Λαμπερή φιγούρα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τράβηξε την προσοχή για τα κομψά της φορέματα, τις λαμπερές της τσάντες και το ενδιαφέρον για το Κατάρ!

FILE PHOTO: Ο Νίκος Ανδρουλάκης (Α) συνομιλεί με την Εύα Καϊλή (Δ) σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Πρώην παρουσιάστρια τηλεοπτικών ειδήσεων από τη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, η Καϊλή ήταν μία λαμπερή φιγούρα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που τράβηξε την προσοχή για τα κομψά φορέματα και τις λαμπερές τσάντες της, καθώς και το ενδιαφέρον της για τις ρυθμίσεις του τομέα των τεχνολογιών και τα κρυπτονομίσματα.

Τα παραπάνω γράφουν στην εφημερίδα Guardian, οι ανταποκριτές Jennifer Rankin από τις Βρυξέλλες και Helena Smith από την Αθήνα. Σημειώνουν και τα εξής:

Η Καϊλή ήταν εκπρόσωπος της Metsola στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν πολύ για το Κατάρ. Κάποιοι συνάδελφοί της της έδωσαν το παρατσούκλι ‘εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ’.

Μία ευρωβουλευτής θυμάται ότι ήπιε καφέ με την Καϊλή, όταν εκείνη ζήτησε τη βοήθειά τους για να «βελτιωθεί η διατύπωση» σε ένα ψήφισμα για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι ευρωβουλευτές θα ψήφιζαν αργότερα για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα προέτρεπαν το Κατάρ να διεξαγάγει έρευνες. Η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. «Απλώς σκέφτηκα, εντάξει, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει το Κατάρ», είπε η ευρωβουλευτής.

Στη συζήτηση για το ψήφισμα, κατέπληξε τους συναδέλφους της, όταν δήλωσε ότι το Κατάρ είναι «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων.

Η Hannah Neumann, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική χερσόνησο, θυμάται ότι η Καϊλή είχε «μία ισχυρή θέση που ήταν συχνά η ίδια που θα είχε ο Πρέσβης του Κατάρ».

Μιλώντας στον Guardian, η Neumann θυμήθηκε μία επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, όταν η Καϊλή έθετε ένα θέμα σχετικά με μία πριγκίπισσα του Κατάρ σε κάθε συνάντηση ανεξαιρέτως – συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας των ευρωβουλευτών με μία οργάνωση που παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια σε πεινασμένους ανθρώπους στην Υεμένη.

«Όταν της δόθηκε ο λόγος, δεν έκανε ερωτήσεις για την Υεμένη, αλλά έθεσε ξανά το θέμα της πριγκίπισσας του Κατάρ. Και σκέφτηκα ότι ήταν λίγο αφελής ή απλώς δεν είχε καταλάβει το πλαίσιο της συνάντησης», είπε η Neumann.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Erik Marquardt, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με μία συμφωνία έκδοσης βίζας για το Κατάρ (και τρία άλλα κράτη), είπε στο NPR ότι «ήταν πολύ προφανές ότι η Καϊλή ήταν πολύ υπέρ της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ πολύ γρήγορα και όχι με τόσο πολλούς όρους» αλλά «δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες».

Σχεδόν 2.000 μίλια μακριά, στην Αθήνα, το σκάνδαλο του cash-for-influence όχι μόνον έχει καταπλήξει τους Έλληνες, αλλά έχει ηλεκτρίσει μία πολιτική σκηνή που έχει ήδη προετοιμαστεί για τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Η ταχύτατη ανοδική της πορεία της Καϊλή ήταν η πηγή υπερηφάνειας σε μία χώρα που ακόμη ανακάμπτει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

«Είναι μία τραγική υπόθεση», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έπαιξε καθόλου μικρό ρόλο στην άνοδο της άλλοτε παρουσιάστριας ειδήσεων μέσω του κόμματος της Κεντροαριστεράς. «Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά».

Τίτλος: A police stakeout, piles of cash, and a promise of reform: the week that shook Brussels
Το καρτέρι της Αστυνομίας, σωροί μετρητών και υπόσχεση μεταρρύθμισης: η εβδομάδα που συγκλόνισε τις Βρυξέλλες
Υπότιτλος: Arrest of Greek MEP and her boyfriend at centre of top-secret investigation into a criminal conspiracy
Η σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και του φίλου της στο επίκεντρο άκρως απόρρητης έρευνας για εγκληματική συνωμοσία

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Guardian – Jennifer Rankin  και Helena Smith

Τέσσερις ανταποκριτές “εκτελούν” την Εύα Καϊλή: Οι παρασκηνιακές ενέργειες της Ελληνίδας ευρωβουλευτού υπέρ του Κατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: