Η τιτανομαχία της… κορβέτας: Γάλλοι και Ιταλοί, με δυο ναυπηγικούς κολοσσούς, συνεχίζουν τις αντιπροσφορές

Από το κοινό ανακοινωθέν Fincantieri & ONEX γίνεται γνωστό πως βασικός όρος συνεργασίας των δυο είναι η κατασκευή 2+1 κορβέτες. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Την στιγμή που στην Αθήνα το γαλλικό κλιμάκιο, σε ένα ταξίδι αστραπή την Παρασκευή, έκανε τις δικές του συναντήσεις, της τελευταίας στιγμής, οι Ιταλοί προχωρούσαν στη δική τους «αντεπίθεση», η οποία αφορά βεβαίως τη συνεχιζόμενη -στην παράταση- ναυμαχία των κορβετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι δυο μνηστήρες έχουν κληθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις, τόσο στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό, να δώσουν τις τελευταίες έγγραφες εξηγήσεις πάνω σε παρατηρήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την τελική κατάθεση των προσφορών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι απαντήσεις που ήθελαν οι επιτελείς αφορούν είτε σε συστήματα του κάθε πλοίου, είτε σε χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής. Λεπτομέρειες δηλαδή οι οποίες όπως τονίζεται, καμία φορά δεν αποκλείει κανείς πως θα κάνουν τη διαφορά παρά το γεγονός πως πολλά ήδη κρίνονται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Τα παραπάνω μεταφράζονται πρώτον ως παράταση στο θρίλερ που αφορά την ενίσχυση του στόλου και δεύτερον πως τίποτα προς ώρας δεν έχει τελειώσει και τα πάντα παραμένουν ανοιχτά, αν και υπάρχουν πληροφορίες πως οι Ιταλοί έχουν δείξει σημάδια περαιτέρω βελτίωσης στην τελική τους πρόταση. Οι ίδιες πηγές τοποθετούν και μια ακόμη εκτίμηση πως ο γεωπολιτικός καμβάς μπορεί να οδηγήσει την απόφαση, όχι περί τα τέλη Δεκεμβρίου αλλά στα μέσα Ιανουαρίου.

Ιταλική «εφόρμηση» στην Ελευσίνα

Όμως όπως αναφέραμε στην αρχή, την ώρα που οι Γάλλοι ταξίδεψαν «κάτω από τα ραντάρ» στην Αθήνα, η Ιταλική Fincantieri ερχόταν σε επίσημη συμφωνία με την ΟΝΕΧ των Αμερικανικών συμφερόντων. Και αυτή ήταν η δεύτερη κίνηση των Ιταλών μετά τις υπογραφές που είχαν βάλει με Ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.

Μια συμφωνία η οποία θεωρείται ελπιδοφόρα για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας κι έχει να κάνει με τη δημιουργία της γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών. Και ταυτόχρονα το δίδυμο αυτό δεν θεωρείται, αλλά γίνεται το αντίπαλον δέος έναντι της σύμπραξης του Γαλλικού κολοσσού με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  • Από το κοινό ανακοινωθέν Fincantieri & ONEX γίνεται γνωστό πως βασικός όρος συνεργασίας των δυο είναι η κατασκευή 2+1 κορβέτες.
  • Βελτιώσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας, εξοπλισμός. Και όλο αυτό συνεπάγεται σε περίπου 80 εκ. ευρώ επένδυση.
  • Ιταλοί και ο όμιλος Αμερικανικών συμφερόντων ομιλεί για δημιουργία θέσεων εργασίας που αγγίζει τα 2500 άτομα.

Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες ύστερα από το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την Τζόρτζια Μελόνι, νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, όπου στην ατζέντα των δυο ηγετών βρέθηκαν και οι κορβέτες αλλά και το τι μέλει γενέσθαι με κάποιο σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας.

Παράλληλα μόλις πριν από 24 ώρες ο υπουργός Εθνικής άμυνας αναφερόμενος στη ναυμαχία των κορβετών σημείωσε πως περιμένει την τελική εισήγηση από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά από την στιγμή που ομιλούμε για δυο ισάξια επιχειρησιακά πλοία και βεβαίως σημαντικές είναι οι αποφάσεις επένδυσης για το μεγάλο στοίχημα των ναυπηγείων.

Σ’ ότι αφορά την αμυντική συμφωνία, όλες οι πληροφορίες λένε πως οι διπλωμάτες δεν σταματούν να συνομιλούν με τους Ιταλούς συναδέλφους τους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που πιθανά να οδηγήσει σε μια νέα υπογραφή αμυντικού συμφώνου. Αυτό η Αθήνα το αναζητά καιρό τώρα, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα των κορβετών.

Αν αυτό θα είναι όμοιο ή θα διαφοροποιείται αισθητά από το Ελληνογαλλικό σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Το βέβαιο είναι ότι δύσκολα η Ρώμη θ’ απεμπολήσει το αρραγές υπέρ της Άγκυρας μέτωπο όλων των προηγούμενων ετών, εκτός πια κι αν η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας κομίζει εντελώς καινούρια δεδομένα για τις χώρες του νότου, οι οποίες στο πεδίο έχουν δείξει το τελευταίο διάστημα ότι συνασπίζονται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Τα… αόρατα χέρια που φρενάρουν τη συμφωνία με το Ισραήλ για τους καταλυτικούς Spike N’ LOS: Ποιος και γιατί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: