Ενας άνθρωπος, δύο φλιτζάνια: Το «μυστήριο» με το διπλό ποτό του Σι Τζινπίνγκ [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο του ΒΒC




Για πολύ παρατηρητικούς: Αν έτυχε να παρακολουθήσετε σκηνές από την ετήσια συνάντηση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, τότε ίσως κάτι να σας προξένησε εντύπωση.

Σε αντίθεση με όλους τους άλλους συμμετέχοντες -και μιλάμε για εκατοντάδες άτομα της ανώτερης κομμουνιστικής γραφειοκρατίας- ο Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ είχε όχι ένα, αλλά δύο φλιτζάνια τσάι μπροστά του.

Το Λαϊκό Κογκρέσο είναι, ας πούμε, το ισοδύναμο μιας χώρας με Κοινοβούλιο, και θεωρητικά αποτελεί το πιο ισχυρό κρατικό όργανο της Κίνας.

Στην πραγματικότητα όμως, λειτουργεί ως απλή σφραγίδα για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, ψηφίζοντας απλά καίριους νόμους για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.

Η συντάκτρια του BBC για τα θέματα Ασίας και Ειρηνικού, Σίλια Χάτον, επιχείρησε μια εξήγηση για την επιλογή του προέδρου Σι για το διπλό τσάι, εικάζοντας ότι όλο αυτό μπορεί να αποτελεί μία ανεπαίσθητη επίδειξη δύναμης.

Οπως εξηγεί, αυτή η μικρολεπτομέρεια μπορεί να δείχνει αμελητέα, όμως στην πολιτική της κινεζικής ελίτ, οι πάσης φύσεως συμβολισμοί είχαν πάντα τη σημασία τους.

Οι Κινέζοι αυτοκράτορες, φερ΄ ειπείν, ήσαν οι μόνοι που είχαν το δικαίωμα να φορούν κίτρινες στολές.

Οπότε ακόμη και μικροπράγματα, όπως το να έχεις δύο φιάλες τσάι έμπροσθέν σου, κάνει τον Κινέζο Πρόεδρο να ξεχωρίζει.

Η ιστορία με το διπλό φλυτζάνι ξεκίνησε το 2021. Τότε πολλοί νόμισαν ότι επρόκειτο ίσως για κάποιο προληπτικό μέτρο σχετικό με την πανδημία, σενάριο που τελικώς αποκλείστηκε.

Η επίδειξη ισχύος του ΚΙνέζου Προέδρου δεν είναι, βεβαίως, πάντοτε τόσο διακριτική.

Ολοι θα θυμούνται την διά συνοπτικών διαδικασιών και εντελώς άκομψη απομάκρυνση του πρώην προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο από το πλευρό του νυν Προέδρου (θυμηθείτε εδώ το περιστατικό).

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του Σι μπορεί να αποτελεί μια υπόρρητη υπόμνηση ότι ο Πρόεδρος παραμένει μοναδικός και πανίσχυρος, πόσω μάλλον μετά τις προ μηνών έντοινες εκδηκλώσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική του zero covid.

Και πάλι όμως τίποτε δεν είναι σίγουρο. Μπορεί, απλώς, ο Κινέζος Πρόεδρος να διψά γρηγορότερα.

Με πληροφορίες από BBC

Η πολιτιστική επανάσταση του Τζινπινγκ: Ανηλεές κυνηγητό των ολιγαρχών της Κίνας – Τους παίρνει πίσω τα δισ. και τους στέλνει, είτε φυλακή, είτε κάπου αλλού…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: