Οι ανορθόδοξες τακτικές του Σιδερένιου Στρατηγού Ζαλούζνι που ταπείνωσαν τον Πούτιν: «Δεν μας σταματά κανείς, ούτε ο χειμώνας» [video]

FILE PHOTO: Ο “σιδερένιος στρατηγός” Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και αγαπημένος ήρωας των Ουκρανών που τον λένε και … “αρκούδο”. Photo via Twitter@NEXTA




Για μήνες, από τα τέλη του καλοκαιριού, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχιζαν μια σχολαστική αντεπίθεση για να ανακτήσουν τη νότια πόλη της Χερσώνας από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής.

Με διοικητή τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, ο στόχος του στρατού ήταν να αναπτύξει προερχόμενο από τη Δύση πυροβολικό ακριβείας για να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στον ποταμό Δνείπερο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απώλειες της Ουκρανίας απέναντι σε μια σαφώς μεγαλύτερη ρωσική δύναμη.

Χειρουργικά πλήγματα στόχευαν αποθήκες όπλων, θέσεις διοίκησης και δύο γέφυρες που συνδέονται με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, για να απομονωθούν σταδιακά περισσότεροι από 20.000 Ρώσους στρατιώτες.

Η στρατηγική κορυφώθηκε και μετατράπηκε σε  ήττα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου υποχώρησαν από την Χερσώνα και άλλες περιοχές της επαρχίας λίγο πριν από μια εβδομάδα.

Πίσω από την επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο βρίσκεται το χέρι καθοδήγησης του ανθρώπου που οι Ουκρανοί αποκαλούν «σιδερένιο στρατηγό», αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Η ικανότητα του Ζαλούζνι να προσαρμόζεται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης αποδείχθηκε στο Χάρκοβο, όπου τα στρατεύματά του ανέφεραν ότι η ρωσική γραμμή είχε κενά άμυνας.

Σε αντίθεση με την αργή φθορά που πέτυχε στη Χερσώνα, ο Ζαλούζνι και οι στρατηγοί του άδραξαν τη στιγμή. Τον Σεπτέμβριο οδήγησαν μια κεραυνοβόλο αντεπίθεση που οδήγησε τους Ρώσους στρατιώτες να τραπούν σε φυγή βιαστικά – αφήνοντας πίσω τα πάντα, από τανκς μέχρι αρβύλες.

Ο Αντρέι Ζαγκοροντνιουκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και νυν κυβερνητικός σύμβουλος για την ασφάλεια απέδωσε την επιτυχία του Ζαλύζνι στην ικανότητά του να εκχωρεί καθήκοντα, να ενθαρρύνει την πρωτοβουλία μεταξύ των χαμηλότερων βαθμίδων και να παίρνει την ανατροφοδότηση που απαιτείται για να αντιδρά στις ευκαιρίες.

«Οι άνθρωποι στο έδαφος γνωρίζουν την κατάσταση πολύ καλύτερα από ό,τι στο Κίεβο. Είναι εκεί. Βοηθούν στην οικοδόμηση αυτού του πολέμου όταν βλέπουν τα αδύναμα σημεία του εχθρού», είπε. Το στυλ διοίκησης του στρατηγού «επιτρέπει σε άλλους να συνειδητοποιήσουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους», ενώ στον στρατό της Ρωσίας «μόνο ένας έως δύο άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις και στους υπόλοιπους λένε να σωπάσουν», είπε.

Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα όπλα που παρέχονται από δυτικούς συμμάχους, «αυτό το πλεονέκτημα υπερτερεί του μεγαλύτερου αριθμού πυροβολικού, αρμάτων μάχης και οτιδήποτε άλλο έχει η Ρωσία», πρόσθεσε.

Δεν θα σταματήσουμε για τον χειμώνα…

«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί να σταματήσουν για το χειμώνα  . . . Θα διατηρήσουν την πίεση στις ρωσικές δυνάμεις, δεν θα τους αφήσουν χρόνο να διορθώσουν τα προβλήματά τους ή να ενισχύσουν την άμυνα», έγραψε στο Twitter ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας.

Όταν ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, πρότεινε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα για να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία, ο Ζαλούζνι, ο οποίος σπάνια μιλάει δημόσια, αποδοκίμασε την πρόταση.

Σε ανάρτηση στο Facebook έγραψε πως είχε πει στον Αμερικανό ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία μόλις προ τριών ημερών ότι «στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε ολόκληρη την ουκρανική γη από τη ρωσική κατοχή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε με αυτόν τον τρόπο. . . Ο μόνος όρος για διαπραγμάτευση: Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει όλα τα εδάφη που έχουν καταλάβει».

Ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος επαίνεσε την ικανότητα του Ζαλούζνι να αντιδρά γρήγορα στις κινήσεις και τις αποτυχίες της Ρωσίας.

Η άμυνα του Κιέβου

Ως παράδειγμα ανέφερε την άμυνα του Κιέβου στις πρώτες μέρες του πολέμου, όπου τα ρωσικά στρατεύματα υπερέκτειναν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους και “κόλλησαν” , με αποτέλεσμα  να χτυπηθούν από ουκρανικές μονάδες που δρούσαν στα πλευρά τους.
«Διατηρούσε τις δυνάμεις του ευέλικτες και δεν τους επέτρεψε ποτέ να ανασυνταχθούν.
Η παραμονή σε κίνηση είναι δύσκολη και απαιτεί πειθαρχία», είπε ο αξιωματούχος.

Στη μάχη για το Κίεβο, η απόφαση του Ζαλούζνι να διαλύσει την ουκρανική αεράμυνα ήταν κρίσιμη για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να αποκτήσει πλήρη αεροπορική υπεροχή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο “σιδερένιος στρατηγός”

Γεννημένος στην πόλη Novohrad-Volynsky στα δυτικά της χώρας, ο Ζαλούζνι, 49 ετών, αποφοίτησε από μια τοπική σχολή μηχανουργικής το 1993, δύο χρόνια αφότου η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

Αργότερα γράφτηκε στη στρατιωτική ακαδημία της Οδησσού απ’ όπου αποφοίτησε το 1997.

Στάλθηκε στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μετά το 2014, όταν η Μόσχα άρχισε να υποδαυλίζει τον πόλεμο μέσω των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο υποχρηματοδοτούμενος στρατός της Ουκρανίας αρχικά πιάστηκε στα πράσα  και έχασε τμήματα εδάφους από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές. Αλλά ήταν εδώ που τα στρατεύματα του Κιέβου ανασυντάχθηκαν και ατσαλώθηκαν στη μάχη – και όπου ο Ζαλούζνι σφυρηλάτησε τη φήμη για ανορθόδοξες τακτικές.

Σε ένα τέτοιο επεισόδιο που μνημονεύεται έστειλε το πυροβολικό σε «σχεδόν αδιάβατες περιοχές » για να ανατινάξει μια αποθήκη όπλων, θυμάται ο αντιστράτηγος Μιχαήλο Ζαμπρόντσκι, πρώην διοικητής του Ζαλούζνι, μιλώντας στους Financial Times.

«Δούλεψε αριστοτεχνικά», είπε . «Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον εχθρό γιατί ήταν πολύ γρήγορο».

Διορισμένος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από  τον Ιούλιο του 2021, ο στρατηγός  θεωρείται τώρα απ’ τους Ουκρανούς ήρωας, ωστόσο λίγοι έξω από τους στρατιωτικούς κύκλους έχουν ακούσει τη φωνή του.

Δίνει σπάνια συνεντεύξεις και ένα κοντινό του πρόσωπο είπε ότι περνά τον περισσότερο χρόνο σε αίθουσες πολεμικών συμβουλίων.

Ο Ζαλούζνι «είναι προϊόν της νέας ουκρανικής γενιάς αξιωματικών», είπε ο Ζαγκοροντνίκ. «Μπορείς να το δεις όσο μιλάς μαζί του. Είναι απλός . Μιλάει ξεκάθαρα [και είναι] πολύ ευθύς.».

Ο στρατηγός, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες, έχει γίνει αγαπημένο θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας, όπου τα memes οργιάζουν με “τρυφερές” αναφορές στην φιγούρα του που μοιάζει με αρκούδα.

Στα 70ά γενέθλια του Πούτιν αυτό το φθινόπωρο, ένα στρατιωτικό κανάλι στο Telegram δημοσίευσε μια καρικατούρα ενός υπερμεγέθους Ζαλούζνι που στέκεται πίσω από τον Ρώσο ηγέτη, καλύπτοντας τα μάτια του μικρότερου άνδρα καθώς ετοιμαζόταν να σβήσει τα κεριά σε μια τούρτα.

Ώρες αργότερα, μια τεράστια έκρηξη κατέστρεψε τη γέφυρα του Κερτς που χτίστηκε με εντολή του Πούτιν για να συνδέσει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Εντάσεις με τον Ζελένσκι;

Οι φήμες για εντάσεις μεταξύ του αρχηγού του στρατού και του δημοφιλούς προέδρου της Ουκρανίας  έχουν φουντώσει τους τελευταίους μήνες, λένε οι Financial Times, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ζαλούζνι είναι επίσης ένα από τα πιο αξιόπιστα πρόσωπα της χώρας.

Και οι δύο επιμένουν ότι πρόκειται για ρωσική παραπληροφόρηση που σκοπό έχει να πυροδοτήσει την ένταση στην ηγεσία του Κιέβου.

Αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι ζητήθηκε από τον Ζαλούζνι να χαλαρώσει το δημόσιο προφίλ του.

Ο ίδιος ο Ζαλούζνι δεν παίρνει όλα τα εύσημα για τις επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, καθώς χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαινέσει τους συναδέλφους αξιωματικούς, τα στρατεύματα και τους πολίτες.

Αυτοί που κατονομάζει περιλαμβάνουν τον συνταγματάρχη Oleksandr Syrskyi, αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, για τον ρόλο του στην άμυνα του Κιέβου και την ανατολική αντεπίθεση και τους αντιστράτηγους Serhiy Shaptala και Serhiy Nayev, που διοικούν τις δυνάμεις του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

«Η πραγματική ηγεσία και το θάρρος αποκαλύπτονται σε αποφασιστικές καταστάσεις», έγραψε πρόσφατα ο Ζαλούζνι. «Οι διοικητές μας δεν καθοδηγούνται από την αρχή ότι τα στρατεύματα απλώς «προχωρούν». Αντίθετα, λέμε «ακολουθήστε το παράδειγμά μου».

Για τον Ολέξι Ρέζνικοφ,υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, το ταλέντο του Ζαλούζνι έγκειται στη χρήση του μικρότερου μεγέθους της Ουκρανίας προς όφελός της.

«Όπως ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ», είπε, «τους χτυπάμε με σφεντόνες».

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Financial Times

 

Βαλέρι Ζαλούζνι: O «Σιδερένιος Στρατηγός» της ουκρανικής αντεπίθεσης εξιστορεί πώς άλλαξε τον ρου του πολέμου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: