Κατάρ – gate στην Ευρωβουλή; Συνέλαβαν λομπίστες που μοίραζαν μεγάλα δώρα και ποσά σε ευρωπαίους αξιωματούχους

FILE PHOTO: Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. EPA/FREDERICK FLORIN




Η βελγική αστυνομία έκανε έρευνα σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα μέσα και γύρω από τις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για λόμπι από ένα κράτος του Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας ευρωβουλευτής

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο  ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και στόχευαν κυρίως βοηθούς του κοινοβουλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Ένας πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των συνδικάτων ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν από την αστυνομία και προσήχθησαν για ανάκριση.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κράτος του Κόλπου -δηλαδή το Κατάρ κατά την βελγική εβδομαδιαία εφημερίδα Knack  επικαλούμενη επικαλείται «καλά ενημερωμένες πηγές» – στόχευσε αξιωματούχους «με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στέλνοντάς τους «σημαντικά χρηματικά ποσά» και «σημαντικά δώρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Οι ερευνητές εξετάζουν εάν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει τις θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπους που «ξεπερνούν το κλασικό λόμπι», σύμφωνα με την Knack.

Η αστυνομία κατέσχε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμό υπολογιστών στις επιδρομές.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Με πληροφορίες από Politico, και AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γιατί ο Πούτιν ήθελε τόσο απεγνωσμένα τον “Έμπορο του Θανάτου”, Βίκτορ Μπουτ; Μια αυθεντική ιστορία των σκοτεινών διαδρόμων του Κρεμλίνου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: