Χριστούγεννα χωρίς περιορισμούς και αυξημένους τζίρους: Επί ποδός η τροχαία για την μεγάλη έξοδο – Προσοχή στις λοιμώξεις…

Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης διασκεδάζουν στο χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλατεία Συντάγματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Χριστούγεννα χωρίς περιοριστικά μέτρα θα γιορτάσουμε φέτος, αλλά με αυξημένη προσοχή, τήρηση των γνωστών, πλέον, μέτρων προστασίας και υιοθέτηση συμπεριφορών ασφάλειας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συστήνουν οι επιστήμονες.

Παράλληλα η κίνηση στα καταστήματα είναι αυξημένη και η αγορά προσδοκά αυξημένο εορταστικό τζίρο, ενώ η Τροχαία βρίσκεται σε εγρήγορση διότι σήμερα
αναμένεται η κορύφωση της εξόδου των Χριστουγέννων.

Σε ότι αφορά τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) βρίσκονται σε έξαρση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με την αύξηση να αφορά κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών, η θετικότητα του ιού γρίπης παραμένει υψηλά, η λοίμωξη Covid-19 παραμένει σε σταθερότητα ως προς τα κρούσματα και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV είναι σταθερή, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.


Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των περιστατικών κατά τις γιορτές

Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες. «Είναι μία εποχή τώρα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο που καταγράφονται αρκετά περιστατικά με προβλήματα αναπνευστικά και ιογενείς λοιμώξεις. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης και Covid», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και όπως εκτιμά περισσότερα κρούσματα θα καταγραφούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Σχετικά με τη γρίπη σημειώνει ότι είναι σε έξαρση και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Εκτιμά επίσης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει μια μικρή αύξηση κρουσμάτων.
Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις εορταστικές ημέρες, όπου υπάρχει χαλαρότητα και συναθροίσεις, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ο ένας μεταδίδει στον άλλο». Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να μην μολυνθούμε και να μην διασπείρουμε ιούς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας έχουμε εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί πλέον με τα βασικά μέτρα προστασίας», εξηγεί η κ. Παγώνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι γνωστά και ο κάθε πολίτης έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Η κ. Παγώνη προτείνει, εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, «ακόμα, έχουν περιθώριο οι ανεμβολίαστοι», χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή συγχρωτισμού, απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα. Ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρει, πρέπει να επιδείξουμε με την λοίμωξη Covid-19 και ενθαρρύνει τους πολίτες πριν το ρεβεγιόν ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς να κάνουν χρήση self test, μήπως είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν. Επίσης χρήση αντισηπτικών για καθαρισμό των χεριών. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

Ανοικτά τα καταστήματα

Ανοιχτά είναι την παραμονή Χριστουγέννων τα καταστήματα με τον εμπορικό κόσμο να εναποθέτει τις ελπίδες του στις αγορές τελευταίας στιγμής ρίχνοντας στη «μάχη» δελεαστικές προσφορές. Η εφετινή εορταστική κίνηση στην αγορά ξεκίνησε ικανοποιητικά με τους εμπορικούς δρόμους της χώρας να έχουν έντονη κινητικότητα ενώ η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

Οι έμποροι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, προσδοκούν εφέτος μεγαλύτερο εορταστικό τζίρο από τα 3,6 δισ. ευρώ, του περυσινού Δεκεμβρίου, ενώ οι καταναλωτές εύλογα αναζητούν προσιτές τιμές, ανάλογες με το «ψαλιδισμένο» διαθέσιμο εισόδημα τους.

Τα επίσημα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι τώρα δείχνουν μια «πληθωριστική», αλλά ενθαρρυντική αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο που υπερβαίνει σε ετήσια βάση το 10% και η οποία αναμένεται να διατηρηθεί κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας αισιοδοξεί ότι η φετινή εορταστική περίοδος μπορεί να αναπληρώσει μέρος του χαμένου τζίρου των 2 δισ. ευρώ, των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας, καθώς και να ανακτήσει μέρος του τζίρου που για τον ίδιο λόγο, μετατοπίστηκε μέσω του ηλεκτρονικό εμπορίου σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

Αναφορικά με την Αττική, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η εμπορική κίνηση εξελίσσεται αρκετά καλά από πλευράς επισκεψιμότητας, ενώ η συνέχεια αναμένεται καλύτερη για τα εμπορικά σε όλες τις στολισμένες και εντυπωσιακά με led φωταγωγημένες αγορές του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εμφανές πως το ενδιαφέρον των καταναλωτών προσελκύει πρώτα το γιορτινό κέντρο της Αθήνας, τα πολυκαταστήματα, υπερκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ενώ ακολουθούν χωρίς να υστερούν τα εμπορικά καταστήματα στις μεγάλες και μικρότερες περιφερειακές αγορές των πόλεων της Αττικής.

Στα 145 ευρώ η κατά κεφαλήν δαπάνη

Λιγότερο σε σχέση με το 2021 θα δαπανήσουν φέτος τα Χριστούγεννα 7 στους δέκα καταναλωτές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία του κοινού, ποσοστό 71%, θεωρεί ότι η αξία των αγορών της τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένη, 8% εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη, ενώ 22% θεωρούν ότι θα μείνει αμετάβλητη. Το μεγαλύτερο ποσοστό 38% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους, άνω του 50%. Μεσοσταθμικά, η εκτίμηση των καταναλωτών μεταφράζεται σε μία εκτιμώμενη μείωση 31%, δηλαδή ότι φέτος θα χαθεί περίπου το 1/3 του περσινού «τζίρου».

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 145 ευρώ κατά κεφαλήν (έναντι 146 ευρώ που ήταν η περυσινή εκτίμηση στην αντίστοιχη έρευνα του ΣΕΛΠΕ). Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 19% μέχρι 50 ευρώ, το 25% έως 100 ευρώ, το 23% από 101 έως 200 ευρώ, το 14% από 200 έως 500 ευρώ και το 4% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά ποσοστό 52% θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές. Σε σχέση με τις διαδικτυακές αγορές, το 15% δηλώνει ότι θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του ηλεκτρονικά (έναντι 16% το 2021), ποσοστό που δείχνει τη δυναμική των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Το 65% δηλώνει ότι θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος σε φυσικά καταστήματα, ενώ ένα 20% δηλώνει ότι δεν θα αγοράσει. Πρακτικά η αναλογία διαμορφώνεται σε 1 καταναλωτής αγοράζει κυρίως ηλεκτρονικά για 4 καταναλωτές που αγοράζουν κυρίως φυσικά.

Αύξηση καταναλωτικών δαπανών για δώρα

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκαλεί παραδοσιακά αύξηση καταναλωτικών δαπανών, τόσο για δώρα και αγορές προϊόντων, όσο και για τα παραδοσιακά εορταστικά «τραπέζια», αλλά και για μικρά ή μεγάλα ταξίδια με την ευκαιρία των διακοπών – αργιών. Όπως προκύπτει από το «Βαρόμετρο της ΚΕΕΕ», την Πανελλαδική Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, την Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για δώρα και αγορές προϊόντων υπολογίζεται σε 126 ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά νοικοκυριό για τα εορταστικά τραπέζια εκτιμάται στα 110 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, ο συνολικός τζίρος για δώρα και αγορές προϊόντων κατά την εορταστική περίοδο εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος για τα εορταστικά τραπέζια των νοικοκυριών εκτιμάται σε 0,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το 73% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν για τις γιορτές. Ποσοστό 13% θα ταξιδέψει με διαμονή σε ιδιόκτητο σπίτι ή σε φίλους/συγγενείς, 6% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό με διαμονή σε ξενοδοχείο ή άλλο πληρωμένο κατάλυμα, 3% θα ταξιδέψει στο εξωτερικό σε φίλους ή συγγενείς και παρόμοιο ποσοστό (3%) θα ταξιδέψει στο εξωτερικό με διαμονή σε ξενοδοχείο ή άλλο πληρωμένο κατάλυμα. Συνεπώς, συνολικά το 6% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι θα ταξιδέψουν σε εσωτερικό ή εξωτερικό σε πληρωμένο ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα.

Κατά την εορταστική περίοδο ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές στις αγορές τους. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΠΚΑ-Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, για κάθε αγορά τους να επιμένουν στην έκδοση απόδειξης πληρωμής και να προτιμούν προϊόντα από καταστήματα, όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορούνε να βρουν, ώστε να αποζημιωθούν, σε περίπτωση, που το προϊόν είναι ελαττωματικό. Επίσης, να κάνουν έρευνα αγοράς, αυστηρό προγραμματισμό αγορών, βάσει του οικογενειακού προϋπολογισμού και να μην προσφεύγουν σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές πριν αγοράσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια ή παιδικά παιχνίδια να ενημερώνονται για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.

Επί ποδός η Τροχαία

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται από το πρωί τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης λόγω της εξόδου των εκδρομέων των Χριστουγέννων, που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διατεθεί περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει θέσει από χθες (23/12) σε εφαρμογή μια σειρά αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Τα ισχύοντα μέτρα περιλαμβάνουν:

– Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.

– Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

– Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

– Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

– Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

– Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

– Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, μέσω της διενέργειας τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) με σκοπό την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπρόσθετα, εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, ισχύει για το ρεύμα εξόδου από τις 08:00 το πρωί έως τις 13:00 σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Τέλος, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς:

– να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,

– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,

– να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

– να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,

– σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Χριστούγεννα χωρίς περιορισμούς, αλλά με αυξημένη προσοχή για την προστασία από τις ιογενείς λοιμώξεις
ΕΛΛΑΔΑ /Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, 08:08:05 / Τελευταία Ενημέρωση: 08:20 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: