Υπάρχει φαβορί για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο: Οργιάζει το παρασκήνιο, “βγάζει” τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδριάζει. Φωτογραφία Omega Κύπρου




Ούτε και χθες διαφοροποιήθηκαν οι συσχετισμοί στη ιεραρχία της Εκκλησίας που φέρουν τον Πάφου Γεώργιο να εκλέγεται από την πρώτη ψηφοφορία της Συνόδου, με τουλάχιστον εννέα ψήφους.

Σήμερα θα κριθεί κατά πόσον θα υποβληθούν σοβαρές ενστάσεις κατά της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου που προσδιορίζεται μεταξύ 27-28 Δεκεμβρίου, γράφει στον Φιλελεύθερο ο συνάδελφος Βάσος Βασιλείου.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας δεν φαίνεται να προέκυψε οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρέασε τις εκλογές, σε βαθμό που να συνιστά ισχυρή ένσταση.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είχε εκφράσει πρόθεση να υποβάλει ένσταση και αν αυτό συμβεί, αναμένεται να γίνει σήμερα. Σημειώνεται πως αύριο συνέρχεται η Σύνοδος η οποία θα επικυρώσει τα αποτελέσματα, θα εξετάσει τις ενστάσεις και θα καθορίσει την ημερομηνία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ακόμη και σε επίπεδο προσπάθειας επηρεασμού ψηφοφόρων, τα πρώτα 24ωρα οι καταγγελίες προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, μετρούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον «Φ» η κ. Νικολαΐδου, τρεις πολίτες επικοινώνησαν με το Γραφείο της απλώς για να αναφέρουν ότι δέχτηκαν μηνύματα από διάφορα επιτελεία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε καταγγελία, ενώ άλλοι δύο πολίτες ανέφεραν ότι δέχτηκαν μηνύματα (sms) «ψηφίζουμε…» τον τάδε υποψήφιο και εξέφρασαν πρόθεση να υποβάλουν γραπτή καταγγελία.

Με βάση τα δεδομένα, τα οποία αφορούν μεμονωμένα περιστατικά και όχι μαζική καταγγελία από πολλούς πολίτες, το επιτελείο του υποψηφίου για τον θρόνο θα δεχθεί απλώς γραπτή παρατήρηση, όπως συμβαίνει και σε ανάλογες καταγγελίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Όσον αφορά την ημερομηνία σύγκλισης της Συνόδου για εκλογή του Αρχιεπισκόπου, υπάρχει η άποψη πως λόγω και των Χριστουγέννων και του εορταστικού κλίματος που επικρατεί αλλά και της επιθυμίας να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ηρεμήσουν πλήρως τα πνεύματα, θα ήταν προτιμότερη η 27η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αν η εκλογή καθοριστεί για τις 28 Δεκεμβρίου δεν θεωρείται ότι αλλάζει οτιδήποτε. Στις 27 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 51 μέρες από τον θάνατο του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄.

Στο μεταξύ, τα αριθμητικά δεδομένα και οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται, παρ’ όλον ότι κατεβλήθησαν ανεπιτυχείς προσπάθειες (με επιστράτευση ισχυρισμών) προκειμένου να προκληθεί ρήξη μεταξύ μελών της Ιεράς Συνόδου.

Άτομα τα οποία βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία θεωρούν ότι αυτό που μετρά στην Ιερά Σύνοδο είναι η φιλοσοφία και η προσέγγιση των μελών της σε διάφορα ζητήματα και η σύγκλιση ή απόκλιση σε βασικά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και πως οι τυχόν διαφοροποιήσεις σε δευτερεύουσας φύσεως ζητήματα είναι παροδικά και δεν μπορούν να ανατρέψουν τη μεγάλη εικόνα.

Οι ίδιοι θεωρούν, επίσης, πως οι προσωπικές σχέσεις διαδραματίζουν μεν ρόλο, αλλά αυτός έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Στη διαφορετική φιλοσοφία που επικρατεί ανάμεσα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του και ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στη λεγόμενη αρχιεπισκοπική ομάδα η οποία αντιμετωπίζει με προβληματισμό την ομάδα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, ο προβληματισμός εστιάζεται στο τι θα φέρει η επόμενη μέρα για την Εκκλησία της Κύπρου σε περίπτωση ανάδειξης του Μητροπολίτη Λεμεσού στον θρόνο. Όπως εξήγησε, υπάρχει φόβος για πιθανή αλλαγή πορείας της Εκκλησίας της Κύπρου και αύξησης του επηρεασμού από το Άγιον Όρο, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν υιοθετεί.

Για τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο ανέφερε πως ήταν ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ ενώ για τον μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ήταν ο εκλεκτός του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Κυριακού εκτίμησε, πως από τη στιγμή που πέρασε στο Τριπρόσωπο ο Πάφου Γεώργιος, θεωρείται πολύ πιθανό να εκλεγεί και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

Αυτό, κατά τον κ. Κυριακού, σημαίνει πως πέραν των επτά Συνοδικών που φέρονται να τον στηρίζουν, δηλαδή οι Μητροπολίτες Κιτίου και Τριμυθούντος και οι χωρεπίσκοποι Αρσινόης, Χύτρων, Μεσαορίας και Καρπασίας, μαζί του θα πορευθούν και οι μητροπολίτες Κωνσταντίας και Μόρφου, οπόταν μαζί με τη δική του ψήφο συγκεντρώνει εννέα ψήφους και κατά συνέπεια εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος.

Αν δεν προκύψει εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία, τότε το ποιος θα εκλεγεί μένει ανοικτό, αν και ο ίδιος δίνει προβάδισμα στον Πάφου Γεώργιο.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος, Βάσος Βασιλείου

Ο Αβέρωφ κινδυνεύει να μείνει εκτός του δεύτερου γύρου: Στην πέμπτη δημοσκόπηση του Σίγμα πάντα πρώτος με διαφορά ο Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: