνει πλεονέκτημα, γιατί οι άλλοι δύο υποψήφιοι, πρωτίστως όμως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να ανοίξει τα χαρτιά του. Και δεν μπορεί να τα ανοίξει, γιατί πολλοί είναι αυτοί που «είδαν» τον εαυτό τους υπουργό, και έχουν ετοιμάσει κοστούμια…

Ο κ. Νεοφύτου δεν είχε κανένα ενδοιασμό να προχωρήσει και σε ένα δεύτερο βήμα. Έδωσε το όνομα του υπουργού του των Οικονομικών, του Κωνσταντίνου Πετρίδη, στη διάρκεια του διακαναλικού ντιμπέιτ. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Ο Σταύρος Μαλάς ήταν ο πρώτος που είχε εξαγγείλει ότι θα πει όνομα στις εκλογές του 2018. Όμως τελικά περιορίστηκε στο προφίλ του υποψηφίου για το χρίσμα του υπουργού, επικαλούμενος επαγγελματικά προβλήματα του προσώπου που επέλεξε, αν και το όνομα του είχε παίξει στα πολιτικά ρεπορτάζ.

Και ήταν ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης. Αν ο κ. Νεοφύτου εγκαταλείψει τον αρνητισμό και επικεντρωθεί σε τέτοιες κινήσεις, κερδίζει πολύ περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αυτή είναι η ευθύνη του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας: Η “ρεαλπολιτίκ” και οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: