Η χιονοθύελλα του αιώνα μαίνεται: Ηνωμένες Πολιτείες από πάγο * 57 νεκροί, χωρίς νερό και ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια [videos]

Άνδρας χρησιμοποιεί εκχιονιστικό για να καθαρίσει το δρόμο του στο Μπάφαλο, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 25 Δεκεμβρίου 2022. EPA, JOSH THERMIDOR




Μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ αναμένεται να δουν ακόμη και 30,5 επιπλέον πόντους χιονιού μέρες μετά την έναρξη του τερατώδους κύματος με καταστροφικές χιονοθύελλες που έχουν προκαλέσει χάος σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

  • Η πρωτοφανών διαστάσεων και έντασης χιονοθύελλες εκτεινονται σε μια τεράστια έκταση από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό. «Η χιονοθύελλα του ‘22» -όπως θα μείνει στην ιστορία η παγοθύελλα αυτή- ήδη έχει ξεπεράσει εκείνη του 1977 που είχε κοστίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, προειδοποίησε: «Γνωρίζουμε ότι η καταιγίδα επιστρέφει».

  • Η καταιγίδα προκάλεσε τουλάχιστον 57 θανάτους στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Καναδά μετά από ανατροπή λεωφορείου σε παγωμένους δρόμους στη Βρετανική Κολομβία.

Στις ΗΠΑ, 28 από τους θανάτους σημειώθηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι περισσότεροι από αυτούς στην κομητεία Έρι, όπου η πόλη του Μπάφαλο έχει πληγεί σκληρά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ομοσπονδιακή υποστήριξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της καταιγίδας.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το κανονικό από τα ανατολικά των Βραχωδών Ορέων έως τα Απαλάχια, με  μέρη όπως το Τζάκσον του Μισισιπή, να μένουν χωρίς νερό λόγω της έκρηξης παγωμένων σωλήνων.

Το NBC News ανέφερε ότι στο Μπάφαλο απελπισμένοι κάτοικοι πλημμυρίζουν με αναρτήσεις το Facebook ζητώντας  βοήθεια.

  • Ένα άτομο ζήτησε πάνες μιας χρήσης για δίδυμα βρέφη και ένα άλλο φάρμακο για ένα άρρωστο μικρό παιδί. Αρκετοί άνθρωποι υπέβαλαν επείγοντα αιτήματα για γάλα φόρμουλας για μωρά.

Ένας κάτοικος του Μπάφαλο με τέσσερα μικρά παιδιά έγραψε:

«Έχουμε πολύ χαμηλή ποσότητα φαγητού, κολλήσαμε στο σπίτι μας… Άρχισα να πανικοβάλλομαι λίγο όταν κοίταξα έξω και είδα να χιονίζει περισσότερο».

  • Η αστυνομία στην πόλη ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ότι υπήρξαν «μεμονωμένες» περιπτώσεις λεηλασίας.

Το στέλεχος της κομητείας Erie Mark Poloncarz περιέγραψε τη χιονοθύελλα ως «τη χειρότερη καταιγίδα πιθανώς στη ζωή μας», προειδοποιώντας: «Αυτό δεν είναι ακόμα το τέλος».

Είπε ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητά τους για περισσότερες από δύο ημέρες, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αγωνίζονται ενάντια στον τρομερό καιρό για να φτάσουν σε όσους χρειάζονται βοήθεια.

Η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι πολλά από τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα της πολιτείας ήταν τα ίδια καθηλωμένα στο χιόνι και η αστυνομία στο Μπάφαλο ζήτησε στο διαδίκτυο από τους ιδιοκτήτες εργαλείων εκχιονισμού να βοηθήσουν.

  • Τη Δευτέρα, αποκάλεσε την καταιγίδα «μια στους αιώνες», προσθέτοντας ότι αυτή και μια άλλη μεγάλη χιονοθύελλα πριν από ένα μήνα είχαν φέρει σχεδόν τόσο χιόνι όσο θα περίμενε η περιοχή κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χειμώνα.

Οι άνθρωποι που άφησαν τα αυτοκίνητά τους αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια προσπαθούσαν τώρα να τα ξαναβρούν, πολλά από τα οχήματα είχαν θαφτεί κάτω από το χιόνι.

Η περιοχή του Μπάφαλο έβλεπε μεταξύ 2 και 3 ίντσες χιονιού την ώρα, με βάθος έως και 2 πόδια στις κομητείες Τζέφερσον και βόρεια Λιούις, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο, το χιόνι είχε φτάσει σχεδόν τις 50 ίντσες (1,27 μέτρα) βάθος το πρωί της Δευτέρας.

Το NWS ανέφερε ότι ο καιρός αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και ακόμη χαμηλότερων ανέμων που αποδεικνύονταν επικίνδυνοι για τους ταξιδιώτες που μένουν αποκλεισμένοι ή για τους ανθρώπους που εργάζονται έξω.

 

Με πληροφορίες από SkyNews/ BBC

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ΗΠΑ, χάος και χιόνια παντού: Δεκάδες νεκροί, και δεν τελείωσε ακόμη – Οι χιονοθύελλες του 21ου αιώνα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: