Φύγετε όσο είναι καιρός από τη Ρωσία του Πούτιν προτρέπει τους Εβραίους ο εξόριστος αρχιραβίνος της Μόσχας

FILE PHOTO: O Πίνχας Γκολντσμιντ με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Οκτώβριο του 2022. EPA, VATICAN MEDIA




Ο εξόριστος αρχιραβίνος της Μόσχας Πίνxας Γκόλντσμιντ (Pinchas Goldschmidt) υποστηρίζει ότι ο Εβραϊκός πληθυσμός πρέπει να φύγει από τη Ρωσία όσο αυτό είναι δυνατόν, προτού καταστούν αποδιοπομπαίοι τράγοι των δεινών που προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτάμε πίσω στη ρωσική ιστορία, κάθε φορά που το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει, βλέπεις τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να ανακατευθύνει την οργή και τη δυσαρέσκεια των μαζών προς την εβραϊκή κοινότητα», λέει ο Πίνxας Γκόλντσμιτ σε αποκλειστική συέντευξη που δημοσιεύει ο Guardian.

«Το είδαμε αυτό στην τσαρική εποχή και στο τέλος του σταλινικού καθεστώτος».

«Βλέπουμε αυξανόμενο αντισημιτισμό ενώ η Ρωσία επιστρέφει σε ένα νέο είδος Σοβιετικής Ένωσης και βήμα προς βήμα το σιδερένιο παραπέτασμα κατεβαίνει ξανά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή για τους Ρώσους Εβραίους είναι να φύγουν», πρόσθεσε.

Ο Γκολντσμιντ παραιτήθηκε από τη θέση του και έφυγε από τη Ρωσία τον περασμένο Ιούλιο, αφού αρνήθηκε να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ασκήθηκε πίεση στους ηγέτες της κοινότητας να υποστηρίξουν τον πόλεμο και αρνήθηκα να το κάνω. Παραιτήθηκα γιατί το να συνεχίσω ως αρχιραβίνος της Μόσχας θα ήταν πρόβλημα για την κοινότητα λόγω των κατασταλτικών μέτρων που ελήφθησαν κατά των αντιφρονούντων», είπε.

Οι Εβραίοι της Ρωσίας έχουν μεταναστεύσει κατά δεκάδες χιλιάδες τα τελευταία 100 χρόνια, πρώτα στην Ευρώπη και την Αμερική και πιο πρόσφατα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την απογραφή του 1926 υπήρχαν 2.672.000 Εβραίοι στην τότε Σοβιετική Ένωση, το 59% από αυτούς στην Ουκρανία. Σήμερα μόνο περίπου 165.000 Εβραίοι παραμένουν στη Ρωσική Ομοσπονδία από έναν συνολικό πληθυσμό 145 εκατομμυρίων.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της Ρωσίας έκλεισε το ρωσικό παράρτημα του Εβραϊκού Πρακτορείου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τη μετανάστευση στο Ισραήλ.

Συνολικά, πιστεύεται ότι περίπου 200.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, μια έξοδος που επιταχύνθηκε όταν καθιερώθηκε η επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

«Υπάρχει ένα τμήμα της ρωσικής κοινωνίας που ονομάζεται creacle , η δημιουργική τάξη των επιχειρήσεων και των πολιτιστικών ηγετών, των διανοουμένων και των καλλιτεχνών», είπε ο Goldschmidt, «και νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων έχει φύγει από τη Ρωσία, κάτι που θα είναι πολύ επιζήμιο για τη ρωσική κοινωνία».

Είπε ακόμη ότι μεγάλο μέρος της εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία έχει επίσης φύγει και τώρα διαβιούν ως πρόσφυγες στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Ρουμανία.

Στην Ουκρανία έχει καταγραφεί μακρά ιστορία αντισημιτισμού από τα πογκρόμ στα τέλη του 19ου αιώνα έως τη διευκόλυνση των ναζιστικών σφαγών κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το πιο διαβόητο από αυτά ήταν η δολοφονία 33.000 Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο το 1941.

Δεδομένης αυτής της ιστορίας, ο Γολντσμιντ Goldschmidt είπε ότι ήταν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Volodymyr Zelenskiy, ο οποίος δεν έκρυψε την εβραϊκή του ταυτότητα, εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας με περισσότερο από το 70% των ψήφων.

«Ανοησία» του Πούτιν 

Αυτό το γεγονός καθιστά από μόνο του ανοησία τον ισχυρισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ουκρανία κυβερνάται από νεοναζί, είπε ο ραβίνος. «Δείξε μου μια άλλη χώρα που βρίσκεται στα χέρια των Ναζί, όπου η εβραϊκή κοινότητα ευδοκιμεί.

«Ωστόσο, δεν ξέρω πόσο Εβραίος νιώθει ο πρόεδρος [Zelenskiy]. Παίζει το εβραϊκό χαρτί για να ζητήσει βοήθεια από το Ισραήλ».

Ο Goldschmidt σημείωσε επίσης ότι ενώ οι Εβραίοι της Ρωσίας αντιμετώπιζαν ένα αβέβαιο μέλλον, ο αντισημιτισμός βρίσκεται σε άνοδο σε αυτό που από καιρό θεωρούνταν εβραϊκό καταφύγιο, τις ΗΠΑ.

Το 2018, ένας ένοπλος σκότωσε 11 πιστούς σε μια συναγωγή του Πίτσμπουργκ. Πέρυσι η Anti-Defamation League κατέγραψε ρεκόρ 2.717 αντισημιτικών περιστατικών στις ΗΠΑ, που κυμαίνονταν από επίθεση και παρενόχληση έως βανδαλισμό.

«Για πολλά χρόνια, οι Εβραίοι στις ΗΠΑ πίστευαν ότι ήταν μια εξαίρεση, πως ό,τι κι αν συνέβαινε στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί εκεί», λέει ο Goldschmidt. «Αλλά τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις σε Εβραίους εκεί παρά στην Ευρώπη».

«Αυτό που αλλάζει είναι ότι το πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο πολωμένο, αλλά και ο λόγος έχει ανατραπεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πόλωση που βλέπουμε έχει κάνει τον αντισημιτισμό πολύ πιο αποδεκτό».

Με πληροφορίες από Guardian

Ο Πούτιν δεν ευχήθηκε καλή χρονιά στους δυτικούς ηγέτες αλλά μόνο σε Ερντογάν, Άσαντ και Μαδούρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: