Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά από ποτέ; Το είδος της στρατηγικής που αγαπάει η κυρία φον ντερ Λάιεν…

Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission. Copyright: European Union




Του ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η ανταπόκριση στο μέτρο του Μπάιντεν για την υποστήριξη των αμερικανικών εταιρειών με επικίνδυνο τρόπο δεν θα ήταν βολικό για τους καταναλωτές. Όποιος εξαπατά τους κανόνες βλάπτει τον εαυτό του.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μια απλούστευση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την αντιμετώπιση του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Παρά το όνομα, αυτό το μέτρο της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτελείται από μια σειρά από ενισχύσεις ειδικά πράσινες σε αμερικανικές εταιρείες.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.

Οι ενέργειες διακινούνταν πάντα με λαθραία λόγια, ασφάλεια, υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ανεξαρτησία, καταπολέμηση αυτού ή του άλλου κοινωνικού κακού, ενέργειες που υποδηλώνονταν πιο πεζά στον δημόσιο λήπτη από εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά.

  • Η πρωτοβουλία του 46ου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, είπε η φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσε να κλείσει τις αγορές και τις αλυσίδες διανομής τεμαχίων που έχουν ήδη δοκιμαστεί από τον Covid.

Σίγουρα κάνει μια ολόκληρη σειρά εισροών πιο ακριβές για τις ίδιες τις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να τις αγοράσουν από τον παραγωγό που αρέσει στην Ουάσιγκτον και όχι από εκεί που τους βολεύει περισσότερο.

Είναι μια επιχείρηση αναδιανομής εισοδήματος, αλλά όχι του είδους που θεωρητικά αγαπά μια αριστερή διοίκηση. Απλώς μετακινεί πόρους από ορισμένους καταναλωτές σε ορισμένους παραγωγούς.

Όποιος εξαπατά τους κανόνες βλάπτει τον εαυτό του.

Βραχυπρόθεσμα, όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις θα πλουτίσουν και οι καταναλωτές θα πληρώσουν όλοι το λογαριασμό.

Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, τέτοια μέτρα αποδεικνύονται στρεβλώσεις και επιδεινώνουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι επειδή η πολιτική λογική υπερισχύει την λογική της ευκολίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει μια πρωτοβουλία της οποίας οι επιβλαβείς δυνατότητες κατανοεί πλήρως προτείνει να κάνει ουσιαστικά το ίδιο.

Περισσότερη κρατική βοήθεια και ευρωπαϊκά κονδύλια για να αντισταθμιστούν εκείνα που έθεσε σε εφαρμογή ο Μπάιντεν.

Με την αποτυχία σε μια από τις θεμελιώδεις αρχές του.

Η πειθαρχία της κρατικής βοήθειας στην Ευρώπη χρησιμεύει για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς και όχι να στείλει μηνύματα στην εξωτερική πολιτική.

Το εθνικό συμφέρον ή αυτό του μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπίπτει με το βραχυπρόθεσμο συμφέρον των παραγωγών. Αν η έκφραση σημαίνει κάτι, έχει να κάνει με τα συμφέροντα των καταναλωτών, είμαστε όλοι καταναλωτές.

Παραδόξως, μια χώρα μπορεί να ακολουθήσει από μόνη της πολιτικές ελεύθερων συναλλαγών αλλά ο προστατευτισμός χωρίζεται στα δύο.

  • Ακριβώς με το είδος της στρατηγικής που αγαπάει η κυρία φον ντερ Λάιεν.
  • Η απάντηση για χτύπημα στους δασμούς ή τις επιδοτήσεις άλλων ανθρώπων.

Αυτό συνέβη στη δεκαετία του 1930, όταν όμως το σύστημα των διεθνών συμμαχιών ήταν ξεφτισμένο.

Θα ήταν παράδοξο να συμβεί κάτι παρόμοιο τώρα που η ευθυγράμμιση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ουκρανορωσικής σύγκρουσης είναι πιο κοντά από ποτέ.

Τι λέτε θα έχουμε επιτέλους την ιστορική ευθυγράμμιση ή στο τέλος Η.Π.Α και Ε.Ε. θα βαδίσουν και πάλι χωριστά ;

Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής. @mail: [email protected], Twitter: TsiloyannisAnd, Facebook: Andreas Tsiloyannis, © Andreas Tsiloyannis

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η συγκίνηση και το άγχος της Μελόνι: Οι κακοί οιωνοί και η έκπληξη… Είναι μία νέα εποχή για την Ιταλία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: