Οπως όλες οι γυναίκες ασκώ επιρροή στον άνδρα μου, άλλες είναι πολύ πιεστικές άλλες είναι ανύπαρκτες: Ποιά είναι στα αλήθεια η Μπριζίτ Μακρόν, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας; [videos]

FILE PHOTO French president Emmanuel Macron (R) and his wife Brigitte (L). EPA/Sebastien Nogier / POOL




Η Brigitte Macron, συνήθως πολύ συγκρατημένη, εμφανίζεται στο εξώφυλλο του τελευταίου Paris Match. «Ασκώ την επιρροή που μπορεί να έχει μια σύζυγος στον σύζυγό της», εκμυστηρεύεται η Πρώτη Κυρία

Στη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει πραγματικό καθεστώς για τη σύζυγο του αρχηγού του κράτους, υπάρχει πάντα μια αύρα καχυποψίας και διαμάχης για τις γυναίκες που καταλαμβάνουν την πτέρυγα Madame στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συζήτηση προκαλεί επίσης η ιστορία αυτού του σύγχρονου ζευγαριού, με μια σημαντική διαφορά ηλικίας (είναι 24 χρόνια μεγαλύτερη από αυτόν). Επίσης και η πρώτη συνάντηση τους που έγινε στο σχολείο, όταν η καθηγήτρια  Trogneux δίδασκε λογοτεχνία και διηύθυνε ένα θεατρικό εργαστήριο στο Καθολικό Λύκειο Providence στο Αμιέν.

“Υπήρχε τόση σύγχυση στο κεφάλι μου. Για μένα, ένα αγόρι τόσο μικρό ήταν κάτι απαγορευμένο”, θυμάται η Πρώτη Κυρία για την αρχή της ιστορίας του έρωτά τους. Ήταν παντρεμένη, με τρία παιδιά. “Το μόνο εμπόδιο ήταν τα παιδιά μου. Πήρα τον χρόνο μου για να μην καταστρέψω τη ζωή τους. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να επανέλθουν σε τροχιά. Μπορείτε να φανταστείτε τι ένιωσαν», συνεχίζει η Μπριζίτ Μακρόν, προσθέτοντας ότι δεν δίστασε για πολύ.

Η σχέση συνεχίστηκε όταν ο νεαρός Εμμανουήλ στάλθηκε για σπουδές στο Παρίσι από τους γονείς του. «Νόμιζα ότι θα ερωτευόταν κάποια της ηλικίας του. Δεν συνέβη, Οσο με αφορά δεν ξαναπήγα στο θέατρο του Providence».

Παρά την περιέργεια που γεννούν από τους γύρω τους, η Πρώτη Κυρία διαβεβαιώνει: «Είμαστε ένα κανονικό ζευγάρι. Μερικές φορές διαφωνούμε. Ασκώ την επιρροή που μπορεί να έχει μια γυναίκα στον άντρα της. Ή είναι πολλή ή είναι μηδενική. Το γεγονός ότι είναι Πρόεδρος δεν άλλαξε τίποτα. Πέρα από το ότι είμαστε στις εφημερίδες».

Οι ιδιωτικές στιγμές είναι λίγες, το πρωί και αργά το βράδυ. «Όταν νιώθω ότι είναι διαθέσιμος, κάνω ερωτήσεις και του λέω τη γνώμη μου». Πολύς λόγος έχει γίνει για τον ρόλο που παίζει σε ορισμένα υπουργεία, ξεκινώντας από αυτό της Παιδείας, για ευνόητους επαγγελματικούς λόγους. «Όταν αλληλεπιδρώ με υπουργούς, του το λέω. Το ίδιο ισχύει και για τις συζύγους αρχηγών κρατών, ενώσεις και ανθρώπους που μου στέλνουν μηνύματα».

Από το 2017, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Γάλλοι έχουν γράψει στην Πρώτη Κυρία. Επιστολές που συχνά αποτελούν αιτήματα βοήθειας και αναφορές σε κοινωνικές περιπτώσεις που δεν βρίσκουν απαντήσεις  από κρατικές δομές.

Ωστόσο στόχος κριτικής, ακόμη και βίαιης, είναι η σύζυγος του Προέδρου, όπως τους μήνες των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων ή των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τον περασμένο Μάιο, ένα από τα εγγόνια της δέχτηκε επίθεση από διαδηλωτές στην Αμιέν, την πόλη όπου γεννήθηκε και ο Μακρόν.

«Στα 27 χρόνια που γνωριζόμαστε, δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην με ξάφνιασε», συνεχίζει η Μπριζίτ Μακρόν για τον νεαρό σύζυγό της, που επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο του 2022. «Δεν έχω συναντήσει ποτέ μια τέτοια μνήμη, οπτική και ακουστική. Τέτοια ικανότητα πνευματικής αρχειοθέτησης. Είχα πολλούς πολύ έξυπνους μαθητές, αλλά κανέναν με τις ικανότητές του. Πάντα τον θαύμαζα”

Μόλις έγινε Πρόεδρος, ο Μακρόν αποφάσισε να κοινοποιήσει μια σειρά από επίσημες αποστολές που ανατέθηκαν στη σύζυγό του μέσω μιάς «λίστας διαφάνειας»: εκπροσώπηση της Γαλλίας δίπλα στον αρχηγό του κράτους σε διεθνείς συνόδους κορυφής και συναντήσεις, ανταπόκριση στα αιτήματα των Γάλλων πολιτών που επιθυμούν να τη συναντήσευν, να επιβλέπει τις επίσημες δεξιώσεις στο Elysée και να υποστηρίζει φιλανθρωπικά, πολιτιστικά ή κοινωνικά έργα που συμβάλλουν στη διεθνή φήμη της Γαλλίας.

Οι αποστολές που πραγματοποιεί η Πρώτη Κυρία κοινοποιούνται τακτικά στον ιστότοπο των Elysée και στη συνέχεια υποβάλλονται σε περιοδικούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πέρυσι είχε διατεθεί για αυτήν το 0,28% του προϋπολογισμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ίσο με 315 χιλιάδες ευρώ, σε μεγάλο βαθμό για τους μισθούς των συμβούλων της.

Mε πληροφορίες από repubblica.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Λεωνίδας Ρωμανός Νταβράνογλου είναι ένας από αυτούς τους «τρελούς» που βλέπεις στα ντοκιμαντέρ: Βρήκε την έχιδνα του Ατένμπορο στην Παπούα της Ινδονησίας [εικόνα, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: