Η Εύα Καϊλή στο μάτι σκανδάλου διαφθοράς στις Βρυξέλλες – Ανακρίνεται από τις βελγικές αρχές, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Το δημοσίευμα της Le Soir




H ευρωβουλευτης Εύα Καϊλή θα κληθεί σε ανάκριση μετά τις σημερινές συλλήψεις στις Βρυξέλλες, αλλά και τις πληροφορίες δημοσιεύματος της Le Soir για εμπλοκή της πολιτικού σε σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά πληροφορίες έχει συλληφθεί ο σύζυγός της.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Εύα Καϊλή με απόφαση Ν. Ανδρουλάκη

Αφορμή για την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να διαγράψει την Εύα Καΐλή από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτέλεσε , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή φέρεται να ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αραβική χώρα και πιό συγκεκριμένα από το Κατάρ.

Κατά τίς ίδιες πληροφορίες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει προσαχθεί ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι .

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ . Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Νωρίτερα η Hellas Journal είχε μεταδώσει από ρεπορτάζ του Politico

Η βελγική αστυνομία έκανε έρευνα σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα μέσα και γύρω από τις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για λόμπι από ένα κράτος του Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας ευρωβουλευτής

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο  ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και στόχευαν κυρίως βοηθούς του κοινοβουλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κράτος του Κόλπου -δηλαδή το Κατάρ κατά την βελγική εβδομαδιαία εφημερίδα Knack  επικαλούμενη επικαλείται «καλά ενημερωμένες πηγές» – στόχευσε αξιωματούχους «με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στέλνοντάς τους «σημαντικά χρηματικά ποσά» και «σημαντικά δώρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Οι ερευνητές εξετάζουν εάν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει τις θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπους που «ξεπερνούν το κλασικό λόμπι», σύμφωνα με την Knack.

Η αστυνομία κατέσχε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμό υπολογιστών στις επιδρομές.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κατάρ – gate στην Ευρωβουλή; Συνέλαβαν λομπίστες που μοίραζαν μεγάλα δώρα και ποσά σε ευρωπαίους αξιωματούχους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: