Tανκς, νέες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια στην Γκουάνγκτζου: Κύμα πολιτικής ανυπακοής στην Κίνα βλέπουν δυτικοί αναλυτές [video]

FILE PHOTO: Police officers block a road during a protest triggered by a fire in Urumqi that killed 10 people in Beijing, China, 27 November 2022. EPA, MARK R. CRISTINO




Τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η δυσαρέσκεια για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού έχει πια ξεχειλίσει στην Κίνα και το Σαββατοκύριακο έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Δυτικοί αναλυτές βλέπουν στις διαδηλώσεις το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πριν από μια δεκαετία.

Χθες Τρίτη το βράδυ έγιναν νέες διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στην Γκουάνγκτζου, πόλη 19 εκατ. κατοίκων.

Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φόραγαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κράταγαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μη τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους, όπως δείχνουν πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε άλλο βίντεο, εικονίζονται συλληφθέντες με χειροπέδες.

Παρά την ασφυκτική αστυνομική παρουσία και τα πρωτοφανή μέτρα, στα οποία εντάσσονται και η διαγραφή ή κατάσχεση φωτογραφιών, βίντεο κι αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κι ενώ το Twitter και το Telegram έχουν απαγορευθεί), την εμφάνισή τους έκαναν χθες στρατιωτικά οχήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας σε μια κίνηση ισχύος, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την αναβάθμιση της επιχείρησης καταστολής.

Σε σχετικά στιγμιότυπα που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίζονται άρματα μάχης να προελαύνουν στους δρόμους της Σαγκάης, της Γουχάνς και της Χανγκζού, άλλοτε νύχτα και άλλοτε μέρα, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά απέναντι στους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες SUV, φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα με φώτα που αναβόσβηναν ήταν σταθμευμένα κατά μήκος των δρόμων της πόλης την Τετάρτη, ενώ η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν τυχαίους ελέγχους ταυτότητας και έψαξαν τα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων για φωτογραφίες, απαγορευμένες εφαρμογές ή άλλα πιθανά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις και στις επακόλουθες ενέργειες της αστυνομίας δεν είναι γνωστός.
Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ελαφριά μείωση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε 24ωρη βάση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάνοντας λόγο για 37.828 μολύνσεις, 4.288 με συμπτώματα της COVID-19 και 33.540 ασυμπτωματικές, τις οποίες μετρούν χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, επίσης για δεύτερη συνεχόμενη ημερα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 319.536 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του κινεζικού υπουργείου Υγείας).

Τη Δευτέρα ανακοινωνόταν ρεκόρ 40.347 κρουσμάτων, εκ των οποίων 3.822 παρουσίαζαν συμπτώματα.

Με πληροφορίες από ΑP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία

Εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και πολιτικών αναταράξεων: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάει στο Πεκίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: