Η Μπριζίτ Μακρόν αρνείται το ουδέτερο γένος στη γλώσσα και διχάζει τη Γαλλία: Άλλο τα δικαιώματα και άλλο η γραμματική μας, λέει…

FILE PHOTO: Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν.EPA, FRIEDEMANN VOGEL




Η πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας «γλωσσικής αναστάτωσης» καθώς άλλοι την επαινούν κι άλλοι την επικρίνουν επειδή μίλησε ανοιχτά κατά της χρήσης ουδέτερων αντωνυμιών.

Η 69χρονη Μπριζίτ, η οποία στο παρελθόν δίδασκε λογοτεχνία, έκανε τις δηλώσεις σχετικά με την πρακτική εξουδετέρωσης της περίφημης δυαδικής γαλλικής γλώσσας, η οποία, όπως και άλλες ρομανικές γλώσσες [γλώσσες που προέρχονται από την δημώδη λατινική], έχει λέξεις αρσενικές και θηλυκές.

Η πρακτική αυτή έχει υιοθετηθεί από ορισμένες τοπικές γαλλικές διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρισινού συμβουλίου, καθώς και από ελίτ ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως η Σορβόννη.

«Η εκμάθηση των γαλλικών είναι ήδη δύσκολη. Ας μην προσθέτουμε πολυπλοκότητα στην πολυπλοκότητα. Είναι μια πολιτισμική θέση», είπε η Μακρόν στο περιοδικό L’Obs σε μια σπάνια παρέμβασή της σε ζητήματα της επικαιρότητας που φέρουν και πολιτικό φορτίο.

Η Μακρόν, η οποία γνώρισε τον νυν σύζυγό της και πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όταν ήταν δασκάλα του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χρησιμοποίησε τη συνέντευξη για να απαξιώσει τη «συμπεριληπτική γραφή» ισχυριζόμενη ότι μιλά για τη «σιωπηλή πλειοψηφία» στη Γαλλία.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας  μίλησε για το θέμα, επικρίνοντας προηγουμένως το “ευαγγέλιο” της γαλλικής γλώσσας, το λεξικό Robert επειδή παραθέτει την ουδέτερη αντωνυμία “iel” ως εναλλακτική της αρσενικής “il” και της θηλυκής “elle”.

«Η γλώσσα είναι όμορφη. Και δύο αντωνυμίες είναι μια χαρά», είπε εκείνη την εποχή.

Η κυρία Μακρόν ενεπλάκη επίσης σε μια διαμάχη σχετικά με το φύλο το 2021, όταν πήγε στο δικαστήριο για μια θεωρία συνωμοσίας ότι γεννήθηκε ως άντρας με το όνομα Jean Michel Trogneux.

Τι συμβαίνει με τα ουδέτερα ως προς το φύλο στη Γαλλία;

Στον αγγλόφωνο κόσμο,  τα δικαιώματα των τρανς , τα μη δυαδικά άτομα και η ουδέτερη γλώσσα  αποτελούν εδώ και καιρό σημείο συζήτησης αν όχι  πολιτισμικού πολέμου τόσο για τους δεξιούς όσο και για τους αριστερούς, αλλά το θέμα είναι σχετικά νέο στη Γαλλία.

Στα αγγλικά, η ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία «they» χρησιμοποιείται για μη δυαδικούς ανθρώπους, αλλά υπήρχε γλωσσικά ως ουδέτερος όρος για μια ομάδα ανθρώπων πριν από αυτό. Στα γαλλικά, που χωρίζονται σε αρσενικές και θηλυκές λέξεις με κυρίαρχο το αρσενικό, αυτό δεν συμβαίνει.

Στη Γαλλία έχουν γίνει κινήσεις για τη δημιουργία θηλυκών εκδοχών αρσενικών λέξεων για να εξισορροπηθεί η κλίμακα αιώνων ανδρικής κυριαρχίας, δημιουργώντας γυναικείες εναλλακτικές λύσεις για επαγγέλματα υψηλής κατάταξης που παραδοσιακά ασκούνται από άνδρες.

  • Για παράδειγμα, η αρσενική λέξη για τον συγγραφέα , «un auteur» έχει αντίστοιχη θηλυκή εκδοχή,  το «une autrice».

Υπάρχουν επίσης κινήσεις για τη χρήση όρων ουδέτερου φύλου, όπως η έκφραση «être humains» αντί για «hommes» ή «οι άνθρωποι» αντί για «άντρες».

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δει την προσθήκη ενός επιθέματος στο θηλυκό «-e» και στον πληθυντικό «-s» σε λέξεις αρσενικού γένους για να εξουδετερωθούν – για παράδειγμα μετατροπή του «cher lecteur» ή «αγαπητέ αναγνώστη» σε «Cher·e». ·s lecteur·rice·s».

Άλλες αντωνυμίες ουδέτερου φύλου που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν “ol”, “ul” και “yul”.

Ποια ήταν η αντίδραση στη Γαλλία;

Σε μια χώρα που στέκεται τόσο ευλαβικά απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό της ήταν αναμενόμενη η συζήτηση αυτή να δημιουργήσει διχασμό και έντονη διαμάχη.

Η Μπριζίτ Μακρόν δεν ήταν η μόνη που σοκαρίστηκε καθώς και οι επίσημοι θεματοφύλακες της γαλλικής γλώσσας, η   Γαλλική Ακαδημία, εξέφρασε  απογοήτευση για την φερόμενη εισαγωγή αμερικανικών αξιώσεων στη Γαλλία.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Le Planning Familial, μια οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού, προκάλεσε διαμάχες όταν διεξήγαγε μια εκστρατεία για την ισότητα των τρανς . Εκείνη την εποχή, η Laurie Lavalette, βουλευτής της Μαρίν Λεπέν , μίλησε εναντίον «εξόχως επιδοτούμενων ακτιβιστών που επιδιώκουν να διαδώσουν μια γκροτέσκα και ψευδή ιδεολογία».

Πιο πρόσφατα, μια καθηγήτρια χορού στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (IEP) στο Παρίσι απολύθηκε αφού μαθητές παραπονέθηκαν ότι τους έκανε να νιώθουν άβολα ζητώντας τους να χωριστούν σε ζευγάρια ανδρών και γυναικών.

Η Μακρόν υποστηρίχθηκε στα σχόλιά της από τον υπουργό Παιδείας Παπ Ντιάγιε, ο οποίος είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France-Info: «Είναι πρώην καθηγήτρια λογοτεχνίας, επομένως είναι βετεράνος. Ανταλλάσσω ιδέες μαζί της τακτικά για πολλά θέματα».

Με πληροφορίες από euronews

Μετά από 2.500 χρόνια Ινδός φοιτητής έλυσε τον «γρίφο του Πανίνι»: Ο σανσκριτικός γλωσσολογικός μηχανισμός των… Αντικυθήρων με τους 4.000 κανόνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: