Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου και πανέμορφου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία [videos]

Φωτογραφία από το αρχιτεκτονικό γραφείο xza-architects




Η σημερινή μέρα αποτελεί ιστορική μέρα για τη χώρα μας, ιστορική μέρα για τον πολιτισμό μας, ιστορική μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς υπογράφουμε τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο υπουργός  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα μοναδικό μουσείο, ένα αξιοθέατο, ένα τοπόσημο, δηλαδή ένα έργο, που με την ιδιαίτερη αισθητική, αρχιτεκτονική ή και ιστορική σημασία του για μια περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν, το οποίο θα προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη και θα τον εντυπωσιάζει. Πρόβλεψη μου είναι ότι θα καταστεί το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Κύπρου και θα αποτελεί την πρώτη επιλογή για τα εκατομμύρια τουρίστες μας, επίσης θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Πολύ σημαντικό όμως είναι το ότι θα συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, αλλά και για τα εκθέματα του και την εμπειρία που θα προσφέρει. Η Λευκωσία, με το μουσείο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και εξέλιξης στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη».

Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 30.000τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων υπογείων), θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 40.000τ.μ., σε μια σημαντική κεντρική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου, εμβαδού 40.000τ.μ. απέναντι από την Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000τ.μ, εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων. Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

 

«Πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα για τις Αρχιεπισκοπικές: Χιλιάδες κλήσεις σε πιστούς από τα επιτελεία των υποψηφίων για να εξασφαλίσουν την ψήφο τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: