Έφαγε τον πρώτο “μπάτσο” ο Ερντογάν: Δεν είναι στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Georgios GERAPETRITIS, Minister for Foreign Affairs, of Greece) and Constantinos KOMBOS, Minister for Foreign Affairs, of Cyprus. Copyright: European Union




Στα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αναφέρεται η ανταπόκριση του Thomas Gutschker, από τις Βρυξέλλες.

Εστιάζει στη συζήτηση για την Τουρκία, την «πρώτη πραγματική συζήτηση για το θέμα μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan)», όπως λέει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Υπενθυμίζει το ρόλο της Γερμανίας για την πραγματοποίηση της συζήτησης αυτής, καθώς όπως τόνισε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock) κατά την άφιξή της στη Σύνοδο:

  • Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε ξανά πώς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον με έναν όχι εύκολο γείτονα, αλλά έναν παγκόσμιο, στρατηγικά σημαντικό παράγοντα στην άμεση γειτνίασή μας.

Όπως φαίνεται, τα πράγματα κατευθύνονται προς την αναβίωση της «θετικής ατζέντας», σημειώνει στη συνέχεια, εξηγώντας ότι πρόκειται για όρο που επινοήθηκε από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων τον Οκτώβριο του 2020, τότε που κατάφεραν να εκτονώσουν την τελευταία εκείνη μεγάλη κρίση.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η σύγκρουση για εδαφικές διεκδικήσεις και φυσικούς πόρους κλιμακώθηκε στρατιωτικά, με την Τουρκία από τη μια πλευρά και την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία από την άλλη.

Ένα τουρκικό και ένα ελληνικό πολεμικό είχαν συγκρουστεί, μια τουρκική φρεγάτα παραλίγο να ρίξει εναντίον γαλλικής φρεγάτας και με την παρέμβαση της τότε Καγκελαρίου, Άγγελας Μέρκελ (Angela Merkel), βρέθηκε τρόπος συνεργασίας μεταξύ της  Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) επηρεάζοντας, πέραν του μεταναστευτικού ζητήματος, και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Παρότι στη συνέχεια επήλθε ηρεμία στη Μεσόγειο, εντούτοις η προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ για μια πολιτική λύση για τη διχοτομημένη Κύπρο, απέτυχε την άνοιξη του 2021.

Κατόπιν η Λευκωσία μπλόκαρε το ενδεχόμενο προόδου σε πολιτικό επίπεδο με τους συμμάχους της και ο Erdogan, από την πλευρά του, έριξε λάδι στη φωτιά με μια προκλητική ομιλία στην πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων τον Ιούλιο, οπότε έκτοτε δεν υπήρξε καμία πρόοδος ή επαφή στο υψηλότερο επίπεδο.

Γι αυτό, στις Βρυξέλλες ορισμένοι προσδοκούσαν, μάταια, σε έναν μετεκλογικό τερματισμό  της εποχής Erdogan, σημειώνει ο Gutschker.

Διευκρινίζει ότι πλέον όταν οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες κάνουν λόγο, σε αυτό το πλαίσιο, για «θετικές εξελίξεις», εννοούν περισσότερο σχετικά με το ΝΑΤΟ και λιγότερο ως προς την ΕΕ, δεδομένης και της πρόσφατης άρσης των τουρκικών αντιρρήσεων στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και της δέσμευσης για επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρότι υπάρχει η αίσθηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει ένα ξεκίνημα στις σχέσεις με την ΕΕ και υφίσταται προθυμία για κάτι τέτοιο μεταξύ των κρατών-μελών, εντούτοις δεν αναμένονται μεγάλα άλματα:

  • Δεν είναι κανείς αφελής, δήλωσε η Baerbock απορρίπτοντας την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, κάτι που οφείλεται στο ότι η Τουρκία απέχει μακράν σε ουσιαστικά ζητήματα όπως είναι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο πριν την έγκριση διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και ενδεχομένως περαιτέρω διευκόλυνση των θεωρήσεων, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό ζήτημα, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ανταποκριτής -υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό»– κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Υπενθύμισαν ότι πριν από 49 χρόνια τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974 και κατέλαβαν το βόρειο κατεχόμενο τμήμα.

Αναμένουμε την ταχεία επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού, είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ενώ για «μαύρη μέρα για τον ελληνισμό» έκανε λόγο ο Έλληνας ομόλογός του, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Καταλήγει σημειώνοντας ότι, εάν ο Erdogan θέλει να μην περιλαμβάνει μόνο βήματα οπισθοδρόμησης η προσεχής, τον Οκτώβριο, Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα εντός των επόμενων εβδομάδων, αρχής γενομένης από το ζήτημα της Κύπρου και τους πολυάριθμους πολιτικούς κρατούμενους στην χώρα του, των οποίων την απελευθέρωση απαιτεί η ΕΕ εδώ και πολύ καιρό.

Τίτλος: «Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – „Δεν είμαστε αφελείς σχετικά με την Άγκυρα“»
Υπότιτλος: «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ανοιχτά σε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά θεωρούν ότι το ζήτημα εξαρτάται από τη στάση του ίδιου του Erdogan. Η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι στην ατζέντα τους.»

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Thomas Gutschker – EU FOREIGN MINISTERS MEETING: “Are not naive about Ankara”

Θα ενταχθεί στην Ε.Ε. μια χώρα, η οποία καταδικάζει παιδιά, ποιητές και δημοσιογράφους; Ένα άρθρο-κόλαφος για τον Ερντογάν που ξεπουλήθηκε στους Άραβες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: