Χιονοθύελλα του αιώνα στις ΗΠΑ: Σπίτια θαμμένα στο χιόνι, άγριες ιστορίες διάσωσης και λεηλασίες [Πρωτοφανή βίντεο]

Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσίευσε στο twitter η αστυνομία της Νέας Υόρκης




Στους 28 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης,

με χιλιάδες πολίτες να παραμένουν χωρίς ρεύμα εν μέσω της τεράστιας χειμερινής καταιγίδας που πλήττει τη Βόρεια Αμερική.

Σε όλες τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

 

Στο Μπάφαλο, κρατικός αξιωματούχος είπε ότι η στρατιωτική αστυνομία έχει επιστρατευθεί για να βοηθήσει στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην πόλη, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση οδήγησης.

Έχουν αναφερθεί λεηλασίες σε σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η χειμερινή καταιγίδα οδήγησε στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.800 μόνο το πρωί της Τρίτης.

Χιλιάδες επιβάτες έχουν μείνει αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια όλης της χώρας.

 

Ωστόσο, οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν, με ελάχιστες χιονοπτώσεις αύριο και ελαφρώς θερμότερο καιρό.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, αξιωματούχοι στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης – η οποία περιλαμβάνει το Μπάφαλο – δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάφαλο, Μπάιρον Μπράουν. “Γνωρίζουμε ότι ο αριθμός στην κομητεία Έρι είναι μεγαλύτερος».

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών καθώς ξεπαγώνει το χιόνι.

Στην κομητεία Έρι, οι αρχές της πόλης την Τρίτη απομάκρυναν τον πάγο και τα εμπόδια από τις αποχετεύσεις καταιγίδων εν όψει αυτού που οι αξιωματούχοι ανέφεραν ως «ταχεία τήξη».

 

Ο Αστυνομικός Επίτροπος του Μπάφαλο Τζόζεφ Γκραγκμάλια είπε ότι οι λεηλασίες «ακόμη συνεχίζονται». Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα.

«Δεν είναι άνθρωποι που κλέβουν τρόφιμα, φάρμακα και πάνες», είπε. «Καταστρέφουν καταστήματα. Κλέβουν τηλεοράσεις, καναπέδες, ό,τι άλλο πιάσουν στα χέρια τους».

 

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την ομοσπονδιακή υποστήριξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Η καρδιά μου είναι με αυτούς που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα αυτό το Σαββατοκύριακο», έγραψε στο Twitter.

Η γειτονική πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ έστειλε επίσης υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για να της παράσχουν περαιτέρω βοήθεια.

Η κυβερνήτης της Πολιτείας Κάθι Χότσουλ, περιέγραψε την καταιγίδα ως «τη χιονοθύελλα του αιώνα».

 

«Είναι σαν να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη» περιέγραψε.

Αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη δήλωσαν ότι το προσωπικό έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκε να πηγαίνει από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ψάχνοντας για επιζώντες της καταιγίδας, ενίοτε βρίσκοντας πτώματα σε αυτοκίνητα και χιονοστιβάδες.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους θανάτους οφείλονται σε καρδιακή ανακοπή την ώρα που άνθρωποι φτυάριζαν το χιόνι.

 

Το Μπάφαλο εξέδωσε μάλιστα προειδοποίηση, ειδοποιώντας τους ανθρώπους ότι η υπερβολική καταπόνηση με το φτυάρι του χιονιού μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή τραυματισμούς στην πλάτη.

Τραγικές ιστορίες

Κάτοικοι της περιοχής διηγήθηκαν τρομακτικές αποδράσεις από την καταιγίδα τις τελευταίες μέρες.

Μια οικογένεια με μικρά παιδιά – ηλικίας από δύο έως έξι – χρειάστηκε να περιμένει 11 ώρες πριν διασωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας των Χριστουγέννων.

Φωτογραφία από βίντεο του Guardian

«Ημουν απλά απελπισμένος», είπε ο πατέρας, Zila Santiago, στο CBS News. Είπε ότι κατάφερε να παραμείνει ζεστός με την οικογένειά του κρατώντας τον κινητήρα σε λειτουργία ενώ ξεγέλασε την αγωνία των παιδιών παίζοντας παιχνίδια μαζί τους.

Από την πλευρά του Ντίτζακ Ιλούνγκα από το Γκέτεσμπουργγκ του Maryland είπε στο CBS News ότι ήταν καθ’ οδόν για να επισκεφτεί συγγενείς στο Hamilton του Οντάριο, με τις κόρες του όταν το SUV τους παγιδεύτηκε στο Buffalo.

Αφού πέρασε ώρες με τη μηχανή σε λειτουργία, έκανε την απελπισμένη επιλογή να ρισκάρει μέσα στην καταιγίδα για να φτάσει σε ένα κοντινό καταφύγιο.

Πήρε την εξάχρονη Destiny στην πλάτη του, ενώ η 16χρονη Cindy κρατούσε το κουτάβι τους και ακολουθούσε τα ίχνη τους στο χιόνι.

«Αν μείνω σε αυτό το αυτοκίνητο, θα πεθάνω εδώ με τα παιδιά μου», είπε.

Και εκμυστηρεύθηκε ότι έβαλε τα κλάματα όταν η οικογένεια πέρασε τις πόρτες του καταφυγίου. «Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου».

 

Ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών έχει αναφερθεί στη Νέα Υόρκη, θάνατοι που σχετίζονται με καταιγίδες έχουν αναφερθεί σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Βερμόντ, του Οχάιο, του Μιζούρι, του Ουισκόνσιν, του Κάνσας και του Κολοράντο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτιμάται ότι 250.000 σπίτια και επιχειρήσεις αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος, αν και η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταθερά. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ρεύμα την Τρίτη.

Με πληροφορίες από BBC

Η χιονοθύελλα του αιώνα μαίνεται: Ηνωμένες Πολιτείες από πάγο * 57 νεκροί, χωρίς νερό και ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: