Τι σημαίνει το λευκό χαρτί που υψώνουν κατά χιλιάδες οι Κινέζοι διαδηλωτές

Διαδηλωτές με υψωμένο ένα λευκό χαρτί στο Πεκίνο. EPA,MARK R. CRISTINO




Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό το λευκό που κρατάνε οι διαδηλωτές στην Κίνα δεν είναι τίποτε άλλο παρα ένα ταπεινό κομμάτι από λευκό χαρτί.

Το μοτίβο ξεκίνησε στη Σαγκάη το απόγευμα της Κυριακής. Κάποιοι από εκείνους που συγκεντρώθηκαν με σκοπό να ξενυχτήσουν τιμώντας τα θύματα της πυρκαγιάς που πυροδότησε τις διαδηλώσεις, προσήλθαν κρατώντας μερικά φύλλα χαρτιού.

Και στο Πεκίνο, διαδηλωτές ήρθαν «οπλισμένοι» με κομμάτια χαρτιού σε μια διαδήλωση στο διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua΄.

Ενώ σε ένα άλλο εντυπωσιακό βίντεο μια νεαρή γυναίκα φαίνεται να περπατά στους δρόμους της Wuzhen – πόλης στην ανατολική επαρχία Zhejiang- με αλυσίδες γύρω από τους καρπούς της και κολλητική ταινία στο στόμα της. Στα χέρια της κρατούσε κι εκείνη ένα φύλλο λευκό χαρτί.

 

Τα πράγματα ίσως να είναι ακόμη χειρότερα για την κινεζική κομμουνιστική διακυβέρνηση καθεστώς καθώς η συγκεκριμένη τάση έχει τις ρίζες στο Χονγκ Κονγκ και το κίνημα διαμαρτυρίας του 2018. Και τότε οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους δρακόντειους νέους νόμους για την εθνική ασφάλεια της πόλης με το ειδικό καθεστώς.

Τότε το λευκό χαρτί υψώθηκε όταν οι αρχές απαγόρευσαν συνθήματα και φράσεις που σχετίζονταν με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας του 2019 που παρέλυσε την πόλη και οδήγησε σε βίαιη καταστολή.

Κάποιοι λένε ότι το λευκό χαρτί δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση της διαφωνίας, αλλά και μια πρόκληση προς τις αρχές: Σαν να λένε «θα με συλλάβετε επειδή κρατάω μια ταμπέλα που δεν γράφει τίποτα;».

 

Ο Τζόνι, ένας 26χρονος διαδηλωτής στο Πεκίνο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η το χαρτί είναι εκεί για να «εκπροσωπήσει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε».

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς δεν μένει ατάραχο. Ήδη sτα social media φιλτράρονται από τους κινέζους αξιωματούχους της λογοκρισίας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις έχουν λογοκριθεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αναζητήσεις όπως «κενό φύλλο χαρτιού» και το «λευκό χαρτί» δεν επιστρέφουν παρά ελάχιστα αποτελέσματα.

Η λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο: Ένας Κινέζος χρήστης το περιέγραψε ως εξής: «Αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου».

Και η επανάσταση του λευκού χαρτιού έχει μερικές ακόμη παρενέργειες:

Και φήμες για απόσυρση Α4 από τα ράφια

Η εταιρεία παραγωγής χαρτιού Shanghai M&G Stationary αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε αφαιρέσει όλα τα χαρτιά Α4 από τα ράφια για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Υπεύθυνοι της εταιρίας διαβεβαίωσαν ότι η παραγωγή και η διάθεση χαρτιού είναι φυσιολογική και ότι έχουν ειδοποιήσει την αστυνομία για ένα πλαστό έγγραφο που κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο, το οποίο είχε ξεκινήσει τη φήμη περί απόσυρσης.

Αλλά η κενή πινακίδα έχει γίνει επίσης κάτι σαν μαγνήτης για καταχρηστική συμπεριφορά από όσους εξακολουθούν να είναι πιστοί στην κομμουνιστική κυβέρνηση και εξοργίζονται από τα κύματα διαμαρτυρίας.

Βασιλικότεροι του βασιλέως

Βίντεο, που πιστεύεται ότι γυρίστηκε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στην ανατολική πόλη Nanjing, δείχνει έναν άγνωστο άνδρα να αρπάζει θυμωμένος ένα λευκό κομμάτι χαρτί από τα χέρια διαδηλωτή και να εξαφανίζεται.

Σε ένα άλλο βίντεο αργότερα εκείνο το βράδυ, δεκάδες φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη στάθηκαν ακίνητοι και σιωπηλοί κρατώντας λευκά χαρτιά στα χέρια.

 

Διαδηλωτές που συναντούν εμπόδια από τη τη μηχανή λογοκρισίας του Πεκίνου – έχουν επίσης στραφεί σε άλλες μορφές αντικυβερνητικών σχολίων, συμπεριλαμβανομένων σαρκαστικών εκφράσεων υποστήριξης για τις σκληρές πολιτικές της Κίνας για τον Covid.

Σε μια περίπτωση, αφού οι αξιωματούχοι διέταξαν δεκάδες διαδηλωτές με λευκά σεντόνια να σταματήσουν να υπογράφουν συνθήματα κατά του αποκλεισμού, απάντησαν με σαρκαστικές φωνές «περισσότερα lockdown» και «Θέλω να κάνω τεστ Covid».

Με πληροφορίες από BBC

Η «Άνοιξη» μέσα στο καταχείμωνο για τους εχθρούς των ΗΠΑ: Κίνα και Ιράν στα πρόθυρα της λαϊκής εξέγερσης – Ερντογάν και Πούτιν δεν αισθάνονται τόσο καλά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: