Πρώτη λειτουργία για τον Ναό Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης

O ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στο “σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης via Santiago Calatrava @S_Calatrava




Μετά από μια διαδικασία ανοικοδόμησης που διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες, η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άνοιξε ξανά στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία και το εθνικό ιερό του Αγίου Νικολάου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, «αντικρύζει» τώρα τα μνημεία των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στους Δίδυμος Πύργους.

Το ιστορικό της ανακατασκευής

Ο νέος ναός σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα κατά τα πρότυπα των βυζαντινών ναών, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με έναν κεντρικό τρούλο. Ο ναός είναι καλυμμένος με πεντελικό μάρμαρο, αυτό που χρησιμοποιήθηκε στον Παρθενώνα, ενώ τη νύχτα ο τρούλος του, μέσα από τα ημιδιαφανή μαρμάρινα πάνελ, λάμπει σαν φάρος.

Ο Καλατράβα, ο οποίος σχεδίασε επίσης τον σιδηροδρομικό κόμβο, γνωστό ως Oculus, στο εμπορικό κέντρο, είπε ότι επισκεπτόταν συχνά τον Αγιο Νικόλαο καθώς πλησίαζε η αποπεράτωσή του, αν και δεν παρέστη στην τελετή της Τρίτης. «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να είμαι εκεί» είπε ο αρχιτέκτων από το γραφείο του στη Ζυρίχη. «Νομίζω ότι είναι ένα πολύ όμορφο έργο. Είμαι πολύ περήφανος».

Ο Καλατράβα ανέφερε πως, όταν επισκέφθηκε τον Αγιο Νικόλαο με φίλους, του είπαν ότι «είναι ένα κόσμημα. Και νομίζω ότι είναι έτσι. Είναι κάτι μικρό αλλά πολύ σημαντικό σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της Νέας Υόρκης».

Η εικονογραφία του ναού

Η εικονογραφία στο εσωτερικό φιλοτεχνήθηκε από μοναχό της Μονής Ξενοφώντος στο Αγιον Όρος, τον πατέρα Λουκά. Ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, πρώην γενικός εφημέριος της Αρχιεπισκοπής και βασικός παράγοντας στην ανοικοδόμηση του ναού, είπε ότι ο πατέρας Λουκάς δεν κλήθηκε απλώς να δημιουργήσει παραδοσιακές εικόνες, αλλά «να δείξει την πραγματικότητα της 11ης Σεπτεμβρίου».

Σε ένα έργο που απεικονίζει την ημέρα των επιθέσεων, βάρκες πλέουν για να σώσουν ανθρώπους που διαφεύγουν την καταστροφή καθώς καίγονται οι Δίδυμοι Πύργοι. Σε ένα άλλο, ο Χριστός καλωσορίζει όσους διασώστες έσπευσαν πρώτοι στο σημείο, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών και των πυροσβεστών, στην Ανάσταση.

«Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που θα δείτε σε όλη την ορθόδοξη παράδοση που περιλαμβάνει σύγχρονες σκηνές για την Ανάσταση» είπε ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος. «Δεν το έχουμε ξανακάνει αυτό σε καμία ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο».

Σε υπουργικούς θώκους ομογενείς μετά τη νίκη τους στις εκλογές για την πολιτειακή κυβέρνηση στη Βικτώρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: