Τουρκικό φαγοπότι στις σουϊτες του Trump Hotel: Πονηριές του Ερντογάν για πρoσέγγιση του πλανητάρχη ξεσκεπάζει το CNN

To Trump Hotel στην Ουάσινγκτον. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Οι κυβερνήσεις έξι ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ξόδεψαν περισσότερα από 700.000 δολάρια σε ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του, σύμφωνα με πρόσφατα λογιστικά έγγραφα που δημοσιεύει το CNN και δημιουργούν βάσιμες υποψίες για απόπειρα προσωπικού «καλοπιάσματος» του τότε Προέδρου με σκοπό την επίτευξη πολιτικών κερδών, κάτι που προσκρούει ευθέως και στο Αμερικανό Σύνταγμα.

«Τα νέα έγγραφα προσφέρουν απτές αποδείξεις της σπάνιας πρακτικής των ξένων κυβερνήσεων να ξοδεύουν χρήματα απευθείας σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε εν ενεργεία πρόεδρο, κάτι που σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής, εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με πιθανές προσπάθειες επηρεασμού του Τραμπ ενόσω αυτός ήταν στον Λευκό Οίκο», σημειώνει το CNN.

Τα λογιστικά αρχεία του ξενοδοχείου ελήφθησαν από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής μέσω της Mazars, της πρώην λογιστικής εταιρείας του Τραμπ, και παρασχέθηκαν στο CNN

Είναι γνωστό ότι ξένες αντιπροσωπείες έμεναν στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Ομως τα έγγραφα αυτά –τα οποία περιλαμβάνουν δαπάνες της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Μαλαισίας και των ΗΑΕ– προσφέρουν τα πρώτα λεπτομερή λογιστικά αρχεία αυτών των διαμονών.

Το εν λόγω ξενοδοχείο του Τραμπ, το οποίο άνοιξε το 2016, έγινε πόλο έλξης για τους… πιστούς του Τραμπ, τους Ρεπουμπλικάνους και τους λομπίστες που ήλπιζαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αξιωματούχους της κυβέρνησής του Τραμπ. Το ξενοδοχείο αποτελεί εδώ και καιρό πηγή κριτικής από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι παραβίασε συνταγματικές προβλέψεις, η οποία απαγορεύει σε έναν πρόεδρο να λαμβάνει «αμοιβή» ή να προσπορίζεται κέρδος από οποιοδήποτε «Βασιλιά, Πρίγκιπα ή ξένο κράτος», εκτός εάν το Κογκρέσο συναινέσει.

Οι δαπάνες που κατεγράφησαν στα αρχεία περιελάμβαναν 250.000 δολάρια από τη Μαλαισία, περισσότερα από 280.000 δολάρια από το Κατάρ, περιπου 90.000 δολάρια από τους Σαουδάραβες και περισσότερα από 74.000 δολάρια από τα ΗΑΕ. Επιπλέον, λομπίστες και άλλες επιχειρήσεις με διασυνδέσεις με ξένες κυβερνήσεις ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες περισσότερα στην ιδιοκτησία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ξένες δαπάνες στο ξενοδοχείο του Τραμπ, το οποίο πούλησε ο Οργανισμός Τραμπ νωρίτερα φέτος, επηρέασαν άμεσα την πολιτική των ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλές από τις διαμονές του ξενοδοχείου συνέπεσαν με σημαντικά γεγονότα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων μεταξύ του Τραμπ και άλλων ξένων ηγετών και των προσπαθειών των ΗΠΑ να επιλύσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ στη Μέση Ανατολή το 2017.

«Αυτά τα έγγραφα εγείρουν έντονα ερωτήματα κατα πόσον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ καθοδηγείτο από τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα κατά τη διάρκεια της θητείας του ή από το συμφέρον του αμερικανικού λαού», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κάρολιν Μαλόνεϊ σε δήλωση στο CNN. «

Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Εμιράτα: Διαγκωνισμός στις σουίτες του Τραμπ

Οταν Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέβαλαν αποκλεισμό στον περιφερειακό ανταγωνιστή τους Κατάρ, το 2017, και οι τρεις χώρες όχι μόνο άσκησαν δημόσια πίεση στον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επίλυση της κρίσης, αλλά ξόδεψαν και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο ξενοδοχείο του πρώην προέδρου. δείχνουν τα έγγραφα που παρασχέθηκαν στο CNN.

Τα έγγραφα που έλαβε η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των ΗΠΑ περιγράφουν τις δαπάνες στο ξενοδοχείο του Τραμπ από τις κυβερνήσεις και των τριών χωρών του Κόλπου από τα τέλη του 2017 έως τα μέσα του 2018, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πληρωμών για κρατήσεις δωματίων για ανώτερους ξένους αξιωματούχους σε μια περίοδο που αναζητούσαν ενεργά την υποστήριξη στην κρίση αποκλεισμού.

Μεταξύ 7 και 14 Μαρτίου 2018, το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δαπάνησε 85.961 δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης πολλών σουιτών 10.500 δολαρίων τη νύχτα που ήταν τα πιο ακριβά δωμάτια στο ξενοδοχείο Τραμπ. Αν και τα ονόματα των Σαουδάραβων αξιωματούχων δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα, δύο από αυτούς αναφέρονται ως «Η εξοχότητά του», υποδεικνύοντας ότι ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας ή ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησης.

Μέρες αφότου οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα αξιωματούχοι έμειναν στο ξενοδοχείο Τραμπ, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν την κατάσταση στο Κατάρ και την αύξηση των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στους Σαουδάραβες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τραμπ επαίνεσε τον Μπιν Σαλμάν και αποκάλεσε τη Σαουδική Αραβία «μεγάλο φίλο».

Δεν είναι σαφές εάν ο Μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας, έμεινε στο ξενοδοχείο.

Η κυβέρνηση του Κατάρ ξόδεψε επίσης εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο ξενοδοχείο Τραμπ από τα τέλη του 2017.

«Μεταξύ Ιανουαρίου και αρχές Μαρτίου 2018, η οικογένεια Σεΐχη Αλ Θάνι, η κυρίαρχη οικογένεια του Κατάρ, έκλεισε παρατεταμένη διαμονή στο ξενοδοχείο Trump, ξοδεύοντας τουλάχιστον 282.037 δολάρια», σημειώνει η Maloney στην επιστολή της.

Τουρκικά χουβαρνταλίκια κατά τη διάρκεια της έρευνας για Halkbank

Η επιτροπή κατέγραψε επίσης τουλάχιστον 86.000 δολάρια σε δαπάνες από ομάδες υπεράσπισης και λομπίστες με δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση στο ξενοδοχείο Trump την εποχή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούσε τη Halkbank, μια από τις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, με τη  κατηγορία ότι έσπαγε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράκ και διοχέτευε μετρητά και χρυσό. προς το Ιράν. Οι εισαγγελείς είχαν ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός φίλα προσκείμενου στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το CNN ανέφερε εκείνη την εποχή  ότι ο Ερντογάν προέτρεψε τον Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία να αποσύρει μια πιθανή κατηγορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Halkbank. Ο Τραμπ απάντησε στον Ερντογάν ότι θα ζητούσε από τους ανθρώπους του να το εξετάσουν.

 

Σε μια περίοδο επτά μηνών, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2017, ο λομπίστες και δωρητής του Τραμπ, Μπράιαν Μπάλαρντ, ξόδεψε 21.209 δολάρια στο ξενοδοχείο Τραμπ, σύμφωνα με τα αρχεία της επιτροπής. Η Τουρκία πλήρωσε για το lobbying του Ballard 4,6 εκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια. O οποίος είχε εργαστεί και στη Halkbank ως λομπίστας.

Ο Μπάλαρντ, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα, είπε στο CNN: «Πριν αγοράσω μια κατοικία στην Ουάσιγκτον το 2018, έμεινα σε πολλά ξενοδοχεία στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Trump Hotel, και πλήρωσα κανονικές τιμές για εκείνες τις νύχτες. Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο, αξιοσημείωτο ή αξιοσημείωτο σε αυτό το γεγονός».

Η επιτροπή είπε ότι τα αρχεία δείχνουν ότι μια μέρα μετά το check out του Μπάλαρντ, μια σημείωση υποδεικνύει ότι το “Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο” κατέβαλε προκαταβολή 65.139 δολαρίων. Το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο πραγματοποίησε δύο συνέδρια στην ιδιοκτησία Τραμπ, ανέφερε η επιτροπή.

Η τουρκική πρεσβεία χρηματοδότησε επίσης δύο διαμονές σε ξενοδοχεία σε περίοδο κοντά στην επίσκεψη του Ερντογάν τον Μάιο του 2017 στην Ουάσιγκτον, αν και δεν είναι σαφές από τα αρχεία πόσα ξόδεψε η τουρκική πρεσβεία για αυτές τις διαμονές.

Και η big spender περίπτωση της Μαλαισίας

Το μεγαλύτερο απροσδόκητο κέρδος που έλαβε το ξενοδοχείο του Τραμπ, σύμφωνα με την επιτροπή, ήρθε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού της Μαλαισίας Najib Razak, της αντιπροσωπείας του και των στελεχών λόμπι που άπαντες διέμειναν στο ξενοδοχείο.

Κατά τη διάρκεια της οκταήμερης επίσκεψης, ο Ραζάκ και η συνοδεία του ξόδεψαν 259.724 δολάρια σε χρεώσεις δωματίου, λογαριασμούς εστιατορίου και άλλα έξοδα στο ξενοδοχείο του Τραμπ ενώ βρισκόταν στην πόλη για να συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο αρκετά τετράγωνα μακριά. Ο Ραζάκ, ο οποίος βρισκόταν υπό έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για φερόμενη λεηλασία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, έμεινε στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου για 10.000 δολάρια τη βραδιά.

Με πληροφορίες από CNN

Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: