Ετοιμαζόμαστε γιατί ο Πούτιν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο με το νέο έτος, λέει ο “σιδερένιος στρατηγός” Ζαλούζνι

FILE PHOTO: Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, ο λεγόμενος “σιδερένιος στρατηγός”, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Photo via Twitter




Tην αίσθηση πως ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στο Κίεβο φαίνεται να έχει επιβεβαιώσει από πληροφορίες των υπηρεσιών του ο  αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας προειδοποιώντας ότι μια νέα ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα πιθανόν να εκδηλωθεί με το νέο έτος.

Σημειώνεται πως η απόπειρα της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις της εισβολής και κατέληξε σε φιάσκο, αφού οι η ουκρανική αντίσταση ανάγκασε τελικά τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.

  • Σε συνέντευξή του στον Economist , ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι – που είναι ευρέως γνωστός στην Ουκρανία ως “σιδερένιος στρατηγός” – είπε ότι προσπαθεί να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να επιχειρήσουν ξανά να καταλάβουν την πόλη, πιθανώς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για την επιστράτευση 300.000 εφέδρων  της Ρωσίας, είπε ότι η επιστράτευση είχε αποτέλεσμα.

«Μπορεί να μην είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Υπολογίζουμε ότι έχουν απόθεμα 1,2 έως 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων… Οι Ρώσοι ετοιμάζουν περίπου 200.000 νέους στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξαναπάνε στο Κίεβο».

Ο Ζαλούζνι είπε ότι οι στρατηγοί έχουν υπολογίσει πόσα άρματα μάχης, πυροβολικό και στρατιώτες χρειάζονται για να αποκρούσουν άλλη μια συντονισμένη προσπάθεια των ρωσικών στρατευμάτων.

Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι διοικητές έχουν αποσύρει τους στρατιώτες πίσω από την εμβέλεια των αμερικανικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS και ότι η Ουκρανία δεν έχει τίποτα άλλο με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Ο 49χρονος Ζαλούζνι έκανε μια σύγκριση με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και είπε «κάπου πέρα ​​από τα Ουράλια, ετοιμάζουν νέους πόρους».

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, πρέπει να ήταν 3,5 ή 4 χρόνια που δημιούργησαν [πόρους] εντατικά: ανθρώπους, εξοπλισμό, πυρομαχικά. Νομίζω ότι είχαν πόρους τριών μηνών για να πετύχουν τους στόχους τους. Το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει αυτούς τους πόρους και σπαταλούν τις δυνατότητές τους χωρίς να έχουν ουσιαστικά αποτέλεσμα, δείχνει ότι έκαναν λάθος. Τώρα πρέπει να ξανασκεφτούν πώς θα βγουν από αυτή την κατάσταση.

«Έτσι πιθανότατα ψάχνουν τρόπους να σταματήσουν [τις μάχες ]  με κάθε μέσο: βομβαρδισμούς αμάχων, αφήνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά μας να παγώσουν μέχρι θανάτου. Το χρειάζονται για έναν απλό σκοπό: χρειάζονται χρόνο για να συγκεντρώσουν πόρους και να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους στόχους τους.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είμαι ειδικός σε θέματα ενέργειας, αλλά μου φαίνεται ότι είμαστε στα πρόθυρα. Ισορροπούμε σε μια λεπτή γραμμή. Και αν [το ηλεκτρικό δίκτυο] καταστραφεί… τότε είναι που οι γυναίκες και τα παιδιά των στρατιωτών αρχίζουν να παγώνουν. Και ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό. Τι διάθεση θα έχουν οι μαχητές, φαντάζεστε; Χωρίς νερό, φως και θερμότητα, μπορούμε να μιλήσουμε για την προετοιμασία αποθεμάτων για να συνεχίσουμε να παλεύουμε;».

Παράλληλα, την άποψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων επανέλαβε σε  συνέντευξή του στον Guardian, και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρέζνικοφ, είπε ότι ενώ η Ουκρανία είναι πλέον σε θέση να αμυνθεί επιτυχώς από τις επιθέσεις πυραύλων της Ρωσίας με στόχο βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού δικτύου, προέκυψαν στοιχεία ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει μια ευρεία νέα επίθεση.

 

Βαλέρι Ζαλούζνι: O «Σιδερένιος Στρατηγός» της ουκρανικής αντεπίθεσης εξιστορεί πώς άλλαξε τον ρου του πολέμου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: