Τα φαβορί για τις κυπριακές αρχιεπισκοπικές εκλογές και το κλειδί για τον διάδοχο: Αισίως επτά οι υποψήφιοι (video)

Η Ιερά Σϋνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδριάζει. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Εισέρχονται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο οι πιστοί που στις 18 Δεκεμβρίου θα κληθούν να επιλέξουν το τριπρόσωπο που θα οδηγηθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να εκλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να συνοδευτεί από έντονο παρασκήνιο και «ιερές συμμαχίες» ενώ ιδιαίτερο της χαρακτηριστικό είναι ότι θα διεξαχθεί εν μέσω νηστειών. Ενδιαφέρον για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο έχουν εκδηλώσει επισήμως μέχρι στιγμής δύο ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου και Κωνσταντίας Βασίλειος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος με σημερινή του ανακοίνωση.

Ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστόφορος τόνισε πώς «Δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς».

Ταυτόχρονα, ανεπίσημα ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει άλλοι πέντε Αρχιερείς. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας, ο Πάφου Γεώργιος, ο Μόρφου Νεόφυτος καθώς και ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, σχηματίζοντας έτσι μια λίστα επτά εν δυνάμει υποψηφίων, με τις ισορροπίες για τα πιθανά σενάρια συμμαχιών να είναι λεπτές.

Ξεκάθαρα φαβορί για να είναι στο τριπρόσωπο είναι οι μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού-Ορεινής καθώς φαίνεται να απολαμβάνουν της μεγαλύτερης λαϊκής αποδοχής. Ενώ ο τρίτος που θα απαρτίζει το τριπρόσωπο θα αποτελέσει σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα και το κλειδί για τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου αφού ενώπιον της Ιεράς Συνόδου οι ισορροπίες που δημιουργεί ο λαός ανατρέπονται.

Σε περίπτωση που ο 3ος είναι ο Μόρφου Νεόφυτος τότε ανοίγει η πόρτα για εκλογή ενός εκ των 2 ανθυποψηφίων του ενώ (2) σε περίπτωση που θα είναι ο Πάφου ή ο Κωνσταντίας τότε το σκηνικό αλλάζει αφού (3) αμφότεροι αναμένεται να έχουν την στήριξη της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου.

Ωστόσο, το εύθραυστο σκηνικό δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί μέχρι τις 22 Νοεμβρίου που είναι η τελική ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων και μέχρι τότε οι συμμαχίες εντός της Ιεράς Συνόδου θα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται για τα καλά.

Δώδεκα πρώην πρέσβεις της Κύπρου στηρίζουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: