Είτε επιλέγουμε να πετάμε πέτρες, είτε μικραίνουμε το χάσμα Πολίτη-Πολιτικού! Η ουσία βρίσκεται σε ένα σάντουιτς!

Ο Καθηγητής επικοινωνίας Νίκος Αντωνιάδης. Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Πολύ πριν έρθω στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), ένα ερώτημα που συχνά δεχόμουν και δέχομαι είναι το εξής:

“Πώς γίνεται να κάνεις τόσες μελέτες για το καλό της Παιδείας, των νέων μας και της νέας γενιάς και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να βελτιώσεις τους πολιτικούς;”

Είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό το ερώτημα. Όμως, ελπίζω να βρείτε και την απάντηση μου λογική και κατανοητή! Υπήρχαν δυο σενάρια:

(1) Να παρέμενα αδρανής, μπαίνοντας κι εγώ στο “στρατόπεδο” να τους πετάω πέτρες,

(2) Να συνέχιζα να μελετώ τις ανάγκες της νέας γενιάς, να αξιοποιούσα τη σπουδή, τις γνώσεις, την εμπειρία και τη διδασκαλία μου, σε μια προσπάθεια να συμβάλω στη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ του Πολίτη και Πολιτικού.

Όταν το 2017 ολοκλήρωνα το βιβλίο μου για την Παιδεία της Κύπρου (και πώς να την κτίσουμε αποτελεσματικά για κοινό όφελος, δίνοντας ρόλους στα παιδιά), αναπόφευκτα, πολλές μελέτες μου επικεντρώθηκαν στους ίδιους τους πολιτικούς.

Άλλωστε, αν το πάρουμε εντελώς αυστηρά, η πολιτική αφορά το σύνολο των δράσεων αλλά και των ιδεών που σχετίζονται με τα δημόσια πεπραγμένα και τη διακυβέρνηση μιας χώρας, με επίκεντρο τον άνθρωπο – τον πολίτη.

Ακριβώς αυτό είχα την τιμή να σχεδιάσω και να διδάσκω από το 2019 εδώ στις ΗΠΑ: την επιστήμη (αυτή) που ερευνά τις ανάγκες του λαού και πασχίζει να τις ικανοποιήσει (Πολιτικό Μάρκετινγκ).

  • Πάμε πίσω στον Πολίτη. Φυσικά και πολλοί μπούκτησαν. Φυσικά και πολλοί απογοητεύτηκαν. Όμως, η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι ποιος θα πετάξει τις πιο πολλές και πιο μυτερές πέτρες αλλά ποιος θα ξεκινήσει να κτίζει, ξεκινώντας από τον εαυτό του, προχωρώντας στα παιδιά του και μετά, αγκαλιάζοντας την κοινωνία.

Μελέτες 2018 – 2022 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Κύπρος): Όλη η προσπάθεια επικεντρώθηκε στα σημεία εκείνα που θα ενδυναμώσουν τον κάθε πολτικό ως μονάδα, το κάθε κόμμα ως σύνολο και την κάθε κυβέρνηση ως κοινωνία.

Η ενδυνάμωση των ικανοτήτων τους (κτίσμο σχέσεων, προσωπικότητα, προσαρμοστικότητα, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, κ.λπ.) και η αξιοποίηση των πόρων τους (φυσικοί, ανθρώπινου δυναμικού, τεχνολογίας, κ.λπ.), όλα αυτά έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ο λαός στο επίκεντρο.

Μελέτες 2019 – 2022 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος): Παράλληλα με την ενδυνάμωση των πολιτικών, η Παιδεία επίσης λαμβάνει ένα μεγάλο μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Μελέτες που αφορούν το ΠΩΣ απομακρύνουμε τα παιδιά μας από το bullying, τα ναρκωτικά, τη βία και άλλα αρνητικά μονοπάτια αλλά και πώς τα ελκύουμε σε μονοπάτια που θα τα σπρώξουν στην ευημερία (Αντωνιάδης, Πανεπιστήμιο Harvard, 2019).

Το κτίσιμο της Παιδείας ξεκινά από το νηπιαγωγείο και συνεχίζει στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο (Βιβλίο, 2018, Υπάρχει Ελπίς: Κτίζοντας την Παιδεία της Κύπρου μας). Το κτίσιμο της Παιδείας κορυφώνεται στο Πανεπιστήμιο, όπου οι καθητητές καλούνται να αξιοποιήσουν συγκεκριμένες μεθόδους διδασκαλίας, με τη χρήση εργαλείων, που έχουν ήδη δημοσιευτεί μέσα από διεθνείς έρευνες (Αντωνιάδης, 2022, Μέθοδοι Διδασκαλίας που οδηγούν στην Ευημερία των Νέων).

  • Μπορώ να γράφω για μέρες. Όμως δεν θα ήθελα να μου πετάξετε πέτρες! Σϊγουρα όμως, θα ήταν καλό, ο καθένας μας, να κοιτάξει στον καθρέφτη της ψυχής του για ένα λεπτό, να σκεφτεί και να ερωτήσει τον εαυτό του:

Εγώ τι έκανα για να βοηθήσω την κοινωνία μας που αιμορραγεί; Μόνο και μόνο να σκεφτούμε όλοι αυτό το απλό ερώτημα, το χάσμα θα σμικρυνθεί και το όφελος θα είναι κοινό. Ας σταματήσουμε για ένα λεπτό να πετάμε πέτρες και ας δουλέψουμε όλοι υπεύθυνα να σμικρύνουμε το χάσμα Πολίτη-Πολιτικού. Κι αν διερωτάστε πώς γίνεται αυτό, θα δώσω ένα παράδειγμα ως τροφή για σκέψη:

Αύριο, όταν θα φτιάχνεις ένα σάντουιτς για το παιδί σου, φτιάξει δυο και ζήτησε του παιδιού σου να το δώσει κάπου που θεωρεί ότι αξίζει. Η ουσία βρίσκεται σε ένα σάντουιτς!

Τα παιδιά μας ξέρουν. Βοήθησε τα, πράξε και όλα θα πάνε καλά!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Πρώτη Δημοσίευση: LA Voice.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν είναι θέμα πλειοψηφίας του εκάστοτε Προέδρου αλλά θέμα υπευθυνότητας του κάθε κόμματος: Αλλά και του κάθε βουλευτή/τριας έναντι του λαού!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: