Επεισόδια με μολότοφ, χημικά και οδοφράγματα σε Εξάρχεια – Θεσσαλονίκη: 35 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ [photos – video]

ιαδηλωτές ρίχνουν μολότωφ, στην πορεία μνήμης για την 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Σε εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης οι πορείες μνήμης για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ενώ επεισοδιακές ήταν και οι διαμαρτυρίες από κοινότητες Ρομά για τον βαρύ τραυματισμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από όπλο αστυνομικού.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε συνολικά 35 προσαγωγές.

Στα Εξάρχεια σημειώθηκαν επεισόδια με βόμβες μολότωφ, φωτιές και δακρυγόνα. Νεαροί που αποσπάστηκαν από την πορεία, καθώς αυτή διαλυόταν, έστριψαν στη οδό Εμ. Μπενάκη όπου άναψαν φωτιές και κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια όπου πέταξαν βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδίωξαν τους νεαρούς ακόμη και μέσα σε πολυκατοικίες.

Στην περιοχή των Εξαρχείων βρέθηκαν και δυο «Αίαντες» της αστυνομίας που έσβησαν φωτιές και απεμάκρυναν οδοφράγματα.

Επίσης, επεισόδια σημειώθηκαν και περιμετρικά της Ομόνοιας όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν κάδους σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ εμφανίστηκε και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ .

Επεισόδια στα Εξάρχεια. φωτό: Hellas Journal

Ένταση σημειώθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τις 8 το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια

Στο ύψος του τουρκικού προξενείου, στην οδό Αποστόλου Παύλου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Στη συνέχεια, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στην οδό Ολυμπιάδος. Έχουν προκληθεί ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σπεύδουν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού(αύρα) της Αστυνομίας που βρίσκεται στο σημείο συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης.

H πορεία είχε μαζική συμμετοχή και ξεκίνησε γύρω στις 7 το απόγευμα από την Καμάρα, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές, αρχικά κινήθηκαν με κατεύθυνση την οδό Εθνικής Άμυνας, Tσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και επέστρεψαν στην Εγνατία. Λίγο μετά τις 8 επέστρεψαν στην Καμάρα και ανέβηκαν προς τη Ροτόντα.

Περίπου 7.000 συμετείχαν στην πορεία των Αθηνών

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Στην πορεία επίσης βρέθηκαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης.

Πλήθος διαδηλωτών, στην πορεία μνήμης για την 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Αθήνα, Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε αναβρασμό οι Ρομά

Επεισόδια σημειώθηκαν όλη την ημέρα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Μέγαρα, το Ζευγολατιό και την Αθήνα. Στα Διαβατά, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές, ενώ το ίδιο έκαναν στη λεωφόρο Μεσογείων, στο Νομισματοκοπείο, όπου πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων καταμεσής του δρόμου.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησε ομάδα 100 με 150 ατόμων στο κτίριο της Οικονομικής Αστυνομίας, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Από την επίθεση δεν σημειώθηκαν φθορές στο κτίριο, ούτε τραυματισμοί.

Ηρεμία επικρατoύσε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αυλίζα Αχαρνών όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια με Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.




Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν 2 αστυνομικοί από αντικείμενα που δέχθηκαν και διακομίσθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Νωρίτερα επίσης άνοιξε και η περιφερειακή Αιγάλεω την οποία είχαν κλείσει Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Το πρωί της Τρίτης, Ρομά έστησαν οδοφράγματα κι άναψαν φωτιές έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε ο 34χρονος αστυνομικός, ενώπιον του ανακριτή. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όταν μετά από καταδίωξη πυροβόλησε τον 16χρονο, πατέρα ενός βρέφους. Ο αστυνομικός θα απολογηθεί την Παρασκευή, ενώ ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα επεισόδια με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ ενεπλάκη και ο πατέρας του, ο οποίος φώναζε ότι σκοτώσανε τον γιο του.



«Μία εν ψυχρώ επίθεση εις βάρος ενός ανήλικου, γιατί δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ, πρόκειται για ευθεία βολή», δηλώνει ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του ανηλίκου.




Εικόνες χάους στη δυτική Θεσσαλονίκη, με αγανακτισμένους Ρομά, να καίνε λάστιχα και δύο σκαπτικά οχήματα, ενώ έξω από το Νομισματοκοπείο στην Αθήνα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να κλείσουν κάποιες λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα καθόδου της Λεωφόρου Μεσογείων.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του στην προπορευόμενη μηχανή. Ισχυρίζεται πως: «Πήγε να εμβολίσει τη μηχανή που ήταν μπροστά. Πυροβόλησα μία φορά στον αέρα και μία προς το αυτοκίνητο. Κινδύνευε η ζωή των συναδέλφων».

Ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση του υποτιθέμενου θανάτου της προσφυγοπούλας στον Έβρο: Ρίχνουν τις ευθύνες στον Έλληνα ανταποκριτή του Spiegel

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: