Η ανάγκη μόνιμου Ελληνοκύπριου δημοσιογράφου στην έδρα του ΟΗΕ! Να είναι σε μόνιμη βάση στο “σβέρκο” του Γ.Γ., ζητώντας επίμονα απαντήσεις για το δίκιο μας!

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουτζάρικ (αριστερά). Credit UN Photo, Manuel Elías




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση στη Νέα Υόρκη όταν ήρθα πριν λίγα χρόνια, και αφότου είχα ήδη δει τις διάφορες διαδικασίες μέσα στην έδρα του ΟΗΕ, ήταν η συνεχής παρουσία Τούρκου δημοσιογράφου (Τουρκάλας κατ’ ακρίβεια), επί καθημερινής βάσης.

Εντύπωση επίσης μου είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η Κύπρος δεν διέθετε μια αντίστοιχη, μόνιμη, σταθερή παρουσία στην έδρα του ΟΗΕ.

Ανάσα στο πιο πάνω κενό έδινε ο αφυπηρετήσας φίλος Απόστολος Ζουπανιώτης, του οποίου το κενό είναι εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο και ο οποίος, εκπροσωπώντας το ΚΥΠΕ και το κρατικό κανάλι, έκανε έντονη την παρουσία του όποτε χρειαζόταν.

Την ίδια στιγμή, η κάθοδος από την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, του επίσης φίλου Μιχάλη Ιγνατίου ενίσχυε αυτή την προσπάθεια. Το παζλ έκλεινε ο φίλος Πανίκος Παναγιώτου (Φιλελεύθερος), κι αργότερα, ο υποφαινόμενος, ως ο πιο φρέσκος (αν χρειαζόταν κάτι να ρωτηθεί).

  • Φυσικά, οι προσπάθειες πάντα προσέκρουαν στα ξένα συμφέροντα, στις δικές μας αδυναμίες ως κράτος στο να προβάλουμε το πρόβλημα μας στη σωστή του βάση, αυτήν της εισβολής και κατοχής, και φυσικά στην άρνηση του θύτη, της Τουρκίας να διαβουλευτεί έστω (πόσο μάλλον να συμβάλει στο πρόβλημα).

Όλα αυτά και πολλά άλλα οδήγησαν τον ΟΗΕ σε μια παθητική στάση, με αποτέλεσμα, να ξέρουμε από πριν τι (δεν) θα μας απαντήσουν. Κάτι που συνεχίζεται.

Αναμφίβολα, η δική μας πλευρά περιέπεσε σε πολλά λάθη και πολλές υποχωρήσεις. Στοιχείο που η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και θα συνεχίσει να το πράττει ενόσω εμείς (το ίδιο το θύμα) συνεχίσουμε να είμαστε το καλό παιδί. Το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει και ο ΟΗΕ. Άλλωστε, πώς να μας λάβει υπόψιν (ο ΟΗΕ), όταν βλέπει ότι εμείς οι ίδιοι, ενώ είμαστε πέντε όλοι κι όλοι, έχουμε έξι γνώμες; Με μας θα ασχολείται;

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη λύπη του, που αποχωρεί χωρίς να έχει λύσει το Κυπριακό. Αναμενόμενο αυτό, όσες διαφωνίες κι αν είχαμε με τον Πρόεδρο (κι εγώ προσωπικά), κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέληση του να το λύσει αλλά και την αγάπη του για την πατρίδα μας.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά να λυθούν και ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να “γονατίσει στη δουλειά” για να βρει λύσεις, θα πρέπει να ιδρώσει για να μας βγάλει από τα διάφορα αδιέξοδα. Είναι αδύνατον να αναλυθούν όλα αυτά σε ένα τέτοιο κείμενο. Όμως, για κάθε θέμα, θεωρώ ότι πρέπει πάντα να υπάρχει και μια αρχή. Μια αρχή που θα αποσκοπεί στο να λύσει ένα πρόβλημα.

Γι’ αυτό και κλείνοντας, θα αναφερθώ στην αρχική μου αναφορά για την ανάγκη εργοδότησης μόνιμου Ελληνοκύπριου δημοσιογράφου, ο/η οποίος/α σε καθημερινή, μόνιμη βάση να είναι στο “σβέρκο” του Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και του ίδιου το Γ.Γ. του ΟΗΕ βομβαρδίζοντας τον με ερωτήσεις, ζητώντας επίμονα απαντήσεις και διεκδικώντας ασταμάτητα το δίκιο 200 χιλιάδων προσφύγων που έχασαν τις περιουσίες τους, τα νιάτα τους, τα όνειρα τους.

*Πρώτη δημοσίευση: ikypros.com

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Πρώτη Δημοσίευση: LA Voice.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είτε επιλέγουμε να πετάμε πέτρες, είτε μικραίνουμε το χάσμα Πολίτη-Πολιτικού! Η ουσία βρίσκεται σε ένα σάντουιτς!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: