Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

Τα εξώφυλλα των βιβλίων του Μακάριου Δρουσιώτη από τα οποία αφαίρεσε σελίδες αποδεχόμενος ότι περιέχουν αναλήθειες. Φωτογραφία Harry Theocharous, Twitter @TheocharousH




Όταν ο ταμίας και εκ των ηγετών της ΕΟΚΑ Β’, Σωκράτης Ηλιάδης μας οδήγησε στα δικαστήρια καταθέτοντας μήνυση εναντίον του Κώστα Βενιζέλου και του υποφαινόμενου, για το βιβλίο μας «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ», κατηγορούμενος σε ξεχωριστή δίκη ήταν και ο κ. Μακάριος Δρουσιώτης.

Μας προκάλεσε εντύπωση ότι η δίκη του κ. Δρουσιώτη δεν έγινε ποτέ και επίσης ότι ο Ηλιάδης, στο δικαστήριο, μουρμουρούσε συνέχεια ότι «θα με προσκυνήσετε και εσείς, όπως ο άλλος». Επειδή καθόταν ακριβώς μπροστά μου και ήταν πολύ ενοχλητικός του απάντησα ψιθυριστά: «ούτε όταν ανατείλει ο ήλιος από τη δύση».

Εξοργίστηκε και χρειάστηκε η βοηθεια συνεργατών του, αλλά και η παρέμβαση της έδρας, για να ηρεμήσει.

Όμως, μας προβλημάτισε η συνεχής αναφορά του σε κάποιον άλλο που τον προσκύνησε και αποφάσισα να τον προκαλέσω. Φώναξε δυνατά στο δικαστήριο ότι τον προσκύνησε ο κ. Δρουσιώτης, ο οποίος -όπως είπε ο Ηλιάδης- αφαίρεσε σελίδες που τον αφορούσαν από τα βιβλία του και του απολογήθηκε. Ήταν, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ένα σοκ για εμάς.

Διότι, αν ίσχυε η απολογία του κ. Δρουσιώτη, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη δική μας δικαστική υπόθεση. Ένας φίλος μας υποψιάστηκε, μάλιστα, ότι ο συμβιβασμός του εκ των ηγετών της ΕΟΚΑ Β’ με τον κ. Δρουσιώτη, επιτεύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Κώστα Βενιζέλου και του υποφαινόμενου.

Στο διάλειμμα της δίκης προκάλεσα ξανά τον Ηλιάδη και του είπα ότι λέει ψέματα. Μέχρι που μας παρουσίασε το κείμενο της απολογίας του κ. Δρουσιώτη προς τον πολιτικό αρχηγό της ΕΟΚΑ Β’.

Όντως στο κείμενο απολογίας που παρουσίασε ο Ηλιάδης, ο εν λόγω συγγραφέας εκφράζει τη λύπη του για τους ισχυρισμούς του εναντίον του ανθρώπου της χούντας στην Κύπρο και αφαιρεί σελίδες από τα τρία βιβλία του: «Η εισβολή της χούντας στην Κύπρο», «Το άγνωστο παρασκήνιο της εισβολής» και «ΕΟΚΑ Β’ και CIA”.

  • Με λίγα λόγια τα βιβλία του δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Περιέχουν fake news σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο Ηλιάδης.

Ο τελευταίος ζητούσε και από εμάς να κάνουμε το ίδιο. Να απολογηθούμε και να αφαιρέσουμε σελίδες από το βιβλίο μας. Αρνηθήκαμε και φτάσαμε μέχρι το τέλος. Και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τις δίκες τις κερδίσαμε πανηγυρικά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων ήταν ένας καταπέλτης για τον εκ των ηγετών και ταμία της ΕΟΚΑ Β’.

Το εξώφυλλο του βιβλίου “Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ” των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου (Εκδόσεις Λιβάνη)

Όταν κάποια στιγμή ο Ηλιάδης φώναζε και «κτυπιόταν» του είπα ότι όταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία σημαίνει ότι τα βιβλία αυτά δεν ισχύουν. Και επειδή τα βιβλία για τους συγγραφείς είναι όπως τα «παιδιά» μας, δεν σκίζουμε σελίδες και υποστηρίζουμε το περιεχόμενο τους με κάθε θυσία. Όπως κάναμε ο Κώστας Βενιζέλος και ο υποφαινόμενος, με μεγάλο οικονομικό κόστος

Γράφω τα παραπάνω με αφορμή την ενέργεια του υποψήφιου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη να ζητήσει έρευνα για τη διαφθορά στη βάση ενός βιβλίου του εν λόγω συγγραφέα.

Θυμίζω ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος και φίλος Ανδρέας, αμφισβήτησε έντονα ένα άλλο βιβλίο του κ. Δρουσιώτη για το Κραν Μοντανά, λέγοντας στη ουσία ότι γράφει αναλήθειες….

Μιχάλης Ιγνατίου
Hellas Journal

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου απέρριψε ομόφωνα σήμερα (15 Ιουλίου 2009) την έφεση του Σωκράτη Ζ. Ηλιάδη εναντίον απόφασης Πρωτόδικου Δικαστηρίου, με την οποία είχε απορριφθεί αγωγή δυσφήμησης του για αναφορά στο βιβλίου «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ: Η απόφαση για τη διχοτόμηση» των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου, εκδόσεων Λιβάνη.

Εναγόμενοι τόσο στην αγωγή δυσφήμησης, όσο και στην έφεση ήταν οι δύο δημοσιογράφοι και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ.

Η επίδικη αναφορά βρίσκεται στην εισαγωγή του βιβλίου, στην οποία ο Μάριος Ευρυβιάδης, διδάκτωρ, ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι στην περίοδο του 1964 «…όταν ο Γρίβας μέσω του αρχισυμβούλου του Σωκράτη Ηλιάδη άρχισε να συνωμοτεί με τον Τζόρτζ Μπολ για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου το σχέδιο Άτσεσον άρχισε να φαντάζει ενωτικό».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε όλους τους λόγους, για τους οποίους το Πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή στη βάση ιστορικών πηγών και ιδιαίτερα αποχαρακτηρισμένων εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, τα οποία παρουσίασαν οι εναγόμενοι στη δίκη για υπεράσπιση της επίδικης αναφοράς.

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση του τονίζει:

«Στην παρούσα περίπτωση, μέσα από τις ιστορικές πηγές, στις οποίες το επίδικο δημοσίευμα έχει βασισθεί, αδιαμφισβήτητα διαφαίνονται συνωμοσίες και ενέργειες σε μια προσπάθεια παράνομου παραμερισμού του προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας προσπάθειας που γινόταν σε συνεργασία με τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, του οποίου προφανώς (κάτι που δεν αρνείτο και ο ίδιος) στενός συνεργάτης και σύμβουλος ήταν ο εφεσείων».

Η πιο πάνω απόφαση εκδόθηκε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρο Αρτέμη και τους δικαστές Γιάννη Κωνσταντινίδη και Έφη Παπαδοπούλου.

Με απόφασή του που εκδόθηκε την Παρασκευή, ο Δικαστής Νικόλαος Σάντης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας απέρριψε αγωγή για δυσφήμιση κατά του εκδοτικού οίκου «Λιβάνη» των Αθηνών και των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή του ΜΕGA και της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στις ΗΠΑ και Κώστα Βενιζέλου, αρχισυντάκτη της Κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Την αγωγή άσκησε ο Σωκράτης Ηλιάδης,ο οποίος αξίωνε αποζημιώσεις για δυσφήμιση. Αντικείμενο της αγωγής ήταν η ακόλουθη αναφορά στο εισαγωγικό μέρος του βιβλίου «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ»,την οποία συνέταξε ο διδάκτωρ, ερευνητής, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριος Ευρυβιάδης:

“…. Σιγά, σιγά, όμως όταν ο Γρίβας μέσω του αρχισυμβούλου του Σωκράτη Ηλιάδη άρχισε να συνωμοτεί με τον Τζόρτζ Μπόλ για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου ….».

Το επίδικο απόσπασμα αναφέρεται στην περίοδο 1964 και στην ύπαρξη σχεδίου για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου με σκοπό την επιβολή του σχεδίου Άτσεσον. Σύμφωνα με τη δοθείσα μαρτυρία το σχέδιο Άτσεσον προνοούσε για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με παραχώρηση μεγάλης στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία, στη χερσόνησο της Καρπασίας.

Προς δικαιολόγηση της επίδικης αναφοράς ο καθηγητής Μάριος Ευρυβιάδης στη μαρτυρία του αναφέρθηκε σε πολύ μεγάλο αριθμό αποχαρακτηρισμένων εγγράφων των Εθνικών Αρχείων των Ηνωμένων Πολιτειών και σε άλλες ιστορικές πηγές τις οποίες το δικαστήριο δέχτηκε ως αξιόπιστες.

Το δικαστήριο έκρινε τους καθηγητή Μάριο Ευρυβιάδη και δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ως πλήρως αξιόπιστους μάρτυρες, ενώ αναξιόπιστη έκρινε τη μαρτυρία του Ενάγοντα Σωκράτη Ηλιάδη.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση το επίδικο δημοσίευμα αφορά ιστορικά γεγονότα λόγω της χρονικής απόστασης που χωρίζει τη δίκη από τον επίδικο χρόνο (1964).

Το ζητούμενο επομένως ήταν κατά πόσο τα όσα αναφέρονται στο επίδικο απόσπασμα δικαιολογούνται από την υπάρχουσα ιστορική πληροφόρηση. Μεταφέρεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα στο οποίο επικεντρώνεται το σκεπτικό της απόφασης (σελ. 37):

«Η ιστορική πληροφόρηση που υπήρχε κατά τον χρόνο σύνταξης του επίδικου δημοσιεύματος ήταν αρκούντως επαρκής για να οδηγήσει στον συνειρμό που διατυπώθηκε στο δημοσίευμα ……

Αναμφιβόλως υπήρξε άπλετο ιστορικό υλικό για την εξαγωγή συμπεράσματος ή για την διατύπωση προσεγμένης ιστορικής κρίσης, ότι ο Ενάγων διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο ως άμεσα προσκείμενος στον συνεργαζόμενος με τον Γρίβα σε προσπάθειες που γίνονταν για περιθωριοποίηση του Μακαρίου και ανάληψη της εξουσίας από τον Γρίβα, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν και που δεν είναι άσχετοι με την επιβολή του σχεδίου (Άτσεσον) στην Κύπρο.

Οι Εναγόμενοι αλλά και ο καθηγητής Μάριος Ευρυβιάδης είχαν κοινωνικό καθήκον ως δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί συγγραφείς, ιστορικοί ερευνητές και εκδότες να προβούν στη δημοσίευση με το κοινό να έχει ανάλογο συμφέρον για σχετική πληροφόρηση».

Στη δικαστική απόφαση παρατίθεται αυτούσιος αριθμός σημαντικών εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, παρατίθεται αριθμός τηλεγραφημάτων της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 1964, τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς σε επαφές τις οποίες είχε ο τότε Αμερικανός Πρέσβης με τον Σωκράτη Ηλιάδη σχετικά με την προετοιμασία του εδάφους για την κάθοδο του Γρίβα στην Κύπρο.

  • Στα τηλεγραφήματα αυτά ο Σωκράτης Ηλιάδης χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος του Γρίβα στην Κύπρο.

Σε άκρως μυστικό τηλεγράφημα ημερ. 20 αυγούστου 1964, το οποίο εστάλη από τον τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία κ. Taylor Belcher προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, διαφαίνεται, σύμφωνα με τη μαρτυρία, ότι ο Σωκράτης Ηλιάδης είχε ενεργό συμμετοχή σε σχεδιαζόμενο πραξικόπημα για παραμερισμό του Μακαρίου και εφαρμογή του Σχεδίου Άτσεσον στην Κύπρο.

Μάλιστα στο εν λόγω τηλεγράφημα γίνεται αναφορά σε προγραμματισμένη συνάντηση του Ενάγοντα με πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής.

Στη δίκη κατατέθηκαν τηλεγραφήματα από τα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτείων, αποκαλυπτικά της ύπαρξης σχεδίου πραξικοπηματικής ανατροπής του Μακαρίου και άμεσης ανάμιξης του Γρίβα σε αυτό.

Το σχέδιο πραξικοπηματικής ανατροπής του Μακαρίου είχε ως στόχο την υλοποίηση και εφαρμογή του σχεδίου Άτσεσον, εν όψει του ότι ο Μακάριος αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο στην εφαρμογή του σχεδίου.

Η πιο πάνω υπόθεση είναι η πρώτη που αφορά στα γεγονότα του 1964 και δη την κάθοδο του Γρίβα στην Κύπρο και την ύπαρξη σχεδίου για πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου με σκοπό την επιβολή του σχεδίου Άτσεσον.

Τους εναγόμενους στην υπόθεση εκπροσώπησε ο δικηγόρος Μιχάλης Πικής.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα: Το βράδυ των εκλογών θα έχει το προεδρικό αεροπλάνο με αναμμένες τις μηχανές για να τον φυγαδεύσει στο Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: